Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ενημέρωση για την ΓΣ του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γορτυνίας-Μεγαλόπολης-Τρίπολης

Τη Δευτέρα 03 Ιουλίου 1017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και απόλυτη επιτυχία η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση Απολογισμού και Προγραμματισμού του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γορτυνίας-Μεγαλόπολης-Τρίπολης, στο ξενοδοχείο Πελασγός, στην Καρύταινα.

Ο Απολογισμός Πεπραγμένων του ΔΣ και ο Οικονομικός Απολογισμός του 2016 εγκρίθηκε σε μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των μελών (μια λευκή ψήφο).
Και οι δυο απολογισμοί είναι ήδη αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του συλλόγου μαζί με όλα τα πρακτικά συνεδριάσεων του ΔΣ ( www.alfeios2020taptok.org )

Ο Προγραμματισμός για την επόμενη περίοδο εγκρίθηκε ομόφωνα και δημοσιεύεται παρακάτω.

Τόσο στον απολογισμό όσο και στον προγραμματισμό έγινε πλούσια συζήτηση.

Από τα μέλη ζητήθηκαν πλήθος εξηγήσεις και δόθηκαν σχετικές απαντήσεις από μέλη του ΔΣ και τους εκπροσώπους μας στην ΕΣΠΔ, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΤΑΠΤοΚ και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τόσο στο Σχέδιο Δράσης, το οποίο είναι απλώς ένας κατάλογος ασύνδετων μεταξύ τους δημόσιων έργων, όσο και με την λειτουργία της Επιτροπής Σχεδιασμού Διαχείρισης Προγράμματος ( ΕΣΔΠ) η οποία παρουσιάζει ουσιώδη προβλήματα συλλογικότητας και διαφάνειας. Η πρόταση ΤΑΠΤοΚ βρίσκεται σε αξιολόγηση από την Διαχειριστική Αρχή Πελοποννήσου και περιμένουμε την απόφαση της.

Εκτενής συζήτηση έγινε και στον προγραμματισμό και πολλά μέλη μας επισήμαναν αφενός την μεγάλη σημασία που πρέπει να δωθεί σε πρωτοβουλίες σχετικά με την εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων αλλά και των μικροεπιχειρηματιών της περιοχής και αφ’ ετέρου τόνισαν την ανάγκη να στηριχθούν και μέσω των δημόσιων έργων κατ’ αρχήν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις της περιοχής προτού ανοίξουν νέα μέτωπα. Ορισμένοι χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι τα παραδοσιακά γεφύρια της περιοχής παρουσιάζουν δομικά προβλήματα και αντί να προγραμματιστεί η επισκευή τους, έχει απαγορευθεί η διέλευση με αποτελέσματα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα για τους επισκέπτες της περιοχής.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη να ενταχθεί στον αναπτυξιακο προβληματισμό της περιοχής η ΔΕΗ που εκ των πραγμάτων έχει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον όχι μόνο της Μεγαλόπολης αλλά όλης της περιοχής.

Προς τον σκοπό αυτό, ο Σύλλογος θα δραστηριοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα διασυλλογικό όργανο των Κοινωνικών και Επιχειρηματικών Συλλόγων της περιοχής και να διοργανωθεί συναινετικά και με την μεγαλύτερη δυνατή Συλλογική και Επιστημονική συμμετοχή, την Άνοιξη του 2018 το Αναπτυξιακο Συνέδριο της περιοχής.

Ήρθε ο καιρός να ξεπεράσουμε τοπικισμούς, κομματικές αγκυλώσεις, προσωπικές προτεραιότητες και να βρούμε κοινό βηματισμό ώστε να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα που ήδη μας χτυπούν την πόρτα. Τα χωριά μας έχουν ερημώσει, η νεολαία είναι άνεργη και χωρίς μέλλον και εγκαταλείπει την περιοχή, η ΔΕΗ συρρικνώνεται και είναι άγνωστο το μέλλον της, τα επικίνδυνα απόβλητα μας κοιτούν λοξά. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για επανάπαυση.



Το ΔΣ του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γορτυνιας-Μεγαλοπολης-Τρίπολης.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ-ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ-ΤΡΙΠΟΛΗΣ

«ΑΛΦΕΙΟΣ ΜΑΙΝΑΛΟ 2020»



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2017-2018
· Δημιουργία διασυλλογικού οργάνου / επιτροπής / άτυπων συναντήσεων με βασικά θέματα :

-Τη δημιουργία συν αντίληψης για το Αναπτυξιακο όραμα της περιοχής μέσω της οργάνωσης Αναπτυξιακού Συνεδρίου

-Τη συνεργασία με την ΔΕΗ – Ορυχείο για τον προσδιορισμό του μέλλοντος της περιοχής και την βελτίωση των προβλέψεων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) καθώς και την υιοθέτηση φιλικών προς την τοπική κοινωνία και την επιχειρηματικότητα πολιτικών χρήσης των αποκατεστημένων εκτάσεων.

-Τη δημιουργία και προώθηση μιας « εικόνας » για την περιοχή και τον σχηματισμό ενός μηχανισμού που θα την αναπτύσσει και συντηρεί.

· Οργάνωση Αναπτυξιακού Συνεδρίου την άνοιξη του 2018.

· Οργάνωση επαγγελματικών σεμιναρίων σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αρκαδίας ( στον χώρο του τουρισμού : Υπάλληλοι Υποδοχής Μικρών Ξενοδοχείων, Συνοδοί Πεζοπορίας – Ποδηλασίας, Οικοτεχνική μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και κοστολόγηση / προώθηση) και σε συνεργασία με τοπικούς γεωπόνους για αγροτικά θέματα.

· Στήριξη της προσπάθειας επέκτασης του Μονοπατιού Μαίναλο και δημιουργίας του πολιτιστικού μονοπατιού Λυκαίου, από τους αντίστοιχους φορείς.

· Ανάληψη πρωτοβουλίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αρκαδίας για την μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την δημιουργία συνεταιριστικών ομάδων παραγωγής και τυποποίησης οπωροκηπευτικών η και άλλων καλλιεργειών σε εκτάσεις του ορυχείου.

· Σχετικά με την ΑΡΚΑΔΙΑ 2020, πίεση προς το Υπουργειο Οικονομίας και την Εθνική Αρχή διαχείρισης του ΕΣΠΑ για θεσμοθέτηση σαφών και διαφανών κανόνων λειτουργίας των ΕΣΔΠ ώστε να μην καταστρατηγείται έντεχνα η απαίτηση του Ευρωπαϊκού κανονισμού για το 49%. Απαίτηση διεύρυνσης της ΕΣΔΠ με την συμμετοχή του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας.

· Πρόταση προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αξιοποίηση του ΕΑΠ στην στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω της κάλυψης μέρους της ιδιωτικής συμμετοχής επενδύσεων που εντάσσονται σε αναπτυξιακά προγράμματα στην περιοχή παρέμβασης (Leader, ΤΑΠΤοΚ , Σχέδια Βελτίωσης ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου