Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Μεγαλόπολη: η συγκέντρωση εναντίον του ΧΥΤΕΑ έγινε... Πού πάμε τώρα ;;;; (Βίντεο της εκδήλωσης)

της Γεωργίας Δημητρακοπούλου

Μετά τη χθεσινή συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο, 
σχετικά με τις επόμενες κινήσεις κατά της κατασκευής ΧΥΤΕΑ, 
θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις, 
προσπαθώντας να αποφύγω κριτικές επί προσώπων και δηλώσεων, 
που δεν έχουν νόημα....

1. Η επίμαχη ΚΥΑ του υφιστάμενου ΕΣΔΕΑ επιφέρει έννομα αποτελέσματα, μεταξύ αυτών, παγιώνει τη βούληση της Πολιτείας να χωροθετήσει και να κατασκευάσει ΧΥΤΕΑ στην περιοχή της Μεγαλόπολης (τονίζω, όχι κατ' ανάγκη σε χώρο ιδιοκτησίας της ΔΕΗ Α.Ε.).

2. Το υφιστάμενο ΕΣΔΕΑ αποτελεί την επικαιροποίηση του ΕΣΔΕΑ του Μαρτίου 2007 (ΦΕΚ 287/τ.Β΄/02.03.2007), το οποίο στηρίζεται και σε προηγούμενες ΚΥΑ, όπως η ΚΥΑ του 2006, για τις προδιαγραφές χωροθέτησης και κατασκευής ΧΥΤΕΑ (ΦΕΚ 791/τ.Β΄/30.06.2006).

3. Η ουσιώδης διαφορά του νέου ΕΣΔΕΑ από το προηγούμενο είναι ότι χωροθετεί σε συγκεκριμένες περιοχές ΧΥΤΕΑ.
Αυτή η λεπτομέρεια ήταν επιταγή της τελευταίας καταδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Δεν πρόκειται λοιπόν για έναν αόριστο Σχεδιασμό, που επιδέχεται (όπως ισχυρίσθηκε ο κ. Δήμαρχος) αλλαγών.
Πρόκειται για δεσμευτική απόφαση.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, πρέπει να απαντηθεί το εξής ερώτημα:
Όσοι ενδιαφερόμαστε για την εξέλιξη αυτής της σοβαρής υπόθεσης,αναγνωρίζουμε ή όχι ότι η επίμαχη ΚΥΑ είναι και η πηγή του προβλήματος;
Χθες, ως φάνηκε από επίσημα χείλη, διαπίστωσα ότι δε θεωρούν την επίμαχη ΚΥΑ ως το Νο1 στοιχείο της υπόθεσης (κ.κ Δήμαρχος, Βουλευτής ΚΚΕ, κ. Καζάκης), αλλά υποβαθμίζουν την κρισιμότητά της, με επιχειρήματα που εξυπηρετούν τους πολιτικούς βασικά σκοπούς τους...
Ωστόσο, θεωρώ ότι και από την πλευρά της Επιτροπής Κατοίκων να είναι αποτελεσματικότερο να εκφραστεί μια σαφής θέση επί του θέματος...

Εάν πράγματι, κρίνεται ότι ο "αγώνας" δεν πρέπει να γίνει μέσα από ΕΓΓΡΑΦΑ αλλά με "θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και ...εκθέσεις ζωγραφικής" και γενικότερα μέσα από τη ... λαϊκή πάλη, τότε, κατά τη γνώμη μου, δεν πάμε πουθενά!
Η εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιες μορφές αγώνα εκφυλίζονται στην πορεία και δεν επιτυγχάνουν το σκοπό τους.
Το παράδειγμα της Κερατέας καλώς αναδεικνύεται, ωστόσο, μιλούμε για διαφορετική κοινωνία με χαρακτηριστικά που δεν έχουμε σε αυτόν τον τόπο.
Σε κάθε περίπτωση, η Κερατέα κέρδισε τον αγώνα της με ΕΓΓΡΑΦΑ, προσφεύγοντας ακόμα και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαπίστωση ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα σχετικά με την προσφυγή στο ΣτΕ, με έχει ανησυχήσει πλέον!

Κρίνω ότι ως έσχατα "όπλα" που μπορούμε να έχουμε κατά αυτής της μεθόδευσης είναι η επιμονή στα κριτήρια που ορίζει η ΚΥΑ του 2006 για τη χωροθέτηση ΧΥΤΕΑ, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν και με τον υφιστάμενο ΕΣΔΕΑ.

Το πιο σημαντικό έχει να κάνει με την επίκληση της σεισμικότητας της περιοχής του Λεκανοπεδίου και ειδικότερα την επίκληση του τεκτονικού βυθμίσματος Μεγαλόπολης, όπως αναφέρεται στη σχετική βιβλιογραφία.
Πρόκειται για ένα σοβαρότατο στοιχείο που μπορεί να αποτρέψει κάθε σκέψη για ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη, εφόσον διασφαλιστεί επιστημονική συνδρομή κατά την ανάδειξή του.




----------------------------------------------------
Αυτά προς το παρόν....
Δεν θα ασχοληθώ ούτε με την "τραγική" απουσία των 20 από τους 25 δημοτικούς συμβούλους Μεγαλόπολης
ούτε με την αδικαιολόγητη απουσία των 3 αρκάδων βουλευτών
μα θα ξαναπώ.....
οφείλουμε να ξεχνάμε όταν φτάνει η ώρα της κάλπης,
όσους μας ξεχνούν σε δύσκολες ώρες!

2 σχόλια:

  1. Το ποιοι ηρθαν το ειδαμε, ποιοι ελλειπαν το καταλαβαμε. Ακουσα στην συγκεντρωση και βλεπω παλι στο βιντεο οτι εγιναν πολλες αναφορες για καποιους που πολεμησαν και εβαλαν εμποδια στην επιτροπη κατοικων.
    Γιατι δεν μιλαει κανεις με ονοματα; γιατι εσεις στην επιτροπη που ειστε νεα ατομα και οπως εχετε δειξει δεν φοβαστε τιποτα δεν μας λετε ποιοι ειναι αυτοι που σας πολεμανε; Πειτε ονοματα να ξερει ο κοσμος!!
    Αν δεν θελετε να πειτε ονοματα μην αφηνετε υπονουμενα και μην γινεστε σαν αυτους που κατηγορειτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.
      Σοβαρά τώρα, θέλετε να σας πούνε και ονόματα; Γιατί, δεν τους ξέρετε, λίγα πράγματα έχουν βγει στην φόρα τον τελευταίο χρόνο (κι όχι μόνο) με κάτι έγγραφα π.χ που ζητούσαν να έρθουν όλα τα σκουπίδια στην Μεγαλόπολη γιατί ο κόσμος της έχει και "βιομηχανική εμπειρία"; Τί κάνει νιάου νίαου στα κεραμίδια; Ναι δεν ξέρει ο κόσμος της Μεγαλόπολης ποιοί είναι και ποιοί τα κάνουν αυτά και περιμένει να τους πει ονόματα κάποιος. 30 χρόνια τώρα που τους ψηφίζουν ξανά και ξανά κι ας ρήμαξαν τον τόπο, δεν ξέρουν ποιοι είναι. Ας αφήσουμε τα παραμύθια πια σε αυτή την πόλη που κανονικά όχι Μεγαλόπολη αλλά Βοθρόπολη έπρεπε να την λένε.

      Διαγραφή