Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Φθηνότερο ρεύμα στη Μεγαλόπολη... αλλού με τρίβεις 'γούμενε και αλλού έχω τον πόνο!!!

της Γεωργίας Δημητρακοπούλου

Μειωμένο ρεύμα στη Μεγαλόπολη και  ο πόλεμος των δελτίων τύπου άναψε
Ποιος θα πάρει την δόξα του μεγάλου ευεργετήματος 
ποιος έκανε πρώτος τα χαρτιά του
ποιος άλλος θα ωφεληθεί από την μεγάλη....έκπτωση 

Ας δούμε απλά ποια η ωφέλεια λοιπόν των ευεργετηθέντων
(ημών των Μεγαλοπολιτών)
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, ωφελημένα θα είναι
133.000 νοικοκυριά στη Δυτική Μακεδονία και 8.000 στον Δήμο Μεγαλόπολης, 
τα οποία θα δουν μια έκπτωση της τάξης των 4,2 λεπτών ανά κιλοβατώρα στο ρεύμα.
Δηλαδή 42 ευρώ στους 4 μήνες = 10 ευρώ ανά μήνα σε κάθε νοικοκυριό.... Έκπτωση που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 27% επί του συνολικού λογαριασμού για καταναλώσεις έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, όσο δηλαδή καίει ένα μέσο νοικοκυριό.
Όμως το παιχνίδι παίζεται αλλού!
Ως κίνηση  "Χρυσώνω το χάπι" χαρακτηρίζεται  από πολλούς η κίνηση της κυβέρνησης
(διαβάστε το σημερινό άρθρο στα ΝΕΑ)
Διότι εν'όσω σφάζονται οι αιρετοί ποιος θα πάρει την δόξα του ευεργετήματος
και ο πληθυσμός σφάζεται για τα 4 λεπτά / κιλοβάτ
η πώληση της ΔΕΗ ολοκληρώνεται
 !!!!
και ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΜΙΑ  για τα ουσιαστικά αντισταθμιστικά 
που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να διεκδικήσουν οι τοπικές κοινωνίες
ΤΩΡΑ  πριν ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ΑΡΓΑ!!!!

Όσον αφορά τις δάφνες της διεκδίκησης του φθηνότερου ρεύματος:
1) 7-2017.....Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ξεκίνησε όλη αυτή την ιστορία,
και δε δικαιούται άλλος να πεί (εάν πεί) το αντίθετο...

2) Λίγο αργότερα 17-7-2017 ο κ. Κωνσταντινόπουλος ενδιαφέρθηκε αρχικά για το θέμα,
 και μάλιστα για όλο το Νομό Αρκαδίας και, ως εκ τούτου, δικαίως διαμαρτύρεται
γιατί δεν περιλαμβάνεται στο μέτρο όλη η Αρκαδία.

3) 23-11-2017 ο κ. Βλάσης χασομέρησε λίγο, αλλά ενδιαφέρθηκε μόνον για το Δήμο Μεγαλόπολης και, ως εκ τούτου, δε δικαιούται να διαμαρτύρεται τώρα...

4) Ο κ. Δήμαρχος Μεγαλόπολης, απλά ... έτυχε να είναι σε αυτή τη θέση
και σε αυτή τη συγκυρία...

5) οι κ.κ. Δήμαρχοι της λοιπής Αρκαδίας χθες άρχισαν να αγωνίζονται...
για τα 4,2 λεπτά/ κιλοβάτ βεβαίως και κουβέντα για τις λοιπές "ανοιχτές πληγές"
της πώλησης ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη!

6) 10 - 2017 Ο κ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου "το συζήτησε με τον κ. Σταθάκη"
και το διαβουλευόταν με τους αρμοδίους πιο πριν.....

7) Ο κ. Παπαηλιού, απλά δεν υπάρχει!

8) Ο κ. Τσίπρας, απλά βρήκε μια ευκαιρία να μας δώσει ένα καθρεπτάκι
(που δεν ξέρουμε πόσο "καθαρό" θα είναι, γιατί δεν έχει βγεί η ΚΥΑ), 
αφού πρώτα θα έχει αφανίσει τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη...

Τα συμπεράσματα δικά  σας (μετά από  ανάλυση σήμερα....)

12 σχόλια:

  1. Αλλού διαβάζουμε ότι 30% θα είναι μείωση, εσείς μας λέτε θα είναι ελάχιστη και όχι με ποσοστό, γιατί να έχουμε τόσο μεγάλη διαφορά στην ενημέρωση; Κανένας στην Αρκαδία και ποτέ κανένας στην Μεγαλόπολη δεν είχε παλέψει για αυτό το πράγμα. Ο Οδυσσέας ζήταγε χρήματα επειδή θα μειωθεί το λιγνιτόσημο, ο Βλάσης ενδιαφέρθηκε αφού είδε την απόφαση του Δήμου Μεγαλόπολης και ο Παπαηλιού όντως όπως το λέτε σε διακοπές. Ο κόσμος δεν νοιάζεται για τα χάπια και τα τυράκια, ο κόσμος περιμένει ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς. Αλλά να αξίζουν , όχι πενταροδεκάρες, εκεί θα είναι η κοροιδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ποσά και ποσοστά που αναφέρονται άνωθεν δεν είναι δική μας εκτίμηση
      Είναι η ακριβής αναφορά στο σχετικό Νομοσχέδιο (σελ 21-22)
      την οποία μπορείτε να δείτε στο σχετικό μας άρθρο
      https://megalopolifm.blogspot.gr/2018/01/blog-post_97.html

      Διαγραφή
  2. Το υπουργείο ας βγάλει όσα ενημερωτικά σημειώματα θέλει αυτό που μετράει είναι τα όσα αναγράφονται στην 2η παράγραφο της σχετικής τροπολογίας, κοινώς στα όσα ΘΑ καθορίζει η κοινή υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί. Όταν εκδοθεί η ΚΥΑ θα είμαστε σε θέση να κάνουμε κι έναν ασφαλή απολογισμό τόσο για τα οφέλη του μέτρου όσο και για το ποιος & κατά πόσο θα επωφεληθεί, για την ώρα τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμέτρητα (π.χ η έκπτωση θα είναι κοινή για όλους εντός των ορίων του Δήμου ή θα είναι κλιμακωτή βάση εισοδηματικών & λοιπών κριτηρίων;).
    Βάση των όσων ανέφερε ο κύριος Καρυπίδης δημοσίως, ενώπιων του Δημάρχου Μεγαλόπολης και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου (και κανένας εξ αυτών δεν τον διέψευσε ή διαφώνησε μαζί του, κάθε άλλο ζήτησε την επιβεβαίωσή τους την οποία κι έλαβε) στην σύσκεψη για την επικείμενη πώληση των μονάδων της ΔΕΗ στις 16 Νοεμβρίου 2017 στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης, η όλη ιστορία ξεκίνησε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και μόνο η οποία έδωσε στην συνέχεια τα φώτα της στην Μεγαλόπολη για να διεκδικήσει κι αυτή κάτι (γι’ αυτό άλλωστε το μέτρο θα ισχύσει για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ εδώ χωριά & οικισμοί που βλέπουν τα φουγάρα αλλά υπάγονται σε όμορους Δήμους έμειναν εκτός) στο παρακάτω βίντεο από το 23:39 έως το 24:40
    https://www.youtube.com/watch?v=4bQ_ZsalbWA
    Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι τα παραμύθια ψηφοθηρίας στην Αρκαδία. Ιδιαιτέρως δε στους πολιτευτές πολιτικών κομμάτων που ενδέχεται αύριο να μετέχουν σε κυβερνητικό σχήμα που ενδεχομένως θα λαμβάνει αποφάσεις για την κατάργηση αυτού του μέτρου θα τους συνιστούσα να είναι πιο εγκρατείς σήμερα με τις δηλώσεις και τις επιστολές τους.
    Πείτε με απαισιόδοξο αλλά δεν νομίζω ότι το μέτρο θα έχει συνέχεια (ανεξαρτήτου κυβερνήσεως). Σε καταγγελίες βουλευτών για τον ετήσιο χαρακτήρα του ο υπουργός απάντησε ότι όσο θα είναι αυτοί κυβέρνηση το μέτρο θα υλοποιείται κάθε έτος(!)…η ιστορία μας έχει διδάξει όμως ότι οι όποιες ελαφρύνσεις με την πάροδο του χρόνου αναιρούνται εν αντιθέσει με τις επιβαρύνσεις, που ακόμη και με έκτακτο προσωρινό χαρακτήρα, μετατρέπονται στην πορεία σε μόνιμες (π.χ έκτακτο χαράτσι ακίνητης περιουσίας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με ορίζοντα 2ετίας που τελικά μας έγινε μόνιμος φόρος ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ, επίδομα θέρμανσης που κάθε έτος οι δικαιούχοι γίνονται και λιγότεροι μέχρι να εξανεμιστεί τελείως).
    Τέλος η όλη ιστορία απλώς δείχνει την ανεπάρκεια του πολιτικού κόσμου της χώρας έναντι του δημοσίου συμφέροντος. Φτάσαμε στο τέλος της λιγνιτικής εποχής κι αφού χρεοκοπήσαμε σε όλα τα επίπεδα για να εφαρμοστούν μέτρα ουσίας (κι ανάπτυξης) για τις τοπικές κοινωνίες όπως το μειωμένο ρεύμα ή η εκμετάλλευση και χρήση της απορριπτόμενης θερμικής ενέργειας από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς για χρήση τηλεθέρμανσης κ.α. Στην δε Μεγαλόπολη μόνο ο Δήμητρης Αποστολόπουλος χρόνια πριν είχε θίξει επίσημα και το ζήτημα της εκμετάλλευσης του παραγόμενου γύψου από τις εγκαταστάσεις αποθείωσης των μονάδων της ΔΕΗ αλλά αγνοήθηκε (επιδεικτικά θα έλεγα) από όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμπληρωματικά, με όσα γράφεις για τη γύψο:
      Η Δ.Ε.Η. Α.Ε., τουλάχιστον από το 2012, εξακολουθεί να έχει αναρτημένα τα ακόλουθα στην ιστοσελίδα της:
      "6.1.2. Διαχείριση παραπροϊόντων καύσης λιγνίτη

      Η ιπτάμενη και υγρή τέφρα, καθώς και η γύψος από το συγκρότημα αποθείωσης των καυσαερίων, αποτελούν τα στερεά παραπροϊόντα της καύσης του λιγνίτη.

      Από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ ΑΕ. παρήχθησαν σχεδόν 11 εκ. τόνοι ιπτάμενης και υγρής τέφρας και 0,8 εκατ. τόνοι γύψου κατά το έτος 2012.

      • Στα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας συναποτέθηκαν μαζί με άγονα υλικά 8,6 εκατ. τόνοι τέφρας.
      • Σε ειδικά αδειοδοτημένο χώρο πλησίον του ΑΗΣ Μελίτης αποτέθηκαν 1 εκατ. τόνοι τέφρας και 0,1 εκατ. τόνοι γύψου.
      • Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εντός εξαντλημένου ορυχείου στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης αποτέθηκαν 1,6 εκατ. τόνοι τέφρας και 0,7 εκατ. τόνοι γύψου.
      • Μικρή ποσότητα ιπτάμενης τέφρας πωλήθηκε στη βιομηχανία τσιμέντου.
      • Η γύψος προς το παρόν (μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρησης σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό REACH) εναποτίθεται μαζί με την τέφρα των Μονάδων σε ορυχεία της Εταιρείας.

      Με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό REACH (1907/2006/ΕΚ), οι ποσότητες αυτών των παραπροϊόντων που διατίθενται στην αγορά δεν αντιμετωπίζονται ως απόβλητα, αλλά ως χημικές ουσίες/παρασκευάσματα. Για το λόγο αυτό, έχει ολοκληρωθεί από το έτος 2010 η διαδικασία καταχώρησης της τέφρας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού, ενώ πλέον είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία καταχώρησης της γύψου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα.
      Αυτό το "προσεχές διάστημα" είναι τουλάχιστον 6-7 ετών, χωρίς να φαίνεται να ιδρώνει η Διοίκηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε. για την καθυστέρηση...

      Διαγραφή
  3. "ο πληθυσμός σφάζεται για τα 4 λεπτά / κιλοβάτ"
    Στην εποχή που ζούμε , την ώρα που ο πληθυσμός όπως λέτε ματώνει και υπομένει φτώχεια, εσείς δείχνετε με τα γραφόμενα σας ότι κακώς δεχόμαστε την μείωση , ότι έπρεπε να μην είμασετ δεκτικοί στο λεγόμενο "τυράκι" έναντι της πώλησης των μονάδων.
    Αν ισχύουν τελικά όσα λέγονται για 30% μείωση δεν είνα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό και είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα ανακουφίσει πολλούς πολίτες. Επίσης είναι σίγουρο ότι δεν θα αλλάξε γνώμη καποιος σχετικά με την πώληση,ήδη από πριν οι μισοί στην Μεγαλόπολη φωνάζουν να πουληθεί.
    Αλήθεια εσείς που ζείτε, εσείς κάνατε ολόκληρη φασαρίας για μήνες επειδή σαν έκοψαν το τσάμπα ρεύμα στην τσεμπερού , τώρα γιατί μηδενίζετε η υποβαθμίζετε την έκπτωση στους πολίτες; Όλο αυτό το διάστημα που η Μεγαλόπολη διεκδίκησε - έστω-και πίσω από τον Καρυπίδη- πως εσείς υποστηρίξατε την προσπάθεια;
    Δεν θα μου φανεί περίεργο αν σε λίγο που θα βγει και για τις επιχειρήσεις σας δούμε και στεναχωρημένους!
    όλα για την κόντρα ε, πρώτα βγαίνει το χούι λένε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζήτω ο δήμαρχος Ζήτω το έθνος ζήτω τα παπαγαλάκια Ζήτω τα κομματοσκυλα Ζητω ο σανός που μας ταΐζετε.Αν δεν ήσασταν εσεις οι άχρηστοι σωτήρες μάλλον θα το είχαμε πάρει 30 χρονια πριν το μειωμένο ρευμα δηλαδή στην ωρα του.Και για χρονια οχι μονο για ενα χρονο αλλα αυτο δεντο λες απατεωνακο.Ναι για ενα χρονο μονο ειναι κοροϊδία.

      Διαγραφή
    2. ρωτάω τώρα εγώ ο δαής ο ένας χρόνος από που προκύπτει; νομίζω το είπε κάποιος της ΝΔ στην βουλή και η απάντηση που πήρε ήταν ότι δεν ισχύει. Μάλιστα η ακριβής απάντηση του Σταθάκη ήταν ότι το μέτρο θα ισχύει μέχρι να έρθετε εσείς (ΝΔ) και να το κόψετε. Αυτό δεν το κατάλαβες μάλλον!
      Επίσης ποιον χαρακτηρίζεις απατεωνάκο; γιατί δεν μας λές; τι φοβάσαι αφού σε καλύπτει η διαχείριση. Πάντως φοβερό επίπεδο δημόσιου λόγου, έγραψες 2 κουβέντες , μια ανακρίβεια και μια συκοφαντία. Απίθανος σχολιαστής!

      Διαγραφή
    3. Αρχική σημείωση , δεν έχει κανένα νόημα να τρώγεστε μεταξύ σας.
      Βάση του κειμένου της τροπολογίας το συγκεκριμένο μέτρο είναι δεμένο στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό. Συνεπώς το μέτρο έχει ετήσιο χαρακτήρα και η εφαρμογή του θα εξαρτάται κάθε φορά από το εάν θα υπάρχει η σχετική μέριμνα για την διάθεση του απαιτούμενου χρηματικού ποσού στον υπό ψήφιση νέο κρατικό προϋπολογισμό/έτος. Για το 2018 ξέρουμε ότι θα ισχύσει, για το 2019 θα πρέπει να περιμένουμε την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού στα τέλη του 2018 κ.ο.κ.
      Ειδικά για τις επιχειρήσεις (που πρέπει κάνουν τα κουμάντα τους για το πως θα κινηθούν συνυπολογίζοντας πάγια λειτουργικά έξοδα κτλ.) κάτι τέτοιο δεν το λες και την ιδανικότερη περίπτωση.

      Διαγραφή
    4. πως αλλιως θα μπορουσε δηλαδη να δοθει, αφου πρεπει να μπαινει στον προυπολογισμο; εδω κοπηκαν σε μια νυχτα δικαιωματα και κατακτησεις 50 χρονων , οτιδηποτε θελησει η καθε κυβερνηση το κοβει και το παιρνει με την μια. εχω την εντυπωση οτι στο θεμα αυτο ταιριαζει πολυ η παροιμια, μας διναν ενα γαιδαρο και τον κοιταζαμε στα δοντια!

      Διαγραφή
    5. Όπως γίνεται και με τόσα άλλα που χρηματοδοτούνται από το κράτος αλλά στις διατάξεις με τις οποίες κατοχυρώθηκαν δεν υπάρχει αναφορά (και συνεπώς απευθείας δέσιμό τους) στον κρατικό προϋπολογισμό.
      Οι βουλευτές που έθεσαν το ζήτημα στο κοινοβούλιο δεν ήταν ηλίθιοι αγαπητέ μου.
      Φαντάσου λοιπόν πόση ζωή θα έχει μπροστά του το συγκεκριμένο μέτρο εφόσον κόπηκαν σε μία νύχτα δικαιώματα 50ετίας, συ είπας.
      Η παροιμία στην οποία αναφέρεσαι λέει "χάριζαν". Στην προκειμένη περίπτωση δεν μας χαρίζει κανένας τίποτε αφού από την τσέπη των φορολογουμένων θα βγαίνει το απαιτούμενο ποσό, όχι από την προσωπική τσέπη του πολιτικού κόσμου.

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ, ή να τα πάρουμε ένα -ένα
    Πουθενά δεν ανέφερα ότι "κακώς δεχόμαστε την μείωση" στο ρεύμα
    (που θα δούμε πως και πόσο θα εξελιχθεί αφού βγει η ΚΥΑ)
    Αντίθετα υπερθεματίζουμε ότι δεν πρέπει να αναλωθούμε στο μικρό αυτό αντίδωρο, αγνοώντας τα ουσιαστικά μεγάλα και αειφόρα ανταποδοτικά ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ!!!!
    Σαφώς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έριξε τώρα το "τυράκι" της μείωσης, ώστε δημιουργώντας αντιπερισπασμό να ελαχιστοποιήσει τις όποιες θεμιτές διεκδικήσεις της Μεγαλόπολης
    Η φαγωμάρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους αιρετούς αφενός και στον λοιπό πληθυσμό της Αρκαδίας ενάντια στην "ευνοημένη" Μεγαλόπολη, έχει εξαφανίσει εντελώς το αρραγές ΕΝΙΑΙΟ μέτωπο που θα έπρεπε τώρα να μάχεται για την διεκδίκηση αντισταθμιστικών εν'όψει της πώλησης ΔΕΗ Μεγαλόπολης
    Διαίρει και βασίλευε λοιπόν και σε αυτό το θέμα....
    Όσον αφορά για την "καραμέλα" περί της μνησικακίας μας για το κομμένο ρεύμα στην Τσεμπερού που αναμασάτε, θα θυμίσω για πολλοστή φορά ότι το μνησίκακο συνίσταται στο ότι, ενώ ο Δήμος Μεγαλόπολης πλήρωνε επί 25 χρόνια το ρεύμα δεκάδων ΜΜΕ (ανάμεσά τους και τα μεγαλοκανάλια της Αθήνας) όταν στην Τσεμπερού απομείναμε ΤΑ 2 ΤΟΠΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ και ΜΟΝΟ "κόψανε το ρεύμα"...
    και μάλιστα εν έτει 2015 υψίστης της κρίσης...
    συνεπίκουροι έτσι στις "ιδανικές" συνθήκες να δυσκολευτούν έως και να κλείσουν τα 2 εναπομείναντα τοπικά ΜΜΕ εξαφανίζοντας την "φωνή της Μεγαλόπολης"....
    Οπότε το "χούι" της κόντρας και των χαρακωμάτων μάλλον την δική σας θέση χαρακτηρίζει!
    Γ. Δημητρακοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χωρίς τη δημοσίευση της προβλεπόμενης ΚΥΑ κανείς δε μπορεί να γνωρίζει τις λεπτομέρειες του μέτρου αυτού. Ας περιμένουμε λοιπόν πρώτα να βγεί αυτή η Απόφαση κι έπειτα βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή