Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Πυροσβεστική Μεγαλόπολης: Έκφραση ευχαριστιών για συνδρομή σε περιστατικό

Έκφραση ευχαριστιών 

Την Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 και περί ώρας 14:05 κλήθηκε η Υπηρεσία μας για πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε φορτηγό όχημα στην Τ.Κ. Στεμνίτσας Δ. Γορτυνίας.

Για το συμβάν αυτό ανταποκρίθηκαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα με εννέα υπαλλήλους της υπηρεσίας μας και άλλο ένα πυρ/κο όχημα με δύο υπαλλήλους του Π.Κ. Βυτίνας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προέβησαν σε άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς προτού αυτή λάβει έκταση, πέραν του μεταφορικού μέσου που καταστράφηκε και πολύ μικρού τμήματος δασικής έκτασης χαμηλής βλάστησης, στο πρανές του δρόμου, της τάξεως των 200m2.

Όπως διαπιστώθηκεκατά την άφιξη των οχημάτωνστο σημείο, επρόκειτο για φορτηγό όχημα με φορτίο τριφυλλιού / άχυρων σε δέματα (μπάλες) που από την φύση του προσφέρεται για ταχεία εξάπλωση τηςφωτιάς.

Το συμβάν εκδηλώθηκε στο φορτίο, όσο το όχημα βρισκόταν εν κινήσει. Ως αποτέλεσμα, φλεγόμενα τμήματάτου φορτίουέπεφταν στο πρανές της οδού, κατά μήκος της διανυθείσας διαδρομής, προκαλώντας εναύσεις στην περιβάλλουσα βλάστηση, έως ότου αντιληφθεί ο οδηγός το γεγονός και ακινητοποιήσει το όχημα. Συνεπώς ο κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς ήταν μεγάλος, δεδομένης της εποχής και των καιρικών συνθηκών.

Στον περιορισμό και στην έγκαιρη αντιμετώπιση συνέβαλαν την υπηρεσία μας όλοι όσοι παραβρέθηκαν και πιο συγκεκριμένα:

- Οι περίοικοι του σημείου της πυρκαγιάς, κάτοικοι της Τ.Κ Στεμνίτσας και οι ιδιοκτήτες του ιπποτροφείου που βρίσκεται στην περιοχή, οι οποίοι κατέσβησαν τις επιμέρους εναύσεις κατά μήκος του δρόμου από τα φλεγόμενα τμήματα του φορτίου που έπεφταν, προτού λάβουν έκταση, προ της αφίξεως των πυρ/κων οχημάτων.

- Ο οδηγός του φορτηγού που αμέσως ακινητοποίησε το όχημα μόλις αντελήφθηκε τη φωτιά και εν συνεχεία βοήθησε στο έργο της κατάσβεσης καθ’ όλη τη διάρκειά του.

- Τέλος, ο κ. ΦρέντζοςΔημητριος, ιδιοκτήτης παρακείμενης μάνδρας οικοδομικών υλικών, ο οποίος συνέδραμε με μηχάνημα έργου ιδιοκτησίας του (ερπυστριοφόρο εκσκαφέα) βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό τον χειρισμό και μετακίνηση του καιόμενου φορτίου για την πλήρη κατάσβεση αυτού.

Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαζόταν η χειρονακτική από πλευράς των πυροσβεστών μεταφορά του φορτίου, του οποίου το βάρος πλέον ήταν πολλαπλάσιο λόγω της χρήσης νερού για την κατάσβεση, διαδικασία αρκετά χρονοβόρα.

Με την χρήση του μηχανήματος όμως επετεύχθη τόσο οικονομία δυνάμεων αλλά και χρόνου, αποδεσμεύοντας τα πυροσβεστικά οχήματα για τις επικίνδυνες λόγω εποχής μεσημεριανές ώρες.

Προς όλους τους ανωτέρω, η Διοίκηση και οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι της Π.Υ. Μεγαλόπολης αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τις αμέριστες και θερμές ευχαριστίες μας,καθώς η πρωτοβουλία που επέδειξαν αλλά και η πολύτιμη βοήθεια που αυθόρμητα προσέφεραν, αποδείχθηκαν καθοριστικής σημασίας τόσο για την άμεση αντιμετώπιση όσο και για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

Ο Διοικητής
Χρήστος Π. Μπουντούρης
Επιπυραγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου