Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Μεγαλόπολη: μπαινοβγαίνει στην λίστα προς πώληση μονάδων ΔΕΗ - Δ. Μακεδονία : φτηνό ρεύμα για όλους το 2018 !!

Άγεται και φέρεται μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών η περιβόητη λίστα με τις προς πώληση μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ, παρ' ότι θα έπρεπε να είχε ήδη οριστικοποιηθεί.

Μπαλαντέρ, αποτελεί ο σταθμός της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, που τη μία εβδομάδα μπαίνει στον κατάλογο, και την άλλη βγαίνει απ’ αυτόν, παρά τις πιέσεις των δανειστών ότι κάποια στιγμή πρέπει να "κλειδώσει" η επίμαχη λίστα.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για μια ακόμη μνημονιακή υποχρέωση. Το αρχικό πλάνο ήταν σαφές, όριζε ότι η λίστα έπρεπε να έχει ήδη συμφωνηθεί, ώστε μέσα στον Οκτώβριο να ενεργοποιηθεί το περίφημο "market test," δηλαδή να τεθεί το πακέτο υπόψιν των υποψηφίων επενδυτών, ώστε και να φανεί αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον ή όχι.

Εντούτοις, διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, και όχι μόνο δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία έναρξης του "market test", αλλά ουδείς γνωρίζει και τον κατάλογο με τις μονάδες.

Ενώ δηλαδή τα χρονοδιαγράμματα του μνημονίου πιέζουν, το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στη DGcomp ως προς το αν αποδέχεται ή όχι την πρόταση, να συμπεριληφθούν στο λιγνιτικό πακέτο, μαζί με τη Μελίτη Ι και την αδειοδοτημένη Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα, και οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης δεν έχει αποδεχτεί την πρόταση των κοινοτικών, να συμπεριληφθεί στο πακέτο και ο ΑΗΣ Μεγαλόπολης, που έχει διάρκεια ζωής ως το 2025, αντί για τις δύο πεπαλαιωμένες μονάδες του Αμυνταίου. Οι τελευταίες λέγεται ότι είχαν απορριφτεί από τη DG Comp καθώς βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόσυρση, έχουν διάρκεια ζωής ως το 2020, και για να προσελκύσουν ενδιαφέρον, θα πρέπει να παραταθεί η ζωή τους, δηλαδή ο επενδυτής να κάνει ο ίδιος ένα γενναίο λίφτινγκ, αξίας 50 ως 100 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος, που οι κοινοτικοί είχαν θεωρήσει, ότι το ελληνικό πακέτο δεν είναι ελκυστικό, παρά χρειάζεται συμπληρωμα, και κάπως έτσι είχε συμπεριληφθεί η προσθήκη της Μεγαλόπολης.

Πριν μάλιστα από μια εβδομάδα, οι πληροφορίες ήθελαν την ελληνική πλευρά να αποδέχεται τελικά την κοινοτική λίστα, και να προετοιμάζεται για συμφωνία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, εξέλιξη που θα άνοιγε το δρόμο στην έναρξη του market test.Το τι μεσολάβησε δεν είναι γνωστό.


Ο λιγνίτης "λερώνει"
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση φοβάται μην "λερωθεί" πολιτικά από το λιγνίτη.
 Στη Δυτική Μακεδονία, η κυβέρνηση τα έχει βρει με τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι από το 2018 θα ισχύσει ειδικό τιμολόγιο ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της περιοχής.
 Οσο για τον Θ.Καρυπιδη, μέχρι σήμερα έχει επιδείξει ανοχή στις επιλογές της κυβέρνησης, πετυχαίνοντας να κρατήσει "χαμηλά" τις όποιες αντιδράσεις.

Στη Μεγαλόπολη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οχι τόσο λόγω του ενός βουλευτή που εκλέγει στην περιοχή ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο λόγω του Περιφερειάρχη. Ο γαλάζιος Πέτρος Τατούλης έχει επανειλλημένα εκφράσει, τόσο τώρα, όσο και στο παρελθόν, επί διακυβέρνησης ΝΔ, την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης μονάδων. Και στη κυβέρνηση δεν θα ήθελαν να ανοίξουν μετά την Μακεδονία, μέτωπο και στην Πελοπόννησο. Πολλώ δε μάλλον αν αποφασιστεί τελικά η διενέργεια δημοτικών και περιφερειακών εκλογών το 2018, αντί για το 2019.

Σε πολιτικό επίπεδο αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Γ. Σταθάκης φαίρεται να επιμένει στην πώληση του ΑΗΣ Αμυνταίου έναντι των μονάδων της Μεγαλόπολης, στάση που οδηγεί σε παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Σε τεχνικό επίπεδο, η ελληνική πλευρά φαίνεται να επιμένει ότι μπορεί ο σταθμός του Αμυνταίου να είναι παλαιός, και να χρήζει εκτεταμένων επενδύσεων, αλλά το ίδιο συμβαίνει με όλες τις μονάδες της ΔΕΗ. Αλλωστε αφού η επιχείρηση δαπανά εκατομμύρια για να εκσυγχρονίσει τα εργοστάσια που κρατά, γιατί να μην πρέπει να κάνει το ίδιο και ο επενδυτής για τις μονάδες που θα αγοράσει.

Σε κάθε περίπτωση η πλευρά της ΔΕΗ και του υπουργείου Ενέργειας εκφράζει βεβαιότητα ως προς την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, έχοντας μεταφέρει στις Βρυξέλλες το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον εταιρειών από την Κίνα, την Ιαπωνία, και την Ανατολική Ευρώπη όπως από Τσεχία και Πολωνία.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

14 σχόλια:

  1. ευτυχ΄ς που κάνουν κάτι στην μακεδονία και σέρνονται απόκοντα και οι ανύπαρκτοι της μεγαλόπολης και οι πέριξ
    θα το ξαναγράψω ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗς ΜΑΥΡΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑΣ
    και αν έχουμε εκλογές το 2018 υπάρχει μια ελπίδα να τους ξαποστειλουμε όλους
    ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΝΤΙΜΑ ΜΕ ΟΡΕΞΗ ;ANTE KAI NA ΔΟΥΜΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν δεν μπουν οι μονάδες της Μεγαλόπολης στην τελική λίστα για πώληση το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγει η Δημαρχάρα μας στο δημοτικό συμβούλιο και θα ισχυριστεί ότι αυτός απέτρεψε την πώληση και θα γελάσουν και τα πλακάκια!
    Όπως έκανε και στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την ΣΔΙΤ, όπου ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο Δήμος Μεγαλόπολης πέρασε τις γραμμές του έναντι των υπολοίπων. Ο Δήμος των 14.000 δηλαδή επέβαλλε τα θέλω του έναντι των συμφερόντων Δήμων με 3πλάσιο και 4πλασιο πληθυσμό όπως είναι π.χ οι Δήμοι Καλαμάτας, Κορινθίων, Άργους Μυκηνών κ.α χοχαχαχαχα!
    Οι εξαγγελίες περί έκπτωσης τους ρεύματος θα είναι αντίστοιχες με εκείνες τις εξαγγελίες περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ. Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα δεν γίνεται πλέον, ο τζάμπας πέθανε. Δεν κατόρθωσαν να λάβουν ειδικό καθεστώς χρεώσεων οι ενεργειακοί Δήμοι τα προηγούμενα 40 χρόνια τότε που έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα και θα λάβουν τώρα; Τώρα που η ΔΕΗ έχει στεγνώσει από ρευστό, που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν πιάσει ταβάνι, που προωθείται η αναγκαστική πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, που προωθείται η αναγκαστική τράμπα του 50% του πελατολογίου της ΔΕΗ σε άλλους παρόχους. Και μετά ξυπνήσαμε. Ακόμη δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα από το λιγνιτόσημο παρελθόντων ετών, εξαγγέλλουν οι βλαχοδήμαρχοι ότι διεκδικούν κι εκπτώσεις ρεύματος της τάξεως του 50% χοχαχαχα, θα τους έλεγα τι θα πάρουν. Ακόμη κι αν δεν ίσχυαν όλα τα παραπάνω, την σημερινή εποχή την χασούρα από μία ενδεχόμενη έκπτωση σε Μεγαλόπολη και Κοζάνη αναγκαστικά κάποιος άλλος πρέπει να κληθεί να την πληρώσει. Ας μας πουν οι βλαχοδήμαρχοι ποιος θα είναι αυτός. Αλλά εντάξει ας είναι καλά τα πρόβατα που καταπίνουν αμάσητα τα παραμύθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είναι ένα κεφάλαιο που, είτε πωληθούν οι Μονάδες είτε όχι, έχει ημερομηνία λήξης. Είναι ένα συμπέρασμα που πλέον έχει κορεσθεί... Το θέμα είναι τι κάνουμε, εάν θέλουμε να κάνουμε, πόσοι θέλουμε να κάνουμε και ποιοί θέλουμε να κάνουμε ΚΑΤΙ, από εκεί και πέρα...
    Τέλος πάντων, στο βαθμό που μπορούν να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, πρέπει η υπόθεση "ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ" να μην υπάρχει ούτε καν σα σκέψη... Σα να μην υπάρχει καν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ν αγοράζουμε τότε αβέρτα λιγνίτη κι άλλα απέξω, από την τσέπη μας, πάντα, ενώ υπάρχουν δυνατότητες για χρόνια αξιοποίηση λιγνίτη στην Ελλάδα.. Μόνο που τώρα, είναι της μόδας το φυσικό αέριο των μεγάλων ομίλων.. Και τίποτα ανεμογεννητριες, όπου να ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι γιατί η εκμετάλλευση του λιγνίτη είναι τζάμπα και είναι 100% εγχώρια υπόθεση χοχοχο! Όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός σε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς και ορυχεία καθώς και τα μηχανοκίνητα μέσα και τα καύσιμα αυτών δεν είναι εισαγόμενα. Όχι καλέ είναι εγχώρια τα οποία παράγονται στις ανύπαρκτες ελληνικές επιχειρήσεις. Όχι δεν στηρίζεται μόνιμα η εκμετάλλευση του λιγνίτη στην Ελλάδα στους Γαλλογερμανικούς ομίλους και τους πετρελαιάδες. Οι Alstom , ThyssenKrupp, AEG, SIEMENS, ABB και πολλές άλλες δεν είναι Γαλλογερμανικές, δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, δεν έχουν αναλάβει έργα αναβαθμίσεων αρκετών εκατομμυρίων, δεν ζητείται η συνδρομή τους για επισκευές βλαβών και συντηρήσεις, ούτε προμηθεύεται η ΔΕΗ ανταλλακτικά που παράγονται στα Σκόπια και την Ρουμανία για παράδειγμα.Οι εποχές που η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ήταν ανταγωνιστική γιατί κι όλοι οι άλλοι αυτόν χρησιμοποιούσαν πέρασαν. Ζήσε τον μύθο σου, περίμενε όπου να ‘ναι θα αναστηθεί κι ο Ανδρέας και θα έρθει στην Μεγαλόπολη να κάνει σημαντικά θαύματα, το ένα θα είναι να κάνει την γη της Μεγαλόπολης να γεννάει διαρκώς λιγνίτη (μιας κι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα καπούτ στην περιοχή) και το άλλο να μετατρέψει θαυματουργά τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς σε τεχνολογίας ultra-supercritical για να μπορέσουν να σταθούν στο μέλλον.

      Διαγραφή
  5. Τι σημαίνει τζάμπα ρε προχωρημένε, που δεν ξέρεις τι λες, για Αντρέα κ τετοια... Τόσοι άνθρωποι δουλεύουν, φυσικά,κ κόστος υπάρχει.... Το γιατί το κόστος του ρεύματος είναι ψηλό για τον πολίτη, το έχεις ψάξει;.... Η νομίζεις, ότι η απελευθέρωση ηλεκτρικής θα σου φέρει καλύτερο καθεστώς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ να μας πεις τί θα πει το τζάμπα με τις ανοησίες που έγραφες περί "Ν αγοράζουμε τότε αβέρτα λιγνίτη κι άλλα απέξω, από την τσέπη μας". Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ούτε τσάμπα είναι (από την τσέπη μας την πληρώνουμε και πάλι), ούτε καθιστά την χώρα αυτόνομη καθώς τόσο για την εξόρυξη του λιγνίτη όσο και για την μετατροπή αυτού μέσω της καύσης σε ηλεκτρική ενέργεια όλα τα μέσα και η τεχνολογία που χρησιμοποιείς είναι εισαγόμενα. Με λίγα λόγια για να εξορύξεις και να κάψεις τον λιγνίτη και πάλι τους απέξω πληρώνεις και τους τα σκας και χοντρά.Οι λόγοι αναφέρθηκαν επιγραμματικά παραπάνω.
      Εσύ το έχεις ψάξει καθόλου το ζήτημα ή αρκείσαι στα παραμύθια και τις αρλούμπες που λένε κάθε τόσο κάτι λαμόγια συνδικαλισταράδες της ΔΕΗ; Προφανώς το δεύτερο. Επειδή λοιπόν εγώ δεν είμαι σαν τον κάθε στούρνο που αερολογεί χωρίς να έχει ιδέα, θα σου παρουσιάσω και στοιχεία. Παρακάτω παραθέτω την μελέτη που είχε εκπονήσει στα τέλη του 2013 ο Μάριος Λεονάρδος για το κόστος εκμετάλλευσης των ορυχείων της ΔΕΗ και την οποία είχαν κάνει τότε σημαία οι συνδικάλες της ΔΕΗ
      https://energypress.gr/sites/default/files/media/LEONARDOS%20-%20PPC.pdf
      Αυτό όμως που ουδέποτε ανέφεραν οι συνδικάλες ήταν η συνέχεια της παραπάνω μελέτης στην οποία αναφέρεται το τελικό κόστος παραγωγής ενέργειας από τον λιγνίτη
      euracoal2.org/download/Public-Archive/Events/EC-Coal-Dialogue/20150708-11th/2-4-Leonardos_(PPC)_Greek-view-on-LCP-BREF.pdf
      Στην τρίτη σελίδα λοιπόν, κόστος παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη Η.Π.Α 3,5 €/Gcal, Γερμανία 4,6 €/Gcal, Βουλγαρία 6,3 €/Gcal, Πολωνία 6,4 €/Gcal, Σερβία 7 €/Gcal, Ουγγαρία 8,8 €/Gcal, Ρουμανία 9,2 €/Gcal, Ελλάδα 12,3 €/Gcal.
      Το κόστος παραγωγής ενέργειας μέσω λιγνίτη λοιπόν στην Ελλάδα είναι σχεδόν 3 φορές ακριβότερο από το αντίστοιχο της Γερμανίας και 2 φορές ακριβότερο από της Βουλγαρίας (άμεσου ανταγωνιστή). Κι αυτό γιατί ο ελληνικός λιγνίτης (ειδικά αυτός της Μεγαλόπολης) έχει θερμιδική αξία λίγο μεγαλύτερη από το χώμα. Τα συμπεράσματα λοιπόν που προκύπτουν από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι πως ακόμη κι αν το εργατικό κόστος στα ελληνικά ορυχεία μηδενιστεί και πάλι το τελικό κόστος παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη θα είναι ακριβότερο του ανταγωνισμού. Πάνε λοιπόν τα παραμυθάκια περί αυτονομίας της Ελλάδας μέσω του λιγνίτη και φθηνού ρεύματος μέσω της χρήσης αυτού. Άλλαξαν οι εποχές ξυπνάτε, δεν είναι τυχαίο που κανένας Ευρωπαίος ως ώρας δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές της Ελλάδας. Το “αστείο” της υπόθεσης είναι ότι η Γερμανία με το χαμηλότερο κόστος στην Ευρώπη και τον αποδοτικότερο ατμοηλεκτρικό σταθμό στον κόσμο RDK 8 στο Karlsruhe (με βαθμό απόδοσης 47,5%) αυτή την στιγμή υλοποιεί υπεράκτια αιολικά πάρκα δισεκατομμυρίων στην βόρειο θάλασσα αλλά οι νεοελληναράδες που ούτε σωστά ελληνικά δεν ξέρουν να γράφουν καλά καλά αδυνατούν να δουν πέρα από τον λιγνίτη (ακόμη κι όταν αυτός είναι στο τέλος του π.χ Μεγαλόπολη).

      Διαγραφή
    2. Πολύ προσβλητικός κ ζορισμένος.. Θα επανέλθουμε στο θεμα,αλλα όχι όπως το θες εσύ, που τα ξέρεις ΌΛΑ... Αυτο λες δεν δημιουργεί υπόνοιες;... Καλά, ο, τι θες...

      Διαγραφή
    3. Δεν πρόκειται να επανέλθεις ποτέ ξανά μεγάλε γιατί δεν έχεις ιδέα για το ζήτημα αγορά ενέργειας, ανταγωνισμός και κόστος (επιχειρηματολογία μηδέν). Για κάθε συνωμοσιολογική αρλούμπα των συνδικάλων έχω να παραθέσω μια σειρά από εμπεριστατωμένες, επίσημες και αδιαμφισβήτητες μελέτες που την καταρρίπτουν στην στιγμή, χαιρετίσματα. Αυτό που μένει είναι τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Για να κατορθώσεις σήμερα να έχεις ανταγωνιστική ηλεκτροπαραγωγή από τον υφιστάμενο λιγνίτη στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν επενδύσεις δις σε σύγχρονους σταθμούς παραγωγής κι ολική αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου συμπεριλαμβανομένου του εργατικού δυναμικού και η ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να κάνει τίποτε από αυτά πλέον. Ακόμη κι αν υπήρχε η δυνατότητα για τέτοιες επενδύσεις είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα κατορθώσουν να αποσβέσουν τα αρχικά κεφάλαια, ο χρόνος σε συνδυασμό με τους ακόμη αυστηρότερους όρους για τις εκπομπές ρύπων που θα ισχύσουν στο άμεσο μέλλον δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

      Διαγραφή
  6. Είπε κανείς ότι είναι μόνο δημοσίου συμφέροντος η ΔΕΗ, κ πλήρως κρατικη;... Κι άλλωστε πρέπει να οριστεί τι σημαίνει αυτό. Αυτο όμως δεν σημαίνει ότι αφηνομαστε σε όλες τις νέο φιλελεύθερες αλλαγές χωρίς να κοιτάζουμε κ τις τρελές μπίζνες που γίνεται γύρω από τις εναλλακτικές πηγές, για, μεγαλοσχημονες, ας πούμε, κ πόσο τελικά είναι οικονομικά απτές κ αποτελεσματικες, για όλο τον κόσμο κάποιες λύσεις. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΣΎ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΘΕΣ Κ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ ΦΊΛΕ.... Κ ΝΑ, ΣΟΥ ΑΡΈΣΕΙ.. ΠΟΛΎ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΦΤΙΆΞΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το να πετάτε το μπαλάκι μερικοί αλλού είναι εύκολο. Να προτείνετε αναλυτικά κ το κοινωνικό κόστος, σας πέρνα, από το μυαλό;.. Κανείς εδώ δεν είπε ότι θα, έχουμε για πάντα λιγνίτη... Ούτε όμως τελειώνει αύριο κιόλας.. Διαστρέφετε κουβέντες γιατί μάλλον υπάρχει επαγγελματικό συμφέρον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μην αφήνετε τον καθένα να ασχημονει για το πως γράφετε.. Οι αδέκαστοι, αλάνθαστοι κ καλά, που θα κατακρίνουν κ λάθη από πληκτρολόγια τηλεφωνων. Λοιπόν, εγώ νομίζω αυτό, κι είναι κάποιων μηνών πριν, ότι συμβαινει..
    " Ο σοβαρότερος λόγος, όμως, για τον οποίο γίνεται κλοτσοσκούφι γύρω από τη ΔΕΗ και την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, είναι τα τεράστια συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε συσσωρευμένα κεφάλαια που αναζητούν διέξοδο στην αγορά της Ελλάδας, με προσανατολισμό κυρίως τις εξαγωγές, μέσα από τη διασύνδεση των δικτύων που προβλέπεται από τις κατευθύνσεις στην ΕΕ.
    Το κερδοφόρο αυτό πεδίο για τα μονοπώλια δεν συνδέεται μόνο με το ποιος θα βάλει στο χέρι το δίκτυο της διανομής, αλλά και με το πώς θα διαμορφωθεί στο άμεσο μέλλον ο «ενεργειακός χάρτης» στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, με δεδομένα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ανταγωνιστικά σχέδια που υπάρχουν για τη μεταφορά του στην Ευρώπη, μέσω και της Ελλάδας. Επίσης, με το ποια μορφή θα πάρει η αναλογία στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα (λιγνίτης - φυσικό αέριο - ΑΠΕ), για το οποίο μίλησε πρόσφατα και ο Γ. Σταθάκης, παρουσιάζοντας τους πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης.
    Είναι φανερό, επομένως, ότι πίσω από την κόντρα για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ κρύβονται πολύ περισσότερα, με έναν κοινό όμως παρονομαστή: Τις κόντρες ανάμεσα σε ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα, που υπερβαίνουν τη μικρή εσωτερική αγορά της Ελλάδας και προμηνύουν για το λαό ακριβότερο ρεύμα και για τους εργαζόμενους χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα επιτευχθεί τελικά η παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή