Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Και ο Δήμος Μεγαλόπολης στο Δίκτυο Δήμων για την Ανάδειξη Θέσεων Απολιθωμένων Σπονδυλόζωων (η Μεγαλόπολη δεν εκπροσωπήθηκε)- Ενημέρωση Δήμου Μεγαλόπολης

Μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου προσκλήθηκαν και πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 στη Ραφήνα, η πρώτη συνάντηση εργασίας των Δήμων Αγίων Αναργύρων, Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Μεγαλόπολης, Ρεθύμνου, Τήλου και Ραφήνας-Πικερμίου.
( ο Δήμος Μεγαλόπολης δεν παραστάθηκε)


Αντικείμενο της συνάντησης τα επόμενα βήματα για την δημιουργία Δικτύου Δήμων για την Ανάδειξη Θέσεων Απολιθωμένων Σπονδυλόζωων, με στόχο τη στενή συνεργασία τους σε θέματα που σχετίζονται με τον μοναδικό παλαιοντολογικό πλούτο των περιοχών τους, την προστασία τους, την μελέτη τους, την ανάδειξη τους και την προβολής τους στο κοινωνικό σύνολο.

Συνοπτική αναφορά  σχετικά με το θέμα:

Δήμος Μεγαλόπολης
Στον Δήμο Μεγαλόπολης το ΕΚΠΑ πραγματοποιεί ανασκαφές από το 1902. Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί απολιθώματα γιγαντιαίων απολιθωμένων ελεφάντων ιπποπόταμων, ελαφιών, βοοειδών, χοίρων, σαρκοφάγων κλπ. πλειστοκαινικής ηλικίας. 
Οι ελέφαντες Μεγαλόπολης ήταν γνωστοί από την αρχαιότητα και υποχρέωσαν τον Παυσανία να ομιλεί για γιγαντομαχίες. 
Στο Ίσιωμα Καρυών λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μεγαλόπολη δημιουργήθηκε το 2013 ενημερωτικός σταθμός και εργαστήριο υποστήριξης των δραστηριοτήτων της ερευνητικής ομάδας του ΕΚΠΑ.
 Η ανέγερση τοπικού Παλαιοντολογικού Μουσείου θα ξεκινήσει σύντομα στον Άγιο Ιωάννη .


Οι Παλαιοντολογικές ανασκαφές και οι τοπικές εκθέσεις στις ανωτέρω περιοχές έχουν υλοποιηθεί αφ΄ενός μεν με την υποστήριξη των ανωτέρω Δήμων και αφ΄ ετέρου του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων έρευνας του ΕΚΠΑ με επιστημονικό υπεύθυνο τον τ. Καθηγητή Παλαιοντολογίας – Στρωματογραφίας, Γεώργιο Θεοδώρου μέλους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και συμβούλου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σε θέματα Παλαιοντολογίας.
 Στις εργασίες αυτές έχουν συμμετάσχει πολλές δεκάδες φοιτητές των τμημάτων Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Βιολογίας, Συντήρησης και Μουσειολογίας, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές από πρώην φοιτητές ορισμένοι από τους οποίους σήμερα κατέχουν θέσεις ΔΕΠ σε ΑΕΙ ή εργάζονται σε υπουργεία κλπ.

Στη συνάντηση της ομάδας εργασίας με θέμα τη σύνταξη του Καταστατικού του Δικτύου συμμετείχαν: 
ο Δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας κ. Χρήστος Καλυβιώτης, 
ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ.Μίνως Αλεφαντινός, 
ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Βασίλειος Πιστικίδης, 
οι Αντιδήμαρχοι Ραφήνας-Πικερμίου κ. Ευάγγελος Μπουρνούς και Γεώργιος Κοκκόλης 
καθώς και ο τ. Καθηγητής Παλαιοντολογίας – Στρωματογραφίας ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Θεοδώρου
-----------------------------------------------------------------------------


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ¨ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΟΖΩΩΝ

Είναι γεγονός ότι πρόκειται να δημιουργηθεί Δίκτυο Δήμων για την ανάδειξη θέσεων απολιθωμένων Σπονδυλόζωων. Συγκεκριμένα έχουν προηγηθεί συζητήσεις του Δημάρχου Μεγαλόπολης κ.Παπαδόπουλου τόσο με τον Δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου κ.Πιστικίδη, όσο και με τον κ.Θεοδώρου. Η προσπάθεια τώρα ξεκινάει και ο Δήμος Μεγαλόπολης αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα ήταν από τους πρώτους Δήμους που συμφώνησαν στην αναγκαιότητα δημιουργίας του Δικτύου και θα είναι από τα συστατικά μέλη του υπό σύσταση Δικτύου. Στην συγκεκριμένη συνάντηση ο Δήμαρχος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αλλά στο αμέσως προσεχές διάστημα θα συναντηθεί όπως έχει γίνει η συνεννόηση τόσο με τον κ.Πιστικίδη στο Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, όσο και με τον καθηγητή κ.Θεοδώρου, έτσι ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες των άρθρων του καταστατικού.

Με την ευκαιρία να ξανατονίσουμε ότι τόσο ο Δήμαρχος όσο και η Δημοτική Αρχή θεωρεί το θέμα των παλαιοντολογικών ευρημάτων μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής γι’αυτό και σε όλο το προηγούμενο διάστημα η συνεργασία με τον καθηγητή ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και έτσι θα συνεχιστεί. Πρόθεση του Δήμου είναι να στηριχθούν οι προσπάθειες του κ.Θεοδώρου πολύ περισσότερο, όχι μόνο ηθικά αλλά και πρακτικά και υλικά.

Άλλωστε όπως δείχνουν τα πράγματα οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου θα είναι μήνες κομβικοί όχι μόνο για το θέμα του Δικτύου αλλά και, πρωτίστως, αυτό για το ξεκίνημα των εργασιών ανέγερσης του παλαιοντολογικού μουσείου Ισιώματος.

Περισσότερα όμως, πιο συγκεκριμένα και πιο αναλυτικά σε ενημέρωση σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και σε, αποκλειστικά γι’αυτά τα θέματα, συνέντευξη τύπου του Δημάρχου.

Από το Γραφείο Δημάρχου

1 σχόλιο:

  1. Έλειπε ο Δήμος Μεγαλόπολης ...Μα δεν είναι είδηση αυτό! Γιατί εδώ δεν ασχολούνται με τα ...κόκκαλα, αλλά με το "ψαχνό"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή