Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Ένα μουσείο για «γίγαντες» στη Μεγαλόπολη

Παλαιοντολογικές ανασκαφές, στην περιοχή της Μεγαλόπολης του Νομού Αρκαδίας, έχουν φέρει στο φως πλούσια απολιθώματα γιγαντιαίων απολιθωμένων ελεφάντων του φημισμένου ελέφαντα των Δασών του Palaeoloxodon antiquus, αντιπρόσωποι του οποίου μετανάστευσαν μέσω Κυθήρων Αντικυθήρων στην Κρήτη ή από την Μικρά Ασία προς Τήλο και Κυκλάδες. 
Έχουν συλλεχθεί, επίσης, απολιθώματα ιπποπόταμων, ελαφιών, βοοειδών, χοίρων, σαρκοφάγων αλλά και Ρινόκερων πλειστοκαινικής ηλικίας. 
Οι ελέφαντες Μεγαλόπολης ήταν γνωστοί από την αρχαιότητα και οδήγησαν τον Παυσανία να μιλήσει για γίγαντες και γιγαντομαχίες.

Το 2013 στο Ίσιωμα Καρυών, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μεγαλόπολη, δημιουργήθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο με την υποστήριξη της Ένωσης Ισιωματαίων Καρυών Μεγαλόπολης, Ενημερωτικός Σταθμός και Εργαστήριο Υποστήριξης των δραστηριοτήτων της Ερευνητικής Ομάδας του ΕΚΠΑ. Το ερχόμενο Σάββατο, θα θεμελιωθεί εκεί ένα μουσείο.

Στην περιοχή εργάζεται ο Ομότιμος Καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου από το 2009 που πραγματοποίησε επιτυχώς παλαιοντολογικές ανασκαφές, εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων και εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγαλόπολης, δημόσιες ομιλίες, συμμετοχή σε ημερίδες άλλων φορέων, προσωρινές υπαίθριες εκθέσεις στον Άγιο Ιωάννη αλλά και μόνιμη στον Ενημερωτικό Σταθμό. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα οι μικροί μαθητές γνώρισαν τον τρόπο εργασία των γεωλόγων, τις διαφορές της επιστήμης της αρχαιολογίας από την θετική γεωεπιστήμη της Παλαιοντολογίας.

Το ανασκαφικό έργο της πανεπιστημιακής ομάδας δεν περιορίζεται μόνον στη Μεγαλόπολη. Περιλαμβάνει το Πικέρμι Αττικής, τους Αγίους Αναργύρους Αττικής, την Κερασιά Ευβοίας, την ακριτική Τήλο, την Αγία Νάπα Κύπρου και αποτελεί ύψιστη εκδήλωση εξωστρέφειας του Μεγαλύτερου ΑΕΙ της χώρας μας και συνοδεύεται από την δημιουργία μικρών μόνιμων εκθέσεων μουσείων (Πικέρμι, Κερασιά, Σάμο, Αχίλλειο Μαγνησίας, Ρέθυμνο, Τήλο, Αγία Νάπα, Πόρο κλπ) που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαιτέρως των νέων αλλά και στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου. Το έργο αυτό πραγματοποιείται με φοιτητές όλων των βαθμίδων γεγονός που τους δίνει ευκαιρίες πολύ ποιοτικής εκπαίδευσης και πλαισιώνεται από ιδιαίτερα έμπειρο επιστημονικό προσωπικό.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε στην παρακείμενη περιοχή, δίπλα στις πηγές του Αϊ Γιάννη Ισιώματος Καρυών Μεγαλόπολης, σε πολύ μικρή απόσταση από το χωριό, η ανέγερση του πρώτου Παλαιοντολογικού Μουσείου και Πάρκου Φυσικής Ιστορίας της Πελοποννήσου> Η θεμελίωσή του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Αυγούστου 2017 και ώρα 11.00 π.μ. με τη συμμετοχή όλων των τοπικών αρχών της Πελοποννήσου και θα εμπλουτιστεί με ξενάγηση από τον κ. Γ. Θεοδώρου στον Ενημερωτικό Σταθμό και άλλες εκδηλώσεις. Στην περιοχή αυτή βρέθηκαν από το ΕΚΠΑ τα πρώτα παλαιοντολογικά απολιθώματα μετά από ανασκαφές που έγιναν το 1902 και ξεκίνησαν εκ νέου το 2010.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δια του Κου Θεοδώρου υπέβαλλε μελέτη στην Περιφέρεια για την παρουσίαση του φυσικού πλούτου της περιοχής και της γεωλογικής της εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν μέχρι σήμερα καθώς και του σημερινού βιοτικού και αβιοτικού περιβάλλοντος. Η υλοποίηση της ανάπτυξης των θεματικών ενοτήτων του Μουσείου έχει εγκριθεί να πραγματοποιηθεί με πόρους του ΕΑΠ και για τον σκοπό αυτό αναμένεται η υπογραφή σχετικού συμφωνητικού.



Γενικά στο Μουσείο θα παρουσιάζονται οι ενότητες:
Η Γη στο ηλιακό μας σύστημα. Τηθύς και Μεσόγειος θάλασσα. Αγηιίδα. Θέματα Γεωπιστημών. Θέματα ποιότητας ζωής, και ενέργειας κλπ. Η γεωλογική δομή και εξέλιξη Πελοποννήσου. Γενικές παλαιοντολογικές έννοιες και στοιχεία για τα απολιθώματα. Η εξέλιξη της ζωής στις θάλασσες και στη ξηρά, δηλαδή η βιοποικιλότητα μέσα στο γεωλογικό χρόνο. Στοιχεία για το παγκόσμιο κλίμα και τις κλιματικές μεταβολές. Η παλαιοχλωρίδα της Μεγαλόπολης και η δημιουργία των λιγνιτών, η παλαιοπανίδα Μεγαλόπολης καθώς και η Παλαιογεωγραφική εξέλιξη της λιγνιτοφόρου λεκάνης Μεγαλόπολης. Στοιχεία για τις μεθόδους των γεωεπιστημών και τις Παλαιοντολογικές ανασκαφές κλπ. και όχι μόνον και φυσικά το ιστορικό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στην περιοχή και η σημασία του για την κοινωνία.

Για την υλοποίηση του Μουσείου θα εργαστεί πολυπληθής ομάδα επιστημόνων με ιδιαίτερη εμπειρία σε όλα τα θέματα αλλά και στην δημιουργία εκθέσεων, αποτελούμενη από Μέλη ΔΕΠ, γεωλόγους, βιολόγους, βοτανικούς, αρχαιολόγους, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, γραφίστες, συντηρητές κλπ. έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ποιοτικό, άρτιο και πλήρες ενώ προγραμματίζεται και η χρήση state of the art τεχνολογιών αιχμής (3D εκτυπώσεις) για την κάλυψη ορισμένων θεματικών ενοτήτων.

Το Μουσείο μελλοντικά θα συνδεθεί με τις παρακείμενες απολιθωματοφόρες θέσεις όπου τα απολιθώματα θα παρουσιάζονται in situ και θα συμβάλει ιδιαίτερα θετικά στην μεταλιγνιτική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.


Αγγελική Κώττη

Πηγή: Liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου