Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Εκτός η Τρίπολη για "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021"


Η Τρίπολη δεν συμμετέχει στον τελικό κύκλο αξιολόγησης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021.

Ανακοινώθηκαν  σε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Πολιτισμού τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2021.

Η Τρίπολη δεν θα συμμετάσχει στην επόμενη φάση του θεσμού. Η Επιτροπή Αξιολόγησης εξέφρασε την θετική της άποψη για την προσπάθειά μας αλλά δεν μας έδωσε το πράσινο φως για να συνεχίσουμε.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής δήλωσε: « Η σημερινή ανακοίνωση δεν μας χαροποιεί μια και η προσπάθεια της πόλης μας ήταν το αποτέλεσμα ενός μεγάλου διάλογου και δουλειάς με όλους τους φορείς του πολιτισμού και τους πολίτες της πόλης. Δεσμεύομαι πως τα συμπεράσματα των ομάδων εργασίας, των ανοικτών διαβουλεύσεων με τους πολίτες και οι επαφές της Οργανωτικής Επιτροπής θα αποτελέσουν τη βάση για τη σχεδίαση της πολιτιστικής στρατηγικής της πόλης μας με εργαλείο την Επιτροπή Μακροχρόνιας Στρατηγικής για τον Πολιτισμό που δημιουργήσαμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή ».

Συνελήφθη 51χρονος για μαστροπεία στην Κορινθία

Προήγαγε στην πορνεία 27χρονη αλλοδαπή, έναντι χρηματικού ποσού

Συνελήφθη, χθες (28.2.2016) το απόγευμα, στο Λουτράκι Κορινθίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου, 51χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία, για μαστροπεία.

Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση από το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου, κατά την οποία συνελήφθη ο 51χρονος, γιατί όπως προέκυψε, προήγαγε στην πορνεία με σκοπό το κέρδος, έναντι χρηματικού ποσού, 27χρονη αλλοδαπή, υπήκοο Βουλγαρίας, την οποία για τον σκοπό αυτό, μετέφερε με όχημα σε ξενοδοχείο, στο Λουτράκι Κορινθίας.

Κατασχέθηκε, το ανωτέρω όχημα, καθώς και δύο (2) κινητά τηλέφωνα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Ο 51χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ σε βάρος της 27χρονης σχηματίστηκε δικογραφία, για παράβαση της Νομοθεσίας «Περί εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων».

Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου.

Δήμος Ν.Κυνουρίας: Οι δράσεις τουριστικής προβολής για το 2016

Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας ενέκρινε το ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής.
Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων έχει ως εξής:


-Φεστιβάλ Τσακωνιάς – μελιτζάνα Λεωνιδίου 2016.
Πρόκειται για Φεστιβάλ εκδηλώσεων στα ιστορικά, γραφικά σοκάκια και αρχοντικά της Δ.Κ Λεωνιδίου. Στόχος του φεστιβάλ είναι η αναβάθμιση και η προσθήκη δράσεων που αναδεικνύουν την τσακώνικη παράδοση την τσακώνικη αρχιτεκτονική την γλώσσα και τον πολιτισμό καθώς και την προβολή προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής το οποίο αποτελεί και την βασική οικονομική δραστηριότητα του Δήμου.

Ο Δήμος θα προγραμματίσει την υλοποίηση του Φεστιβάλ σε σχέση με τον σχεδιασμό υλικού προβολής (αφίσσες φυλλάδια), την προβολή του φεστιβάλ σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και social media, την διοργάνωση επιμέρους εκδηλώσεων (διαγωνισμοί, εκθέσεις, προβολή ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές εκδηλώσεις, ανάδειξη της τσακώνικης γλώσσας και παράδοσης κ.α), την αμοιβή μουσικών καλλιτεχνικών συγκροτημάτων, την φωτογραφική κάλυψη και βιντεοσκόπηση του Φεστιβάλ την ενοικίαση εξοπλισμού για την ηχητική και φωτιστική κάλυψη, την διαμόρφωση χώρων συναυλιών και την κατασκευή εκθεσιακών περιπτέρων.

Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας Λεωνιδίου 2016.
-Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας στον οικισμό «Πλάκα» της Δ.Κ Λεωνιδίου.

Ο Δήμος θα προβάλλει το μοναδικό τοπικό αγροτικό προϊόν που συγκαταλέγεται μεταξύ των 317 ευρωπαϊκών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως, την «Τσακώνικη Μελιτζάνα».

Η διοργάνωση της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει διαγωνισμό παραδοσιακής μαγειρικής από ερασιτέχνες και επαγγελματίες που θα παρουσιάσουν εδέσματα με βάση την «τσακώνικη μελιτζάνα».

-«Προμήθεια εξοπλισμού αναρριχητικών πάρκων Δήμου Νότιας Κυνουρίας» & «Υπηρεσίες συντήρησης διαδρομών αναρριχητικού Πάρκου Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Στόχος αποτελεί η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου η τουριστική προβολή του Δήμου σε διάφορες χώρες και η στήριξη της τοπικής οικονομίας μέσα από την δυναμική τάση ανάπτυξης του αναρριχητικού πάρκου Λεωνιδίου .

Θα γίνει προμήθεια υλικών για την ανάδειξη διαδρομών αλλά και την υπηρεσία συντήρησης των υπάρχων διαδρομών του αναρριχητικού Πάρκου Λεωνιδίου».

-Κατασκευή διαδικτυακής πύλης (Β φάση).
Στόχος αποτελεί η Δημιουργία μιας ιστοσελίδας τουριστικού ενδιαφέροντος του Δήμου που θα αποτελεί βασικό εργαλείο διάθεσης πληροφοριών, άρτια, σύγχρονη, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα προκειμένου να παρέχει την δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη Έλληνα ή αλλοδαπό να αντλήσει κάθε δυνατή ενημέρωση. Έχει είδη παραδοθεί η Α΄ φάση όπου περιελάβανε την κατασκευή της υποδομής.

-Υποστήριξη διαδικασιών (χωροθέτηση κλπ.) για τη δημιουργία καταδυτικού Πάρκου στη Δ.Ε. Τυρού.
Στόχος αποτελεί η ανάπτυξη τουρισμού καταδύσεων, αυτόνομων ή οργανωμένων, με στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

Πορτοκάλια: μειωμένες οι εξαγωγές, προβλήματα λόγω κινητοποιήσεων



Με μειωμένους ρυθμούς εξελίσσονται οι εξαγωγές τις τελευταίες ημέρες, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι Συνεταιρισμών και παραγωγοί από Αργολίδα Λακωνία και Κρήτη. Στον ΑγροΤύπο κατέθεσαν την άποψή τους οι κ.κ. Πέτρος Μπλέτας, Γιώργος Ντόκος και Λευτέρης Ντουντουνάκης οι οποίοι οριοθέτησαν τις τιμές παραγωγού στα 16-17 λεπτά για την Ναβελίνα και στα 14 λεπτά για τα Μέρλιν. Όπως ανέφερε ο κ. Ντόκος υπήρξαν και περιπτώσεις όπου το εμπόρευμα γύρισε πίσω λόγω της παραμονής των φορτηγών για αρκετές ημέρες στο Τελωνείο του Προμαχώνα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και την πίεση των τιμών. Από την πλευρά του ο κ. Ντουντουνάκης ανέφερε ότι οι τιμές των new hall κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, χωρίς να ικανοποιούν τους παραγωγούς.

Λακωνία: χαμηλότερες οι εξαγωγές, πρόβλημα με το Τελωνείο του Προμαχώνα

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «Είχαμε δυσκολίες με τους δρόμους, έφυγαν τα αυτοκίνητα την Τρίτη και τώρα μόλις ξεφόρτωσαν στο Βουκουρέστι. Τώρα βρισκόμαστε στο 50-60% των εξαγωγών. Την προηγούμενη φορά, πριν από 10 ημέρες τα αυτοκίνητά μας είχαν κολλήσει επί 7 ημέρες στον Προμαχώνα. Ευτυχώς χθες άνοιξε εκ νέου το μπλόκο, γενικά αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές, ειδικά στην Ναβελίνα κυμαίνονται στα 15 -16 λεπτά. Στην εγχώρια αγορά μπορεί να έχουμε λίγο παραπάνω από 18-20 λεπτά το κιλό. Μιλάμε πάντα για τις λαϊκές γιατλι οι εγχώριες αλυσίδες είναι χειρότερες από το εξωτερικό, τα αφήνουν και 12 και 13 λεπτά συν του ότι πληρώνουν μετά από 5 έως 12 μήνες, στο εξωτερικό τα σούπερ μάρκετ αγοράζουν 15-17 λεπτά. Στο εξωτερικό πληρώνουν σε 17 - 27 ημέρες συνήθως. Τα Μέρλιν έχουν ξεκινήσει εδώ και καμιά δεκαριά ημέρες και πωλούνται από 10 έως 12 λεπτά / κιλό σε εγχώρια αγορά και εξωτερικό. Οι θερμές ημέρες που κάνει τελευταία τα μαλάκωσε και θα φύγουν γρήγορα για εξωτερικό. Εν συνεχεία θα πάμε στα όψιμα ομφαλοφόρα, τα επιτραπέζια του καλοκαιριού. Όλα τα πορτοκάλια βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι.

Αργολίδα: πτώση στις εξαγωγές, σημαντικό πρόβλημα με το Τελωνείο

Για σημαντικά προβλήματα και για περιπτώσεις όπου το εμπόρευμα γύρισε πίσω έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Δαναός κ. Γιώργος Ντόκος: «Είχαμε τεράστιο πρόβλημα, ήρθαν αυτοκίνητα πίσω...όταν φεύγουν τα πράγματα είτε με κουρτίνες είτε με ψυγείο και μένουν τα πράγματα πάνω 5 ημέρες τι να κάνει ο παραγωγός στην Ρουμανία και στην Ουγγαρία; Εμάς προσωπικά μας γύρισαν φορτία πίσω, οι προμηθευτές είπαν ότι δεν το παραλαμβάνουμε, μας είπαν να ανασυσκευάσουμε το προϊόν γιατί θα βγάλει προβλήματα. Χάσαμε 15 ημέρες κοπής, εάν σκεφθείτε ότι καθημερινώς κοβόντουσαν γύρω στους 3.000 τόνους πορτοκάλια χάσαμε 50.000 τόνους, οι οποίοι έμειναν πιο πίσω, πιέζονται και οι τιμές, αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στα 17 λεπτά / κιλό.

Αν είχαν φύγει αυτές οι ποσότητες ίσως και να υπήρχε μια καλύτερη τιμή. Μιλάμε για τα πορτοκάλια Νάβελ. Το πρόβλημα με τις Ναβελίνες ήταν ότι επειδή ήταν όψιμη η χρονιά χρειάστηκε πρασινισμός που κράτησε μέχρι τον Γενάρη, μείναμε πίσω κοπές Μέρλιν και όλα τα Μέρλιν είναι πίσω. Έγινε μεν καλή κοπή το Γενάρη, μπορώ να πω ότι ο Γενάρης ήταν από τους καλύτερους μήνες των τελευταίων ετών στις εξαγωγές ωστόσο το τελευταίο δεκαπενθήμερο τα πράγματα ήταν υποτονικά. Οι τιμές στα Μέρλιν κυμάνθηκαν για τον μεγάλο όγκο στα 14 λεπτά και τώρα υπάρχουν ακόμα κτήματα που ανάλογα με την ποιότητα τα Μέρλιν συγκομίζονται και στα 17 λεπτά. Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει ξανά η ζήτηση. Πάντως με την φορολογία που πάει να περάσει η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα μέτρα οι μισοί αγρότες θα σταματήσουν να καλλιεργούν. Το ρεύμα έχει διπλασιαστεί, αλλά ποιος θα μας ακούσει; Ο τζίρος μας τα τελευταία χρόνια έχει πέσει σχεδόν στο 50%. Εμείς εξάγουμε κυρίως σε Ρουμανία και Πολωνία και ακολουθούν Πολωνία και Ουγγαρία ενώ κάποιες ποσότητες εξάγονται σε Δανία και Σουηδία.

Χανιά: Πρόβλημα με τις τιμές και την λειψυδρία

Ο παραγωγός και πρόεδρος του συνδέσμου γεωπόνων Χανίων κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης είπε τα εξής: «Συνεχίζεται, αν και έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί, η συγκομιδή πορτοκαλιών ποικιλίας new hall, που είναι τα μόνα εσπεριδοειδή που εξάγονται από την Κρήτη με τις ποσότητες να ανέρχονται σε περίπου 400-500 τόνους που έχουν πάει κυρίως σε βαλκανικές χώρες. Έχει ξεκινήσει και η συγκομιδή των ομφαλοφόρων. Οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα που δεν είναι ικανοποιητικές για τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο πολλοί να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. Υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας τον τελευταίο καιρό κάτι που μεγαλώνει την ανησυχία των παραγωγών».

Βίτσας από Βίγλες: Κανένας σχεδιασμός για Hot Spot στην Πελοπόννησο (vid)

Με δηλώσεις του, o Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βίγλες Μεγαλόπολης για να παραστεί σε εκδήλωση τιμής και μνήμης εκτελεσθέντων Ελλήνων πατριωτών από τους Γερμανούς την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα και οι οποίες δεν είναι ενθαρρυντικές για το κυβερνών κόμμα καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ΝΔ να προηγείται με πάνω από 4 μονάδες.

Ο κ. Βίτσας, αστειευόμενος για το αν χτυπούν καμπανάκια στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι τα καμπανάκια που χτυπάνε είναι αυτά της κρίσης και τόνισε ότι «καθήκον έχουμε να τα ξεπεράσουμε».
Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων οι οποίοι σε αυτές τις δημοσιοποιήσεις απαντούν «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ», επεσήμανε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις μεταναστευτικές ροές που δέχεται η Ελλάδα, λέγοντας ότι χρειάζεται αλληλεγγύη και ανθρωπιά.
Σε ό,τι αφορά τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και την περίπτωση να δημιουργηθούν τέτοιοι χώροι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, απάντησε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για κάτι τέτοιο, εκτός βέβαια από το κέντρο στην περιοχή της Κορίνθου.

Μάλιστα, ο κ. Βίτσας εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξος: «Σύντομα θα υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες ώστε από τη μια μεριά να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρίας με μια συμφωνία η οποία θα τηρηθεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία και από την άλλη θα διευθετηθούν οι δρόμοι των προσφυγικών ροών», επεσήμανε.
Θα διαφυλάξουμε τα σύνορα μας και κανείς δεν έχει αμφιβολία για αυτό.
Έφ.Κ



Πηγή Arcadia Portal

Συνεχίζεται και τον Μάρτιο η Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών για το Ασφαλιστικό

Σε συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στην πρόταση της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό προχωρούν οι μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος της χώρας, όπως έγινε γνωστό από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται και την τρέχουσα εβδομάδα η Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ.), από σήμερα 29/2/2016 μέχρι και την Παρασκευή 4/3/2016 για το Ασφαλιστικό.

Των ανωτέρω εξαιρούνται οι Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

ΔΣ Μεγαλόπολης Τετάρτη 2 Μαρτίου με 7 θέματα



Σας προσκαλούμε όπως, την 2α του μήνα Μαρτίου του έτους 2016, ημέρα της εβδομάδας Τετάρτη και ώρα 15:00 μ.μ., προσέλθετε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, σε τακτική συνεδρίαση, προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:

1. Προγραμματισμός για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα για το έτος 2016.
2. Έγκριση εκτέλεσης της προμήθειας Ειδών Καθαριότητας & Ευπρεπισμού για την κάλυψη αναγκών του Δήμου Μεγαλόπολης και των Νομικών Προσώπων – Συγκρότηση Επιτροπής Ποσοτικής και Ποιοτικής Παραλαβής Προμηθειών ΕΚΠΟΤΑ για την παραλαβή της προμήθειας για τις ανάγκες του Δήμου – Ανάκληση της αριθμ. 50/2016 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου.
3. Διάθεση πίστωσης για τη διοργάνωση εκδήλωσης «Καρναβάλι Μεγαλόπολης 2016» – Έγκριση προμηθειών εκδήλωσης – Συγκρότηση Επιτροπής Ποσοτικής και Ποιοτικής Παραλαβής Προμηθειών ΕΚΠΟΤΑ για την παραλαβή των προμηθειών.
4. Χρηματική Επιχορήγηση του Πολιτιστικού Σωματείου «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ».
5. Χρηματική Επιχορήγηση του Πολιτιστικού – Μουσικού Σωματείου «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ».
6. Έγκριση της αριθμ. 1/2016 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» Δήμου Μεγαλόπολης, περί αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων οικ. έτους 2016 βάσει των απολογιστικών στοιχείων κατά το κλείσιμο του έτους 2015.
7. Χορήγηση δικαιώματος διέλευσης για την εγκατάσταση του δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών στον Πάροχο ΟΤΕ RURAL SOUTH AEEΣ για την εκτέλεση του έργου «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης των Υποδομών» εντός των ορίων αρμοδιότητας του Δήμου Μεγαλόπολης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΙΝΗΣ

Δωρεάν εμβολιασμοί στο Δήμο Β. Κυνουρίας κάθε Τεάρτη

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας συμμετέχοντας στην εμβολιαστική δράση για απόρους – ανασφάλιστους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με αδυναμία πρόσβασης στο σύστημα υγείας, που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έλαβε τις ακόλουθες ποσότητες εμβολίων για παιδιά:



TETRAVAC - 2 δόσεις
MMR – 10 δόσεις
Ηπατ.Β Παιδιατρικό – 10 δόσεις
Αιμόφιλοςινφλουέντζας – 10 δόσεις
Ανεμοβλογιάς – 10 δόσεις
HPV Ανθ. Θηλωμ. – 2 δόσεις

Τα εμβόλια διατίθενται δωρεάν και οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται χωρίς χρηματικό αντίτιμο κάθε Τετάρτη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, από ειδικευμένο προσωπικό και σε συνεργασία με την Παιδίατρο κα Βασιλική Παπαντώνη.

ΟΔήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, ευελπιστώντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες που έχουν ως μοναδικό και πρωταρχικό σκοπό το όφελος των δημοτών, οι οποίοι χρειάζονται στήριξη με τον οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο, θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, ευχαριστεί την κα Παπαντώνηγια την εθελοντική προσφορά της και την άμεση ευαισθητοποίησή της και τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, Ιατρό κο Διαμαντόπουλο Βασίλειο, για την άμεση ανταπόκριση και επίλυση ουσιαστικών θεμάτων.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να προσέλθουν στο Δημαρχείο, με το βιβλιάριο υγείας του τέκνου τους (αρμόδια υπάλληλος ΜποβολανέαΒίκη, τηλ. επικοινωνίας: 27553 60101).

Σε συνεργασία με την ιατρό θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας
Παναγιώτης Κ. Μαντάς

Ισοπαλία στο Λεωνίδιο, νίκη για την Δόξα



Με δύο σπουδαίες και πολύ ενδιαφέροντες αναμετρήσεις άνοιξε το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α’ Αρκαδίας το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου σε Λεωνίδιο και Μεγαλόπολη.
Στο μεγάλο ντέρμπι της Κυνουρίας ο Πανθυρεατικός παρότι προηγήθηκε με 0-2 στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου δεν κατάφερε να φύγει με το τρίποντο με το ψυχωμένο Λεωνίδιο να κάνει την ανατροπή αγωνιζόμενο και με 10 ποδοσφαιριστές για το τελικό 2-2.

Στο άλλο ντέρμπι στην Μεγαλόπολη η Δόξα επικράτησε της ΑΕΚ Τρίπολης με 1-0 και μετά τους χαμένους βαθμούς του Πανθυρεατικού στο Λεωνίδιο παραμένει σε τροχιά τίτλου μαζί με την ομάδα του Άστρους.

Α' Αρκαδίας
Σάββατο (27/2, 15:00)
Λεωνίδιο-Πανθυρεατικός 2-2
(74' Σ. Γιαννούσης, 95' Π. Κυρίος-53' Κ. Μπάρλας, 65' Αγγελόπουλος)

Δόξα Μεγαλόπολης-ΑΕΚ Τρίπολης 1-0
(51' Αντώνακας)

Κυριακή (28/2, 15:00)
Νικηταράς-Ολυμπιακός
Πανιώνιος-Βρασιές
Παγγορτυνιακός-Απόλλων

Πηγή  Arcadia Portal

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Μουσείο Γκάτσου στην Ασέα προωθεί ο Δήμος Τρίπολης

Ο δήμος Τρίπολης, ετοιμάζεται να δημιουργήσει μουσείο αφιερωμένο στον ποιητή Νίκο Γκάτσο, στην γενέτειρά του Ασέα, αξιοποιώντας το πατρικό σπίτι του ποιητή, που είναι σε κακή κατάσταση.

Την απόφαση αυτή έλαβε ο δήμος Τρίπολης, ύστερα από την δωρεά του πατρικού σπιτιού του ποιητή, από την κληρονόμο του Αγαθή Δημητρούκα, μαζί και με όμορο οίκημα που ουσιαστικά αποτελεί νεότερη επέκταση του πατρικού σπιτιού του Νίκου Γκάτσου στην 'Ανω Ασέα, από τους κληρονόμους του ακινήτου Βασιλική Γκάτσου, Χρυσάνθη Πλατανίτη και Κανέλλας Γιαννακούλη.

Η διαδικασία της δωρεάς του ακινήτου βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αφού χθες το μεσημέρι έγινε η αποδοχή από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Τρίπολης και σύντομα θα υπογραφούν τα συμβόλαια.

Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Βόσνος, ενημερώνοντας  το δημοτικό συμβούλιο, επεσήμανε ότι ο δήμος δεν έχει χρήματα να αξιοποιήσει άμεσα το χώρο, αλλά με την συνδρομή και της δωρήτριας Αγαθής Δημητρούκα θα ενεργοποιηθεί, ώστε να ετοιμαστεί η μελέτη από το Πολυτεχνείο.

Ο κ. Βόσνος επεσήμανε ότι αρχικά ο δήμος θα γκρεμίσει την μεταγενέστερη επέκταση του ακινήτου που είναι κατεδαφιστέα, ελευθερώνοντας το πατρικό σπίτι του ποιητή, το οποίο θα συντηρήσει πρόχειρα ώστε να μην επεκταθούν οι ζημιές που έχει. Παράλληλα, θα ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης με απόφασή του να κινήσει τις διαδικασίες για να κηρυχτεί το ακίνητο ιστορικός τόπος από την αρχαιολογική υπηρεσία νεοτέρων μνημείων.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες, συλλόγους και φορείς να συμβάλουν ακόμη και οικονομικά, για την αξιοποίηση του ακινήτου και την μετατροπή του σε ένα χώρο, που θα τιμά και θα αναδεικνύει το έργο του σπουδαίου ασεάτη δημιουργού, ενώ τόνισε ότι η κληρονόμος του Νίκου Γκάτσου θα διαθέσει εκθέματα που αφορούν σε χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή.

Πηγή: newsbeast

Ηλεία: Δέσμευση για πρόσβαση ΑΜΕΑ σε παραλίες



Δημόσια δέσμευση της Περιφερειακή Αρχής ότι θα προχωρήσει στην τοποθέτηση του συστήματος Sea-track, που επιτρέπει την πρόσβαση ανθρώπων με αναπηρία για κολύμβηση στη θάλασσα, διατυπώθηκε, μέσω του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, κατά τη συζήτηση της σχετικής με το θέμα επερώτησης που είχε υποβάλει ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Κανέλλης από τα μέσα του Ιανουαρίου. Με την επερώτηση ζητούνταν όχι μόνο εξηγήσεις για την μη ολοκλήρωση του έργου αλλά και ο σχεδιασμός σχετικά με το ευαίσθητο αυτό θέμα για το μέλλον.


Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Γ. Κανέλλη, η παρέμβαση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας είχε θετικά αποτελέσματα και σημειώνει:
Παρουσία και του Συντονιστικού Γραμματέα ΑΜΕΑ της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας κ. Γιώργου Παπανικολόπουλου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γεωργιόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι το έργο θα γίνει, σε γνωστή παραλία της Ηλείας, πριν την αρχή της νέας κολυμβητικής περιόδου και θα χρηματοδοτηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Περιφέρειας.

Η επερώτηση βασιζόταν στο δημόσιο παράπονο που είχε εκφράσει ο κ. Παπανικολόπουλος για την απώλεια των προθεσμιών χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ 2007 -13, καταλογίζοντας ευθύνες στον Αντιπεριφερειάρχη και τις υπ’ αυτόν Υπηρεσίες.

Από την τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργιόπουλου προέκυψε ότι η άκαρπη εξάντληση της προθεσμίας υλοποίησης του έργου που ήταν ενταγμένο στο προηγούμενο ΕΣΠΑ (31 – 12- 15), οφειλόταν σε κατ’ επανάληψη άγονη κατάληξη του σχετικού διαγωνισμού λόγω και ένστασης που υπέβαλε ο ένας από τους δύο ενδιαφερομένους για το έργο.

Θεωρούμε θετική την δέσμευση για την χρηματοδότηση του έργου από ιδίους πόρους και θα παρακολουθήσουμε την υλοποίησή της. Οι συμπολίτες μας με αναπηρία από την Ηλεία δικαιούνται και πρέπει να αποκτήσουν την υποδομή αυτή, που μάλιστα στηρίζεται σε ελληνική τεχνογνωσία.

Πηγή: Patrasevents

Μεσσηνία:Προώθηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου

Σε παραδοσιακούς χώρους μαζικής εστίασης της Μεσσηνίας
-Πρόγραμμα ενημέρωσης από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου


Πρόγραμμα ενημέρωσης σε ιδιοκτήτες και μάγειρες παραδοσιακών εστιατορίων και ταβερνών της Μεσσηνίας διοργανώνει το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, με σκοπό να τους παρουσιάσει την ποιότητα του ελαιολάδου μέσα από τρεις οπτικές γωνίες: την αναγνώριση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού ελαιολάδου, τις ορθές πρακτικές αποθήκευσης και παρουσίασής του στο τραπέζι και τις βασικές αρχές συνδυασμού του με διαφορετικά τρόφιμα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη μορφή διήμερων σεμιναρίων, διάρκειας 10 ωρών το καθένα, με μέγιστο αριθμό 10 εκπαιδευόμενων, από κάθε μία από τρεις αγροτουριστικές περιοχές της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα την Καλαμάτα, την Πύλο και την Καρδαμύλη.
Ειδικότερα, οι ημερομηνίες διεξαγωγής των σεμιναρίων είναι οι εξής:
Καλαμάτα 3 & 4 Μαρτίου,
 Πύλος 10 & 11 Μαρτίου και
Καρδαμύλη 17 & 18 Μαρτίου.

Τονίζεται πως το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες χώρων μαζικής εστίασης παραδοσιακής κουζίνας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν email στο kalamataoliveoil@hotmail.com ή στο oliveoil@teikal.gr, γράφοντας όνομα, στοιχεία επικοινωνίας, επαγγελματική δραστηριότητα και επιλογή πόλης συμμετοχής στο σεμινάριο.
Θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας και θα ληφθεί υπόψη η συνάφεια της επαγγελματικής δραστηριότητας με το πρόγραμμα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης είναι ζωτικής σημασίας για την τουριστική οικονομία της περιοχής. Είναι οι πρεσβευτές της τοπικής αγροτικής παραγωγής, με την έννοια ότι οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια είναι το σημείο συνάντησης των επισκεπτών με τα τοπικά προϊόντα. Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της μεσσηνιακής γαστρονομίας. Μαγειρεμένο ή ωμό υπάρχει πάντα τόσο στο τραπέζι της οικογένειας όσο και στις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Στη Μεσσηνία, δε, στις περισσότερες περιπτώσεις, το ελαιόλαδο που σερβίρεται είναι οικογενειακή παραγωγή.

Όλοι μας έχουμε υπερηφανευτεί πως το λάδι μας είναι το καλύτερο και ως τέτοιο το υπερασπιζόμαστε και το προάγουμε. Είναι, όμως, τελικά έτσι;
Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί σε σχέση με την ποιότητα του ελαιολάδου στις ταβέρνες και στα εστιατόρια: ο τρόπος παρουσίασής του στο τραπέζι, καθώς και η συντήρηση και αποθήκευσή του.
Το θέαμα ενός διάφανου μπουκαλιού πολλών χρήσεων στο τραπέζι είναι πάρα πολύ συνηθισμένο. Επιπλέον, η συντήρηση και η αποθήκευση του ελαιολάδου στην κουζίνα των χώρων μαζικής εστίασης συχνά υποβιβάζουν τη γευσιγνωστική του ποιότητα. Περισσότερο συχνά από ό,τι θα θέλαμε, το αποτέλεσμα είναι το ελαιόλαδο που προσφέρεται να μην ανταποκρίνεται στην ποιότητα που θα άξιζε της περιοχής μας.
Μία άλλη πτυχή που απορρέει από τις γευσιγνωστικές ιδιότητες του ελαιολάδου και θα είχε ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι ο συνδυασμός διαφορετικών ελαιολάδων με τα τρόφιμα.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΗ ΑΕ βραβεύτηκε ως "καλύτερη εταιρία του Δημοσίου 2015"



Η ΔΕΗ ΑΕ βραβεύτηκε στην κατηγορία «ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡEΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – 2015» στην εκδήλωση απονομής των Επιχειρηματικών Βραβείων «ΧΡΗΜΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ 2015».

Οι νικητές, αναδείχθηκαν και βραβεύτηκαν, μετά από αξιολόγηση σε μια σειρά κριτήριων όπως η πορεία των οικονομικών επιδόσεων, η σταθερότητά τους, η διεύρυνση των μεριδίων αγοράς τους, η χρηματιστηριακή πορεία και η σχέση με τους επενδυτές, η προσπάθεια διεθνοποίησης, η καινοτομία, η έμφαση στις επενδύσεις κλπ.

Το βραβείο για την ΔΕΗ ΑΕ παρέλαβε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σταύρος Γούτσος.











Οι βραβεύσεις γίνονται για 13η συνεχή χρονιά και αποτελούν πλέον θεσμό για την ελληνική αγορά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016, παρουσία πολιτικών, θεσμικών εκπροσώπων και στελεχών επιχειρήσεων.

Επιμελητήριο Αρκαδίας: ζητά μείωση κόστους ΟΤΕ tv και NOVA

Μείωση κόστους συνδρομών ζητά το Επιμελητήριο σε δύο πολυεθνικές εταιρίες

Μετά από σειρά αιτημάτων των επαγγελματιών εστίασης - μελών του Επιμελητηρίου Αρκαδίας σχετικά με το υψηλό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσια θέασης στα επαγγελματικά πακέτα, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας ζητά – ξεχωριστά – από τις δύο πολυεθνικές εταιρείες να εξετάσουν τη δυνατότητα μείωσης του κόστους των επαγγελματικών πακέτων προκειμένου οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές και να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν αυτήν την σημαντική υπηρεσία που βοηθά τόσο τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και τους απλούς πολίτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν αυτά τα προγράμματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν αυτήν την υπηρεσία στο σπίτι τους.




Παρέμβαση για το κόστος επαγγελματικού πακέτου OTE TV
Αξιότιμοι κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε το αίτημα πολλών μελών μας – επιχειρήσεων που είναι ή επιθυμούν να γίνουν συνδρομητές του επαγγελματικού πακέτου OTE TV που προσφέρει η εταιρεία σας. Όπως γνωρίζετε, ειδικά στην επαρχία, η αξιοποίηση αυτής της υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις μικρές επιχειρήσεις (καφετέριες, καφενεία κ.λπ.) καθώς δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διασκέδασης και ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα μας. Όμως το κόστος της εν λόγω υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα υψηλό και δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι δύσκολο γι’ αυτές να ανταποκριθούν .

Για τους λόγους αυτούς, σας παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα μίας μείωσης των τιμών του επαγγελματικού πακέτου OTE TV για τις επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας, προκειμένου οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές και να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν αυτήν την σημαντική υπηρεσία που βοηθά τόσο τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και τους απλούς πολίτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν αυτά τα προγράμματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν αυτήν την υπηρεσία στο σπίτι τους.


Παρέμβαση για το Κόστος NOVA professional για δημόσια θέαση
Αξιότιμοι κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε το αίτημα πολλών μελών μας – επιχειρήσεων που είναι ή επιθυμούν να γίνουν συνδρομητές της υπηρεσίας NOVA professional που προσφέρει η εταιρεία σας. Όπως γνωρίζετε, ειδικά στην επαρχία, η αξιοποίηση αυτής της υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις μικρές επιχειρήσεις (καφετέριες, καφενεία κ.λπ.) καθώς δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διασκέδασης και ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα μας. Όμως το κόστος της εν λόγω υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα υψηλό και δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι δύσκολο γι’ αυτές να ανταποκριθούν .

Για τους λόγους αυτούς, σας παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα μίας μείωσης των τιμών της υπηρεσίας NOVA professional για δημόσια θέαση, προκειμένου οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές και να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν αυτήν την σημαντική υπηρεσία που βοηθά τόσο τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και τους απλούς πολίτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν αυτά τα προγράμματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν αυτήν την υπηρεσία στο σπίτι τους.

Ηλεία: Ανοιχτός και τα Σαββατοκύριακα ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα!


Ανοιχτός θα είναι τα Σαββατοκύριακα πλέον ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ικανοποιώντας ένα αίτημα ετών του ηλειακού λαού και ιδιαίτερα των κατοίκων και των επαγγελματιών της Ανδρίτσαινας, της Φιγαλείας και των γύρω περιοχών.

Την περασμένη εβδομάδα υλοποιήθηκε η κάλυψη κενής οργανικής θέσης του κλάδου ΔΕ Φύλαξης−Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων, με την πρόσληψη υπαλλήλου από τη λίστα των επιλαχόντων διοριστέων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2011, ύστερα από τη συνταξιοδότηση τού προκατόχου του τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο νεοδιορισθείς υπάλληλος ξεκίνησε και επίσημα την εργασία του, κάτι που επέτρεψε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας να διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του ναού και τα Σαββατοκύριακα!

Έτσι,  ο ναός λειτούργησε κανονικά από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, σημειώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα παρότι ακόμα δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Μιλτιάδης Γεωργακόπουλος, εξέφρασε μιλώντας στην εφ.«Πατρίς» την ικανοποίησή του από τη συγκεκριμένη εξέλιξη:

«Είναι πολύ θετική η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, διότι πλέον δίνεται η δυνατότητα σε πολύ κόσμο να επισκεφθεί το ναό στον ελεύθερο χρόνο του, αφού ως τώρα ήταν δύσκολο να έρθει κάποιος το πρωί μιας καθημερινής ημέρας.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι και οι τουριστικοί φορείς θα μπορούν να διαμορφώσουν καλύτερα το πρόγραμμά τους και να συμβάλουν στην αύξηση των επισκεπτών στον ναό. Δεν επαναπαυόμαστε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την πρόσληψη κι άλλου προσωπικού για την όσο το δυνατόν επαρκέστερη φύλαξή του, ενώ θα επιδιώξουμε να επιλυθεί το θέμα του στεγάστρου με την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020».

Η βουλεύτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη δήλωσε στην εφ.«Πατρίς»: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, διότι έχουμε μήνες που ασχολούμαστε με το θέμα. Διότι δεν τοποθετείται ξαφνικά ένας επιτυχών από το 2011, για τον οποίο κανένας τόσον καιρό δεν είχε ενδιαφερθεί, όπως και για μεγάλη κατηγορία ανθρώπων-επιτυχόντων του ΑΣΕΠ που δεν είχαν απορροφηθεί.

Ύστερα από αυτές τις προσπάθειες και τις δυσκολίες, διότι εμπλέκονταν και άλλα υπουργεία για την επίλυση του ζητήματος. Όλος ο ηλειακός λαός παρακολούθησε μέχρι την τελευταία στιγμή την άδικη επίθεση που δεχθήκαμε. Εμείς κάνουμε προσεκτικά βήματα και ενημερώνουμε τον λαό της Ηλείας όταν υπάρχει χαραμάδα φωτός.

Μελλοντικά, θα γίνουν κι άλλες τοποθετήσεις φυλάκων. Επίσης, για το θέμα του στεγάστρου αυτό που έχουμε λάβει ως ενημέρωση είναι πως το έργο είναι υπερ-ώριμο και το παρακολουθούμε. Ωστόσο, πρέπει να το δούμε και σε συνάρτηση με τις ανάλογες ενέργειες της Περιφέρειας. Εμείς πάντως και το προσεχές διάστημα θα έχουμε επαφές με το υπουργείο Πολιτισμού για να προωθηθεί η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ».

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Λύθηκε το πρόβλημα μεταφοράς μαθητών ΕΠΑΛ, μετά από ερώτηση του βουλευτή Γ. Παπηλιού


Τροπολογία για τη διεξαγωγή της μεταφοράς μαθητών των ΕΠΑΛ στο σχέδιο νομού του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊστάμενων (Διαφάνεια-Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)».




Ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας είχε δεσμευθεί στην απάντησή του, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Παπαηλιού, στις 20/11/2015, για τη μεταφορά μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), ότι θα μεριμνήσει για την αποκατάσταση της αδικίας, σχετικά με την εξαίρεση μαθητών των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ που κατοικούν σε απόσταση άνω των 20 χιλιομέτρων από το σχολείο, υπό την αίρεση της αρχής της οικονομικότητας.

Με την ψήφιση της τροπολογίας αρ. 261-31 που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊσταμένων (Διαφάνεια- Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)», παρ. 4 και 5, λύνεται ένα σοβαρό χρόνιο πρόβλημα, καθώς επέρχεται η άρση του ορίου απόστασης των 20 χλμ με αποτέλεσμα την εξομάλυνση της διαδικασίας μεταφοράς των μαθητών που συνδέεται άμεσα με την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και την αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων μαθητών. -


Πιο κοντά ΤΕΝΕΡΓ - κυβέρνηση για το έργο €160 εκατ.


 «Λευκός καπνός» βγήκε από την τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων του Δημοσίου και της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή για την τύχη του μεγάλου διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις αλλαγές των όρων και του σχεδιασμού του έργου, οι οποίες θα τεθούν υπ’ όψιν των δημάρχων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης.

Προχθές το βράδυ, η διυπουργική για τα μεγάλα έργα υποδομής ενέκρινε τις αλλαγές, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν ως εξής:

1. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων μειώνεται από τους 150.000 τόνους ετησίως στους 100.000 τόνους ετησίως.

2. Προστίθενται στον σχεδιασμό ακόμα πέντε Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Πρόκειται για λύση που θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων ανά δήμο. Κι αυτό γιατί οι αποστάσεις που θα καλούνται να διανύσουν τα απορριμματοφόρα για να ξεφορτώσουν θα είναι πολύ μικρότερες, επομένως θα υπάρχει οικονομία καυσίμων, χρόνου, εργατοωρών. Επιπλέον, με τη συμπίεση των απορριμμάτων στα ΣΜΑ θα μειώνεται και το κόστος της μεταφοράς στον τελικό αποδέκτη (μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων). Η ωφέλεια υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 10 ευρώ/τόνο.

3. Το κόστος «εισόδου» (gate fee) των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας παραμένει σταθερό.

4. Η μία από τις τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, συγκεκριμένα αυτή της Μεσσηνίας, θα κατασκευαστεί σε δεύτερη φάση. Η περιοχή θα εξυπηρετηθεί από τα ΣΜΑ.

5. Οσον αφορά στη διάρκεια της σύμβασης με τον ιδιώτη, συμφωνήθηκε το εξής: μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του, θα εξεταστεί κατά πόσον έχει επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας του και, αν αυτό έχει συμβεί, η σύμβαση θα τερματιστεί. Ο ανώτατος χρόνος διάρκειας παραμένει στα 28 έτη.

6. Η Τέρνα Ενεργειακή θα δωρίσει στον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Πελοποννήσου μια φωτοβολταϊκή μονάδα, ισχύος 3 MW, σε όποιον χώρο τής υποδειχθεί. Με τον τρόπο αυτό, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου θα αποκτήσει μόνιμη πηγή εσόδων.

Η συμφωνία έχει εγκριθεί από τις δανείστριες τράπεζες και επιθυμία της κυβέρνησης είναι να τεθεί υπ’ όψιν των δημάρχων και του ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πριν προχωρήσει. Η συνέχεια πάντως είναι... εξίσου πολύπλοκη με την έως τώρα πορεία του έργου. Κατ’ αρχήν, οι νέοι όροι της σύμβασης θα πρέπει να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και, φυσικά, την Περιφέρεια (που είναι ο κύριος του έργου). Επιπλέον, κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει είναι αν κάποια από τις άλλες κοινοπραξίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό προσφύγει δικαστικά, επικαλούμενη τροποποίηση εκ των υστέρων των όρων του διαγωνισμού. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για επιμέρους βελτιώσεις και όχι για αλλαγή των βασικών χαρακτηριστικών του έργου. Τέλος, διχογνωμία υπάρχει σχετικά με το κατά πόσον η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει να αναθεωρήσει άμεσα τον περιφερειακό της σχεδιασμό για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ), σύμφωνα με τον νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα (ΕΣΔΑ), εκπονώντας παράλληλα στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ως προϋπόθεση για να ενταχθεί το έργο στο νέο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Πελοποννήσου). Το Δημόσιο έχει προτείνει να συμμετέχει στο έργο με 60 εκατ. ευρώ. Η Τέρνα Ενεργειακή υποστηρίζει ότι η διαδικασία αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ είναι ανεξάρτητη από τον διαγωνισμό, καθώς στους όρους του είχε συμπεριληφθεί η εναρμόνιση του έργου με τα όσα ορίζει η τελευταία κοινοτική οδηγία για τα απορρίμματα.

Πάντως, στόχος του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης είναι να τερματιστεί η «κόντρα» με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη. Παράλληλα θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει ο ΦΟΔΣΑ με κάποιον τρόπο συμμέτοχος του έργου, ώστε να μη θεωρούν οι δήμαρχοι ότι η Περιφέρεια προχωρά ερήμην τους. Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καταθέσει προσφυγή ενάντια στον νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα.

Μόλις δρομολογηθεί η υπόθεση του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, έπονται οι αντίστοιχες ΣΔΙΤ απορριμμάτων Ηπείρου, Ηλείας και Σερρών.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη

Και Κόκκινη Νύχτα στην Καλαμάτα !!!



Με προσδοκίες για επιτυχία και συμμετοχή πολύ κόσμου, με υποσχέσεις για καταπληκτικές αγορές και διασκέδαση, η Καλαμάτα ετοιμάζεται για την "Κόκκινη Νύχτα" από αύριο στις 6 το απόγευμα έως τις 3 το πρωί της Κυριακής.


Χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας κάλεσε όλο τον κόσμο της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, αλλά κι ακόμη παραπέρα, να επισκεφθεί την Καλαμάτα για να συνδυάσει τις αγορές του σε πολύ χαμηλές τιμές με τη διασκέδαση, ενώ τα καταστήματα θα προσφέρουν κεράσματα και θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε πολλά σημεία του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πόλης.

Τη φωνή τους ένωσαν μαζί του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων - αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Βεργόπουλος.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης παρατήρησε ότι τέτοια εγχειρήματα είναι πολύ σημαντικά για τη διαφήμιση της πόλης, ενώ στάθηκε στην προβολή της σε όλη την Ελλάδα.

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη προσκάλεσε το καταναλωτικό κοινό της Μεσσηνίας και των όμορων νομών να έρθει και να ψωνίσει σε καταπληκτικές τιμές, με πολύ μεγάλο ποσοστό εκπτώσεων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων - αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι η ομοσπονδία στηρίζει την προσπάθεια του δήμου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Βεργόπουλος επεσήμανε ότι η καρδιά της Πελοποννήσου θα χτυπάει στην Καλαμάτα.

Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 6.30 με μουσική περιοδεία της Φιλαρμονικής. Στην κεντρική πλατεία: Στις 7 μ.μ. ζωντανή ραδιοφωνική και διαδικτυακή εκπομπή, στις 9.15 δρώμενα ρεκόρ Γκίνες Μπατσάτα και στις 9.45 έντεχνη - ευρωπαϊκή μουσική με τους "Coverbus". Στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, το ΜΕΘ θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση "Ρεμπέτικο" με μουσική και τραγούδια. Στην πλατεία Οθωνος, από τις 8.45 παραδοσιακό χορευτικό γλέντι με τοπικούς συλλόγους. Και απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο, στις 9 το βράδυ, δραστηριότητες για παιδιά.

Παράλληλες δράσεις διασκέδασης θα υπάρχουν στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο, σε δρόμους, πλατείες και πεζόδρομους της πόλης.

“Μυθική Πελοπόννησος” Δυναμικά παρούσα σε όλα τα σημαντικά γεγονότα εξωστρέφειας το πρώτο δίμηνο του 2016

Σε μια δύσκολη για την χώρα μας περίοδο η Περιφέρεια Πελοποννήσου σταθερή στην στρατηγική της εξωστρέφειας συμμετείχε σε σημαντικά διεθνή γεγονότα στον τομέα του τουρισμού και των προϊόντων το πρώτο δίμηνο του 2016. 
Στόχος των δράσεων ήταν η υποστήριξη των τοπικών επαγγελματιών, οι οποίοι συμμετέχουν δίχως καμία επιβάρυνση στις δράσεις της Περιφέρειας, και η ενδυνάμωση της τοπικής μας οικονομίας μέσω συνεργειών και συνεργασιών.

Η Πελοπόννησος συμμετείχε από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου στη Διεθνή έκθεση τουρισμού Bit Milan 2015, η οποία έλαβε μέρος στην Fiera Μιλάνο. 
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και οι τουριστικοί επαγγελματίες που συμμετείχαν ενημέρωσαν το κοινό της έκθεσης για τον προορισμό και τις απευθείας πτήσεις Μιλάνο, Ρώμη με το αεροδρόμιο Καλαμάτας. Παράλληλα, το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει παραδοσιακά προϊόντα της Πελοποννήσου σε συνέχεια της πολιτικής για συνδυασμό του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα μέσω της γαστρονομίας. Στο πλαίσιο της συμμετοχής έγιναν συναντήσεις με τουριστικά γραφεία της Ιταλικής αγοράς αλλά και με τη Διευθύντρια του Γραφείου Ε.Ο.Τ. με στόχο την διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης από Ιταλούς δημοσιογράφους στις περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου.

Η Μυθική Πελοπόννησος στη συνέχεια βρέθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας υλοποιώντας μια από τις δεσμεύσεις της στην Philoxenia Θεσσαλονίκης, όπου και συνέχισε τις προσπάθειες για απευθείας πτήσεις charter από Βελιγράδι προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας για τη θερινή περίοδο. 
Η διεθνή έκθεση τουρισμού IFT Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε από 18 έως 21 Φεβρουαρίου και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά γεγονότα των Βαλκανίων προσελκύοντας περισσότερους από 50.000 επισκέπτες.
 Οι επισκέπτες της έκθεσης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον θερμαλισμό στην Πελοπόννησο αλλά και τα ταξίδια περιήγησης. Το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών και των επαγγελματιών τουρισμού δεν γνώριζαν τον νέο αυτό προορισμό με αποτέλεσμα να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τις δυνατότητες αυτές της Πελοποννήσου. Το περίπτερο της Πελοποννήσου το επισκέφθηκε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Την δεύτερη ημέρα της έκθεση στο χώρο του ελληνικού περιπτέρου έγινε παρουσίαση του προορισμού Πελοπόννησος με προσκεκλημένους τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους. 
Ακολούθησε γαστρονομική επίδειξη της Πελοποννησιακής γαστρονομίας με τοπικά προϊόντα και συνταγές όπου δοκίμασαν και γνώρισαν τις τοπικές συνταγές. Συνάντηση στο χώρο της Πελοποννήσου έγινε με τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Βελιγράδι κ. Οικονομίδη και τη Διευθύντρια του Γραφείου Ε.Ο.Τ κα. Λαζαρίδου.

Στην πρωτεύουσα της Σουηδίας τη Στοκχόλμη η Πελοπόννησος συμμετείχε για μια ακόμα φορά στη μοναδική έκθεση για την Ελλάδας GREKLAND PANORAMA από 12 έως 14 Φεβρουαρίου.
 Στη Στοκχόλμη στο περίπτερο της Πελοποννήσου φιλοξενήθηκε και ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ενώ παρευρέθηκε ο δήμαρχος κ. Γεώργιος Γκιώνης και εκπρόσωπος του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Τολού και μεμονωμένοι τουριστικοί επαγγελματίες από την Πελοπόννησο. Στο περίπτερο της Περιφέρειας έμπειρος σεφ προετοίμασε Πελοποννησιακές συνταγές για το Σουηδικό κοινό με πολύ μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση.

Η Πελοπόννησος πέρα από τις σημαντικές εκθέσεις τουρισμού δεν έλειψε ούτε από τις εθνικές προσπάθειες για άνοιγμα νέων αγορών όπως η Τεχεράνη του Ιράν, στο πλαίσιο συμμετοχής της Πελοποννήσου στο 2ο “Greek Tourism Workshop”. Στην παρουσίαση της Πελοποννήσου, αναφέρθηκαν τα πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου, τα εξαιρετικά τουριστικά καταλύματα και εν γένει το υψηλό αίσθημα φιλοξενίας. Προηγήθηκαν b2b συναντήσεις, με Ιρανούς τουριστικούς πράκτορες και στόχο να επενδύσουν στην Πελοπόννησο. Στην προσπάθεια για άνοιγμα της σημαντικής αγοράς του Ιράν συμμετείχε η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κα Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κος Τρυφωνόπουλος. Το workshop έλαβε μέρος στις 16 Φεβρουαρίου και συμμετείχαν συνολικά 167 Ιρανοί τουριστικοί πράκτορες.

Πέραν της ανάδειξης του τουριστικού της προϊόντος η Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποίησε δράσεις εξωστρέφειας και για τον επίσης σημαντικό πρωτογενή τομέα.

Για πρώτη φορά τα Πελοποννησιακά προϊόντα και οι Πελοποννήσιοι παραγωγοί βρέθηκαν στην 81η Διεθνή Έκθεση International Green Week – Internationale “Gruene Woche” που έλαβε χώρα από τις 15 – 24 Ιανουαρίου στο Βερολίνο. Η συγκεκριμένη έκθεση απευθύνεται στους Γερμανούς καταναλωτές αλλά και εμπόρους. Η Δ.Ε. International Green Week διεξήχθηκε για 81η φορά στη σειρά και ξεχωρίζει ως ένα μοναδικό γεγονός για τον κλάδο των τροφίμων και των γεωργικών και κηπευτικών προϊόντων. Ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 400.000, με 100.000 απ’ αυτούς να είναι επαγγελματίες στον κλάδο των προϊόντων, ενώ παράλληλα διανεμήθηκαν και τουριστικά έντυπα της Πελοποννήσου. Το περίπτερο της Πελοποννήσου επισκέφθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο Γερμανός ομόλογος του κ. Christian Schmidt , ο Περιφερειάρχης του Schwabisch Hall κ. Gerhard Bauer, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία κ. Θεόδωρος Δασκαρόλης και ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερµανικού Επιμελητηρίου ∆ρ. Αθανάσιος Κελέµης.

Τα Πελοποννησιακά προϊόντα συμμετείχαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε δυναμικά στην έκθεση Fruit Logistika 2016, στο Βερολίνο. Πελοποννησιακές επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να δυναμώσουν τις εξαγωγές τους. Στην καρδιά της Ευρώπης, για τρεις μέρες, κτυπούσε η καρδιά της παραγωγής, της δημιουργίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας για τα νωπά προϊόντα. Τα πελοποννησιακά προϊόντα βρέθηκαν για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο της παγκόσμιας αγοράς των τροφίμων. Στο σύνολο των δράσεων συμμετείχαν επαγγελματίες τουρισμού και παραγωγοί από όλη την Πελοπόννησο οι οποία είχαν την ευκαιρία να συνάψουν επιχειρηματικές συνεργασίες.



Η Περιφέρεια Πελοποννήσου το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει με την ίδια ένταση την στήριξη των Πελοποννησιακών επιχειρήσεων συμμετέχοντας στην διεθνή έκθεση τουρισμού Itb Βερολίνο, την Mitt Μόσχα και την έκθεση προϊόντων κρασιού Prowein μαζί με την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελουργών Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ). Η Περιφερειακή Αρχή επιλέγει την εξωστρέφεια από την αδράνεια και υλοποιεί μια σειρά δράσεων με σκοπό την οργανωμένη και αποτελεσματική προβολή της τουριστικής υποδομής, των πόρων και του συνόλου του παραγωγικού, τουριστικού κεφαλαίου της Πελοποννήσου.

Ανοικτούς θα αφήσουν τους δρόμους στην Πελοπόννησο οι αγρότες



Ανοικτούς θα αφήσουν τους δρόμους στην Πελοπόννησο οι αγρότες και παραμένουν στα μπλόκα τους, περιμένοντας και τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης που έχουν οι αγρότες με την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στη Λακωνία οργανώνονται για να προχωρήσουν αύριο το πρωί σε αποκλεισμό του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας στη Σπάρτη και μάλιστα δηλώνουν ότι ο αποκλεισμός θα είναι επ’ αόριστον, ενώ σήμερα θα κλείσουν τη γέφυρα του Ευρώτα από τις 7 το βράδυ και για μια ώρα.

Παράλληλα, στη Νεστάνη προσανατολίζονται κι αυτοί για άλλου είδους κινητοποιήσεις, αλλά ακόμα δεν έχουν αποφασίσει τίποτα. Περιμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης με την κυβέρνηση και θα εκτιμήσουν το απόγευμα την κατάσταση σε σύσκεψη στο μπλόκο, όπου τότε θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου ή όχι.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Δήμας, προσανατολίζονται να κλείσουν το μεσημέρι της προσεχούς Κυριακής την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – ‘Αργους στην είσοδο των Μύλων, ενώ το μπλόκο της Δαλαμανάρας μαζί με τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους έχουν προγραμματίσει παμπελοποννησιακή σύσκεψη αγροτών και μπλόκων στο εργατικό κέντρο Ναυπλίου το Σάββατο στις 7 το βράδυ, όπου εκεί θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Κάτοικοι Λυκαίου Μεγαλόπολης: επανέρχονται ζητώντας επίσημα έγγραφα για πόσιμο νερό και συντήρηση δρόμων

Κάτοικοι  του  χωριού  Λύκαιο Μεγαλόπολης κατέθεσαν
εκ νέου έγγραφα στον Δήμο  Μεγαλόπολης  ζητώντας:


1) Την απάντηση του Δήμου  Μεγαλόπολης στην  Ελληνική
    Βουλή σχετικά με την συντήρηση αγροτικών δρόμων
    μετά από ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα
και
2) τα αποτελέσματα ελέγχου του πόσιμου νερού
     της περιοχής Λύκαιο, από το 2014  μέχρι και σήμερα


 
Δείτε τα αιτήματα των Λυκαιωτών  ΕΔΩ  και  ΕΔΩ





Αρκάδες συνταξιούχοι στον Παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στον Πύργο



Συνταξιούχοι από την Αρκαδία, πρόκειται να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο που είναι να γίνει στις 2 Μαρτίου 2016, στον Πύργο Ηλείας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, την Τετάρτη, 2 Μαρτίου, στις 10 το πρωί, πρόκειται να γίνει παμπελλοπονησιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πύργο.
 Με σύνθημα » κάτω τα χέρια απ" την ασφάλιση, όχι στο νόμο λαιμητόμο», συνταξιούχοι οργανώνονται απ" αρκετές πόλεις της Πελοποποννήσου και αναμένεται να βρεθούν στον Πύργο για το συλλαλητήριο.
Λεωφορεία θα αναχωρήσουν για τον Πύργο απ" την κεντρική πλατεία της Τρίπολης. 
Έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή, ο σύνδεσμος πολιτικών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, το σωματείο συνταξιούχων ΟΑΕΕ, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ και το παράρτημα ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ.

Καρναβάλι Ζακύνθου: και με καρναβαλική ποδηλατάδα

“Φόρτσα στο πετάλι, για να ‘ρθουνε κι οι άλλοι” αναφέρει το λαϊκό άσμα και φαίνεται πως βρίσκει την εφαρμογή του στην καθιερωμένη καρναβαλική ποδηλατάδα με την οποία ανοίγει και φέτος την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Ζακύνθου

Μια δράση που δεν άφησε ασυγκίνητους και τους εκτός Ζακύνθου λάτρεις τους είδους τους οποίους ξεκούνησε και φέρνει στο νησί μας. Έτσι, λοιπόν, για πρώτη φορά θα συμμετέχουν 50 ποδηλάτες από την Πελοπόννησο και μέλη του σωματείου “Φίλοι Ποδηλάτου Ηλιδος”. Σκοπός της να προβάλλει, αναδείξει και εμπλουτίσει το ζακυνθινό καρναβάλι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παράλληλα είναι και μια αφορμή για αληθινή διασκέδαση κατοίκων και επισκεπτών.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το κτίριο του ΟΤΕ, για να καταλήξει στο Μουζάκι.
Στην επιστροφή, θα τερματίσουν στην πλατεία Αγίου Μάρκου, όπου θα λάβουν μέρος στην κλήρωση ενός ποδήλατου. Επίσης θα βραβευτεί η καλύτερη καρναβαλική αμφίεση ποδηλάτου.

1 Μαρτίου οι 26 Δήμαρχοι της Πελοποννήσου στο Μαξίμου για τα σκουπίδια

Έκτατη σύσκεψη στην Αθήνα Δημάρχων και Κυβέρνησης για τα απορρίμματα!
Φαίνεται φως στο βάθος της διαχείρισης των απορριμμάτων
Συζητήσεις Δημοσίου και ΤΕΡΝΑ, Τατούλης… μαινόμενος κατά πάντων




Το… κουβάρι στο οποίο είχαν μπλεχτεί, ακούσια ή εκούσια, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, Περιφέρεια, ΤΕΡΝΑ και αρμόδια υπουργεία, μάλλον αρχίζει να… ξετυλίγεται.
Προχθές, τη διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής απασχόλησε και η τύχη του μεγάλου διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο (με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα - ΣΔΙΤ).
Η τελική απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει ακόμα γίνει γνωστή, όμως, σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί, αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Δημόσιο και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (προσωρινό ανάδοχο του έργου), τότε αυτή θα τεθεί υπόψη των δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΦΟΔΣΑ, πριν δοθεί το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης.
Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο ξεκίνησε μια άτυπη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την εταιρεία, προκειμένου να διευκρινιστεί αν μπορούν να βελτιωθούν κάποιοι από τους όρους της σύμβασης ή θα υπάρξει ακύρωση του διαγωνισμού.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, την επόμενη Τρίτη, 1η Μαρτίου και ώρα 14.00, θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη σύσκεψη, με θέμα: «Διαχείριση Απορριμμάτων», στην αίθουσα συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου. 
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, καθώς και οι είκοσι έξι (26) δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Από την άλλη πλευρά, «το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, που βρίσκεται εν αναμονή, θα γίνει», σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή την διάταξη που αφαιρεί την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια, δίνοντάς τη στους ΦΟΔΣΑ, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση αν δε θέλει το ΣΔΙΤ, να το καταργήσει με νόμο.

Παράλληλα, ο κ. Τατούλης καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για λαϊκισμό, ενώ εξέφρασε την απορία του για την αλλαγή στάσης του αντιπροέδρου της Ν.Δ. για το έργο των απορριμμάτων που ο ίδιος είχε επικροτήσεις.
Κατηγόρησε τους δημάρχους για "ανυπαρξία και αδυναμία στο ζήτημα της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων" και υπογράμμισε πως έρχονται πρόστιμα από την Ε.Ε. ύψους είκοσι εκατομμυρίων ευρώ για όλους τους Δήμους της Πελοποννήσου, ενώ τόνισε πως βλέπει να πληθαίνουν οι ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο.
Επίσης, ο Πέτρος Τατούλης ανέφερε πως "παραξενεύει τους πολίτες η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. στην ψήφιση του άρθρου 23 του νόμου για το παράλληλο πρόγραμμα», σημειώνοντας πως με έκπληξη διαπιστώνει ότι ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζιδάκης, τον Οκτώβριο του 2015 σε ερώτηση που είχε υποβάλει προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη, είχε χαρακτηρίσει το έργο «πρωτοποριακό και μοναδικό» και είχε εγκαλέσει, μάλιστα, τον υπουργό, γιατί δεν υπογράφει τη σύμβαση, η οποία είχε ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Και αναρωτήθηκε: «Τι μεσολάβησε κι άλλαξε στάση, όταν μάλιστα τον Ιούλιο του 2013, ως ενεργεία υπουργός, ήρθε στην Τρίπολη και εξήρε την Περιφέρεια για το συγκεκριμένο έργο, χαρακτηρίζοντάς το ως εθνικής σημασίας;».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Επιμελητήριο Αρκαδίας: κλειστό το TAXIS NET- Επιδοτούμενο πρόγραμμα για ξυλουργούς- Επιχορήγηση για εκθέσεις



· Κλειστό μέχρι νεωτέρας το TAXISNET για τις φορολογικές δηλώσεις
Κλειστή παραμένει η πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι να κατατεθούν στη Βουλή οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θα διευθετούνται εκκρεμότητες για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2015 και την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως το νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, την προστασία έναντι των τεκμηρίων για φορολογουμένους με πολύ χαμηλά εισοδήματα και τον καθορισμό των διαδικασιών βάσει των οποίων θα δηλώνεται στο Μητρώο των ΔΟΥ το σύμφωνο συμβίωσης.



· Πρόγραμμα ERASMUS + για τις επιχειρήσεις επεξεργασίας και μεταποίησης ξύλου
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας εγκρίθηκε να υλοποιήσει στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ το πρόγραμμα με τίτλο: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΜΜΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ -ΡΟΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΞΥΛΟΥ»
Αριθμός Δικαιούχων: 12 και Διάρκεια αποστολής: 10 ημέρες
Ημερομηνία υλοποίησης: 17/4/2016-26/4/2016

Η αποστολή θα υλοποιηθεί στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο. Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα παρακολουθήσουν ενδιαφέροντα σεμινάρια, θα ενημερωθούν για τις νέες τάσεις και πρακτικές στον τομέα τους και θα επισκεφθούν συναφείς γερμανικές επιχειρήσεις για να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και τις μεθόδους που αναπτύσσουν.

Τα έξοδα της αποστολής (αεροπορικά, διαμονή, μετακινήσεις, ημιδιατροφή) θα καλυφθούν εξολοκλήρου από το πρόγραμμα.

Υποβολή αίτησεων συμμετοχήςαπό 22 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14.00.
Στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr (Νέα, Σημαντικά) μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες και να κατεβάσετε και την αίτηση συμμετοχής.

Επιδότηση συμμετοχής μελών του Επιμελητηρίου Αρκαδίας σε εκθέσεις για το έτος 2016
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, μέλος του Enterprise Europe Network, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την τόνωση των Αρκαδικών επιχειρήσεων και την προώθησή τους, προγραμματίζει την επιδότηση των επιχειρήσεων μελών του σε σημαντικές κλαδικές εκθέσεις του εσωτερικού για το Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής για τις ακόλουθες εκθέσεις: DOMOTEC, FRESKON θα ξεκινήσει την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 10.00 και δε θα ληφθούν υπόψη οι αιτήσεις που θα παραληφθούν νωρίτερα. Η διαδικασία θα κλείσει την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 14.00 μ.μ.

Πληροφορίες για τις εκθέσεις και τους όρους συμμετοχής επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.arcadianet.gr (Εκθέσεις).





Σωρεία κλοπών σε 1 μέρα στη Μεγαλόπολη

Την  Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στην πόλη της Μεγαλόπολης
κατεγράφησαν 7 κλοπές μέσα σε ελάχιστες  ώρες!!



Σύμφωνα με πληροφορίες μας ομάδα ΡΟΜΑ από την Μεσσήνη (πιθανόν)
"χτύπησαν"  οργανωμένα και έκλεψαν από ιδιώτες, καταστήματα  και  γραφεία διάφορα όπως κινητά και χρήματα, μέσα σε ελάχιστες ώρες το πρωί της Τετάρτης

Οι  κινήσεις  τους  ταχύτατες  και οργανωμένες
Σε μια περίπτωση μπήκαν σε γραφείο και υποκρινόμενοι εξυπηρέτησή τους, έκλεψαν κινητό υπαλλήλου, που εντοπίστηκε μέσω gps κάπου στην Μεσσήνη
Σε  άλλη  περίπτωση έκλεψαν από ιδιώτη προσωπικά αντικείμενα
δίχως να πέσουν στην αντίληψή του

Για  το  θέμα  αναμένονται  λεπτομέρειες από την Αστυνομία

Μεγαλόπολη: απορριμμάτων συνέχεια....










Κυρία Δημητρακοπούλου,

Κατ' αρχήν, διαπιστώνω μια ιδιαίτερη ανησυχία του σχολιαστή, σχετικά με τα της "χαβούζας", που υποδεικνύει ότι ανησυχεί για την εικόνα της Κυβέρνησης και των (αριστερών;) πολιτικών της...
Δεν κατανοεί ότι το θέμα δεν είναι κομματικό, αλλά απόλυτα ΤΟΠΙΚΟ...

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του τόπου μας δεν είναι τόσο σοβαρό όσο άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της Πελοποννήσου. Μόλις 5.000 αστικών απορριμμάτων παράγονται ετησίως στην περιοχή μας, μακράν των εκατοντάδων χιλιάδων τόνων άλλων περιοχών.

Απασχολεί όμως η όλη υπόθεση την κοινωνία μας (ή πρέπει να την απασχολεί) γιατί πολλοί επιθυμούν, με κάθε τρόπο, να τα φέρουν σε αυτόν τον τόπο.

Από εκεί και πέρα. Πρέπει να καταλάβει, ο κατά τα άλλα γνώστης του θέματος, ότι η πολιτική της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Χώρα μας, δεν ασκείται από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, αλλά από μια ΚΛΙΚΑ υπηρεσιακών παραγόντων που έχουν φωλιάσει στην αμαρτωλή ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) η οποία είχε συσταθεί για την "περιβαλλοντική προώθηση" των Ολυμπιακών Έργων και, έκτοτε, ανανεώνεται με Προεδρικά Διατάγματα η λειτουργία της, για ευνόητους λόγους. Αυτή λοιπόν η Υπηρεσία κανονίζει ο,τιδήποτε έχει σχέση με τα αστικά αλλά και τα επικίνδυνα απόβλητα...

Εάν η σημερινή Κυβέρνηση δεν επιθυμούσε πχ το ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη, τότε γιατί δεν αποσύρεται της δικαστικής διένεξης, αλλά τη διατηρεί; Γιατί δεν αποσύρει την επίμαχη Υπουργική Απόφαση; Ρητορικό το ερώτημα...Αφού κανονίζει η ΕΥΠΕ...

Όσον αφορά στο νέο ΕΣΔΑ, προβλέπεται, όσο κι αν κόβεται περί άλλων ο κ. σχολιαστής, η λειτουργία ΑΕΔΑ (Αποκεντρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων) και "ΧΥΤΥ σε επίπεδο Δήμων"...

ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ είναι αυτό από τις ΜΕΑ-ΧΥΤΥ που προέβλεπε η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου;
 H διαφορά είναι (και καλά) ότι τα σύμμεικτα απορρίμματα θα βαίνουν μειούμενα από την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση...(ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ!!!).

Το παιχνίδι είναι απλό: έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί εγχώριοι και αλλοδαπών δυνάμεων και θέλουν να κάψουν το σχέδιο Τατούλη-ΤΕΡΝΑ για να το αντικαταστήσουν με ένα καινούριο που θα το διαχειριστούν άλλα αφεντικά...

Υ.Γ.: Μακρυά από εμένα κάθε συσχέτιση με ΠΑΣΟΚ (Μπρρρ...)

Κάλεσμα για παμπελοποννησιακή σύσκεψη αγροτών στο Ναύπλιο



Το μπλόκο Δαλαμανάρας Αργολίδας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ), καλούν σε παμπελοποννησιακή σύσκεψη των μπλόκων και αγροτικών συλλόγων, το Σάββατο 27 Φλεβάρη και ώρα 7 μμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου.

 Να συντονίσουμε και να οργανώνουμε την δράση μας , με αύξηση της πίεσής μας προς την κυβέρνηση, παίρνοντας κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις σε επίπεδο Πελοποννήσου.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους ορισμένων μπλόκων, που εκπροσωπούσαν αιτήματα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, έγιναν προτάσεις – ελιγμός, που δε δίνουν διέξοδο στην επιβίωσή μας. Κινούνται στην κατεύθυνση της κυβέρνησης, αλλάζει μόνο η διάρκεια της μεταβατικότητας. Η φορολογική ελάφρυνση δεν έχει αντίκρισμα, αν το αφορολόγητο είναι κάτω από τα τεκμήρια διαβίωσης, που διατηρούνται, και το μέτρο του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη» μας ξεκληρίζει μια ώρα αρχύτερα.

Δεν υπάρχει μέτρο για μείωση κόστους παραγωγής. Η κάρτα αγρότη, οι συνεταιρισμοί, είναι μέτρα που επιδιώκουν οι τράπεζες, ενώ τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, προώθησης εξαγωγών, είναι στόχοι των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης που υλοποιούν τη πολιτική της ΕΕ και την ΚΑΠ.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και τα 69 μπλόκα (5 από την Πελοπόννησο) που συμμετείχαμε στην τελευταία σύσκεψη, εκφράζουμε τα συμφέροντα και τα πραγματικά αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών κι αυτά διεκδικούμε μέχρι τέλους.

Ζητάμε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ώστε να μας δώσει η κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις για καθένα από τα συγκεκριμένα αιτήματά μας που είναι:

1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και "κούρεμα" του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.



Διαψεύδει ο Νίκας φήμες για hot spot στην Καλαμάτα




Ξεκάθαρη απάντηση στις φήμες για τη δημιουργία Κέντρου Καταγραφής Μεταναστών (hot spot) την Καλαμάτα ή σε άλλη περιοχή της Μεσσηνίας, δίνει στην "Ε" ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, καμία ενόχληση για δημιουργία χώρου υποδοχής και φιλοξενίας στην Καλαμάτα και στο νομό. Και στην περιοχή μας δεν υπάρχει δημόσια έκταση για τη δημιουργία τέτοιου χώρου, ούτε καν η Μπιρμπίτα, που φιλοξενεί τσιγγάνους», παρατήρησε ο κ. Νίκας.

Και πρόσθεσε, απαντώντας στις φήμες, ότι δεν έχει καμία πρόσκληση από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, για συνάντηση στο Πεντάγωνο, για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τις φήμες, ο δήμαρχος επρόκειτο να συναντηθεί χθες με τον κ. Καμμένο για τη δημιουργία hot spot στην Καλαμάτα, σε δημοτική έκταση, μάλιστα, 40 στρεμμάτων στον Μπουρνιά. Αλλες φήμες ήθελαν τη δημιουργία χώρου για τους πρόσφυγες στο Πολυκλαδικό, στο ΤΕΙ Καλαμάτας ή στο στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού, ενώ κυκλοφόρησαν και φήμες που ήθελαν τη δημιουργία hot spot σε άλλους δήμους της Μεσσηνίας, Μεσσήνης, Τριφυλίας ή Πύλου - Νέστορος.

Αργολίδα: χρόνιο το πρόβλημα με Τριστέτσα στα εσπεριδοειδή


Χρόνιο πρόβλημα αποτελεί αυτό του ιού της Τριστέτσας για τους καλλιεργητές πορτοκαλιών - μανταρινιών του Νομού Χανίων αλλά και τους παραγωγούς της Αργολίδας. Την άποψή τους για το ζήτημα κατέθεσαν στον ΑγροΤύπο οι γεωπόνοι από τα Χανιά κ.κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, Ευαγγελία Δικάρου, Νεκτάριος Καβρουλάκης και ο Διευθυντής της ΕΑΣ Αργολίδας κ. Γιάννης Δημάκης. Όπως είπαν οι ανωτέρω, το πρόβλημα της Τριστέτσας ταλαιπωρεί εδώ και αρκετά χρόνια τους παραγωγούς και δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνον με εκρίζωση των δένδρων που νοσούν. Ανακοίνωση εξέδωσε για το ζήτημα του ιού η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στην οποία αναφέρει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Πλατανιά Χανίων καθώς και ανατολικά της τεχνητής λίμνης της Αγυιάς.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Χανίων - που εντοπίζονται οι εστίες μόλυνσης
Σύμφωνα με την ανακοίνωση κατά την διάρκεια δειγματοληψιών στα εσπεριδοειδή της Π.Ε. Χανίων, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των επισκοπήσεων έτους 2015, βρέθηκαν δένδρα θετικά στον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών σε δύο περιοχές του δήμου Πλατανιά και μία του δήμου Χανίων.

Όσο αφορά στον δήμο Πλατανιά, οι εστίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Αη Κυρ Γιάννη στις περιοχές Βατολάκκου και Κουφού και στην περιοχή Μοδίου, περίπου 500 μέτρα νοτιοανατολικά του κόμβου της νέας εθνικής οδού προς Πλατανιά.

Στην πρώτη περιοχή σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν βρεθεί ξανά θετικά δείγματα, τα τελευταία έτη, ενώ στη δεύτερη, για πρώτη φορά πέρυσι. Η εστία του Δήμου Χανίων βρίσκεται ανατολικά της τεχνητής λίμνης της Αγυιάς, στην ευρύτερη περιοχή της οποίας έχουν ξαναβρεθεί στο παρελθόν θετικά δείγματα.

Στην ανακοίνωση της υπηρεσίας αναφέρεται ότι σύμφωνα με την υπ' αριθ. 121285/665/2006 Κ.Υ.Α. οριοθετούνται ζώνες υπό την μορφή ομόκεντρων κύκλων, στα 500 μέτρα (Εστιακή Ζώνη), 1000 μέτρα (Ζώνη Ασφαλείας) και στα 1500 μέτρα (Ουδέτερη Ζώνη) γύρω από τις περιοχές στις οποίες ευρέθησαν τα προσβεβλημένα από τον ιό δένδρα.

Όσον αφορά στις ως άνω ζώνες και σύμφωνα με την ως άνω Κ.Υ.Α., απαγορεύονται μέχρι της εξαλείψεως του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών:
Εντός των Εστιακών Ζωνών ( τουλάχιστον 500 μέτρα από την εστία) ,οι νέες φυτεύσεις, οι επανεμβολιασμοί σε εγκατεστημένες φυτείες, εκτός εκείνων που έχουν προετοιμαστεί για εμβολιασμό μέχρι το τέλος του επόμενου από την υπογραφή της παρούσας απόφασης έτους, υπό την εποπτεία της υπηρεσίας , η διακίνηση καρπών με ποδίσκους και φύλλα εκτός των εστιακών ζωνών ,η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα.
Εντός των ζωνών ασφαλείας (τουλάχιστον 1000 μέτρα από την εστία) η διακίνηση καρπών με φύλλα και ποδίσκους εκτός των ζωνών αυτών η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά και το παραγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα.
Εντός της Ουδέτερης Ζώνης (τουλάχιστον 1500 μέτρα από την εστία) η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων δεν θεωρείται πλέον προστατευόμενη ζώνη όσον αφορά στην ίωση της τριτσέτσας. Η διακίνηση των εσπεριδοειδών θα πρέπει να γίνεται χωρίς κοτσάνι και φύλλο ενώ τα φυτά των εσπεριδοειδών θα διακινούνται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Τα μέτρα αυτά έχουν ως σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης του ιού της τριστέτσας σε μη προσβεβλημένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας καθώς και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Επίσης, κατά την διακίνηση επί της συσκευασίας των καρπών εσπεριδοειδών θα πρέπει να υπάρχει ειδικό σήμα όπου θα αναγράφεται η χώρα καταγωγής. Όπως ακόμα αναφέρει η ανακοίνωση στους παραβάτες επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο 2538/97 κυρώσεις.

Οι Γεωπόνοι των Χανίων καταθέτουν την άποψή τους στον ΑγροΤύπο
Στον ΑγροΤύπο τοποθετήθηκε για το θέμα ο γεωπόνος και παραγωγός εσπεριδοειδών κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης: «Ο ιός της Τριστέτσας που σημαίνει θλίψη στα πορτογαλικά, είναι μια αρρώστια που προσβάλει όλα τα εσπεριδοειδή που έχουν υποκείμενο νεραντζιάς όπως είναι τα περισσότερα που βρίσκονται στον Νομό Χανίων. Προκαλεί σταδιακά ξήρανση των δένδρων. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια υποκείμενα που είναι ανεκτικά στον ιό, ωστόσο δεν είναι διαδεδομένα στην περιοχή διότι μαζί με τα θετικά τους έχουν και αρκετά αρνητικά. Το 90% των δένδρων είναι εμβολιασμένα σε υποκείμενο νεραντζιάς κατά συνέπεια έχουν πρόβλημα. Στο δένδρο που έχει προσβληθεί αρχίζουν σιγά - σιγά να κιτρινίζουν τα φύλλα, να πέφτουν, υπάρχει μικροκαρπία, στο τέλος πέφτουν και οι καρποί και ξεραίνεται το δένδρο την Άνοιξη. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και ξεκίνησε από φυτά που εισήχθησαν από την Ισπανία. Ο ιός μεταδίδεται με τις αφίδες, κατά συνέπεια είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια έξαρση να πούμε ότι υπάρχουν μαζικές ξηράνσεις δένδρων. Μέσα στα μέτρα που λαμβάνονται είναι και η διακίνηση των εσπεριδοειδών χωρίς φύλλα, κάτι το οποίο γίνεται μόνο στην Κρήτη. Προσωπικά βλέπω ότι αν πάτε π.χ στην λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης και κάνετε μια βόλτα θα δείτε τα μανταρίνια να πωλούνται κανονικά με τα φύλλα τους. Ο καταναλωτής όπως είναι φυσικό θα προτιμήσει το μανταρίνι που έχει φύλλο. Διακινούνται μεγάλες ποσότητες εσπεριδοειδών και ειδικά μανταρινιών με φύλλο από περιοχές εκτός Κρήτης και ενώ στην Κρήτη πέφτουν πρόστιμα στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό», καταλήγει ο κ. Ντουντουνάκης.

Για την Τριστέτσα και το πρόβλημα που υπάρχει στα Χανιά μίλησε στον ΑγροΤύπο και η γεωπόνος της ΔΑΟΚ ΠΕ Χανίων κ. Ευαγγελία Δικάρου: «Είναι μια ίωση, δεν υπάρχει γιατρειά οπότε λόγω της νομοθεσίας εκριζώνεται το θετικό δέντρο και ό,τι υπάρχει 15 μέτρα γύρω από αυτό. Την βρίσκουμε συνεχώς ιδιαίτερα τα τελευταία 6-7 χρόνια, έχει εγκατασταθεί, δεν είμαστε προστατευόμενη ζώνη όπως και η Αργολίδα. Παρ' όλα αυτά όπως γνωρίζετε οι τιμές παραγωγού στα εσπεριδοειδή και ειδικά στα πορτοκάλια βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα οπότε κάποια στιγμή κάποιοι διαμαρτύρονται, κάποιοι άλλοι προχωρούν σε εκρίζωση. Υπάρχει μια αποζημίωση που δίδεται είναι ένα πολύ μικρό ποσό που καλύπτει μόνο τα έξοδα εκρίζωσης και όχι την αξία του δένδρου. Στην περιοχή που έχει βρεθεί η Τριστέτσα απαγορεύεται να καλλιεργηθούν εσπεριδοειδή εκτός και αν επί τρία χρόνια τα δείγματα είναι αρνητικά, οπότε επειδή βρίσκουμε συνεχώς απαγορεύονται οι καινούριες καλλιέργειες εσπεριδοειδών, υπάρχει και η σχετική ΚΥΑ του 2006».

Σύμφωνα με τον γεωπόνο του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, κ. Νεκτάριο Καβρουλάκη: «Το πρόβλημα υπάρχει πράγματι, έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες στον Νομό και κάθε χρόνο η Περιφέρεια εκδίδει μια ανακοίνωση καθορίζοντας τα όρια των ζωνών προστασίας και καραντίνας. Στα Χανιά είναι έντονο το πρόβλημα όπου υπάρχει και μαζική καλλιέργεια εσπεριδοειδών, ενώ ο ιός εντοπίζεται και στον Νομό της Αργολίδας. Το ζήτημα υποτίθεται ότι είναι ελεγχόμενο, ο ιός έχει εμφανιστεί αρκετά χρόνια πάντως, προσωπικά κάνω ελέγχους από το 2009 και η Τριστέτσα υπήρχε ήδη. Είχαν έρθει κάποια μολυσμένα δενδρύλλια από το εξωτερικό τα οποία καταστράφηκαν και πριν δυο τρία χρόνια εντοπίστηκαν πάλι εστίες μόλυνσης.

Τα όρια των περιοχών αναπροσαρμόζονται συνεχώς έτσι ώστε να επιτευχθεί όσο γίνεται ο περιορισμός της Τριστέτσας. Το κατά πόσον αντιμετωπίζεται είναι μια πολύ καλή ερώτηση, στην πραγματικότητα ένας τρόπος υπάρχει, η αλλαγή του υποκειμένου της νεραντζιάς, να εκριζωθεί δηλαδή το δένδρο και να μπει κάποιο νέο με διαφορετικό υποκείμενο. Η νεραντζιά σαν υποκείμενο κάνει το δένδρο ευάλωτο στην ίωση. Ωστόσο η λύση αυτή δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί καθώς η νεραντζιά είναι δοκιμασμένη εδώ και χρόνια και ξέρουμε τις ποικιλλίες, έχει κάποια πλεονεκτήματα. Πάνω στην νεραντζιά γίνεται ως γνωστόν ο εμβολιασμός με πορτοκάλια, μανταρίνια ή κάποιο άλλο είδος. Τώρα λόγο της Τριστέτσας και επειδή η νεραντζιά δίνει μια ευπάθεια στο δένδρο οι οδηγίες είναι να φύγει η νεραντζιά και να χρησιμοποιηθούν άλλα υποκείμενα. Το ζήτημα είναι ότι γενικά στα εσπεριδοειδή υπάρχει θέμα οικονομικής βιωσιμότητας των φυτειών και των καλλιεργειών οπότε οι παραγωγοί είναι διστακτικοί να ξεριζώσουν τα δένδρα τους και να κάνουν φυτεύσεις με καινούρια υποκείμενα, αυτά τα πράγματα έχουν κάποια έξοδα.

Επίσης κάτι άλλο που κάνουν τελευταία οι παραγωγοί είναι να αντικαθιστούν τις πορτοκαλιές και μανταρινιές με λεμονιές δηλαδή ουσιαστικά κόβουν τις πορτοκαλιές και στο ίδιο δένδρο εμβολιάζουν λεμονιές. Οι λεμονιές παρόλο που μολύνονται και αυτές με Τριστέτσα είναι δηλαδή φορείς, δεν ξεραίνονται παρουσιάζουν ανεκτικότητα στην Τριστέτσα. Οι λεμονιές έχουν μια καλύτερη εμπορική αντιμετώπιση γι' αυτό και υπάρχει μια τέτοια τάση είναι πιο εύκολο κανείς να το πράξει αυτό παρά να ξεριζώσει το δένδρο και να φυτεύσει πάλι πορτοκάλια ή μανταρίνια».

Αργολίδα: γνωστό και σοβαρό το πρόβλημα
«Το πρόβλημα υπάρχει καθολικά, σε πολλές περιοχές στην Αργολίδα» δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής της ΕΑΣ Αργολίδας κ. Γιάννης Δημάκης. «Είναι σε μεγάλη έκταση και η λύση στην οποία έχουν καταφύγει οι παραγωγοί είναι η φύτευση ανθεκτικών υποκειμένων. Αυτή την στιγμή η καλλιέργεια πορτοκαλιών στην περιοχή βασίζεται σε υποκείμενο νεραντζιάς, οπότε τα δένδρα που νοσούν σταδιακά θα ξεραθούν. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και η μόνη λύση είναι η εκ νέου φύτευση. Παλαιότερα υπήρχε κάποια αποζημίωση από το Υπουργείο με την προϋπόθεση να έβγαζες τις πορτοκαλιές. Πλέον τα χρήματα είναι και λίγα και αργούν, γι' αυτό και ο κόσμος ήδη φυτεύει στα ενδιάμεσα καθώς ξέρει ότι αργά ή γρήγορα το μοιραίο θα επέλθει. Ο ιός υπάρχει στην περιοχή εδώ και δέκα χρόνια, στην αρχή δεν εμφανίζεται, κάποια κτήματα έχουν ήδη πολύ σοβαρό πρόβλημα, δεν σημαίνει ότι τα διπλανά δεν έχουν, απλώς δεν έχει γίνει ακόμα ορατή η ασθένεια. Ο κόσμος ελπίζει ότι θα προλάβει να αντικαταστήσει τα παλιά δένδρα με νέα, μήπως προλάβει και συνεχίσει να έχει εισόδημα».

Οδ Κωνσταντινόπουλος αντισταθμιστικό όφελος σε Αρκαδία, Κοζάνη και Φλώρινα που θα πληγούν από ανεργία (βίντεο)



«Έστω και την τελευταία στιγμή, ζητώ από τον Υπουργό να εγκρίνει ένα μικρό αντισταθμιστικό όφελος για τη μείωση λιγνιτικής παραγωγής στην Αρκαδία, την Κοζάνη και τη Φλώρινα που θα πληγούν από την ανεργία.»

O Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σε χθεσινή παρέμβασή του στη Βουλή σχετικά με τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το σύστημα κατανομής των εσόδων από τους πλειστηριασμούς αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίων για την περίοδο 2016-2020, επεσήμανε τα εξής:

«Αποτελεί αίτημα όλων στις λιγνιτοπαραγωγικές περιοχές, δηλαδή στην Αρκαδία, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα – το οποίο ελπίζω να κάνετε αποδεκτό – ενόψει της μείωσης της παραγωγής λιγνίτη τα επόμενα χρόνια, η οποία θα επηρεάσει την οικονομική ζωή των περιοχών αυτών, να βρεθούν αντισταθμιστικά οφέλη. Στην περιοχή μας, στην Αρκαδία, θα κλείσουν δύο λιγνιτικοί σταθμοί ισχύος 600 MW. Η μείωση παραγωγής λιγνίτη προβλέπεται από την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Όπως όμως επεσήμαναν και οι Δήμαρχοι των περιοχών αυτών, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται ένα μικρό ποσοστό των εν λόγω εσόδων να αξιοποιηθεί στις συγκεκριμένες περιοχές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι συμβατή με την κοινοτική οδηγία και αποτελεί αίτημα των τοπικών φορέων όλων των πολιτικών παρατάξεων, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 5% και 8%.

Δυστυχώς ο Υπουργός δεν αποδέχθηκε την πρόταση, δήθεν γιατί δεν είναι συμβατή με την κοινοτική οδηγία. Ερωτώ τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ: όλα όσα λέγατε τόσα χρόνια για αντισταθμιστικά οφέλη στη μετα-λιγνιτική εποχή ήταν ψέματα; Τι θα κάνετε μπροστά στην απόρριψη του αιτήματος από τον Υπουργό;

Ζητώ από τον Υπουργό, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποδεχθεί έστω ένα μικρό ποσοστό ως αντισταθμιστικό όφελος γι’αυτές τις περιοχές.»


Άμεση λύση στο θέμα με τα αδέσποτα ζώα στηνΤρίπολη, ζητά το Επιμελητήριο Αρκαδίας


Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, καθημερινά γίνεται αποδέκτης παραπόνων των μελών – επιχειρήσεων της Τρίπολης σχετικά με τους αδέσποτους σκύλους.
Συμμεριζόμενο τις ανησυχίες των συμπολιτών και των φιλοζωικών οργανώσεων για την ορθή διαχείριση του θέματος ζητά, από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παυλή, να βρεθεί άμεσα μία λύση.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Το πρόβλημα με τους αδέσποτους σκύλους στην πόλη μας και ιδιαίτερα στο εμπορικό της κέντρο έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες των παραπόνων των μελών μας – επιχειρήσεων της πόλης για τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί τόσο στους πολίτες της όσο και στις επιχειρήσεις. Ειδικά στο κέντρο της πόλης η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη και απειλεί τόσο τη δημόσια υγεία, την ακεραιότητα των πολιτών όσο και την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά άλλα προβλήματα για την επιβίωσή τους.

Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες και το ενδιαφέρον συμπολιτών μας και φιλοζωικών οργανώσεων για την ορθή διαχείριση του θέματος, προκειμένου να μην κινδυνεύουν φυσικά και τα ίδια τα ζώα, αλλά το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με κάποιον τρόπο άμεσα. Δεν είναι δυνατόν να φοβόμαστε πλέον να κυκλοφορήσουμε στην πόλη μας, να έχουμε φαινόμενα επίθεσης των ζώων αυτών σε παιδιά και ηλικιωμένους, να υπάρχουν σε όλη την πόλη ακαθαρσίες που μπορεί να μεταφέρουν πάσης φύσεως κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

Κύριε Δήμαρχε,
Ως αρμόδιος για το θέμα αυτό, παρακαλούμε να βρεθεί άμεσα μία λύση, καθώς η κατάσταση αυτή είναι πλέον αβάστακτη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της πόλης μας.

Με εκτίμηση,
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ