Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Μεταλιγνιτική περίοδος: στην Δ. Μακεδονία υπουργικές αποφάσεις, στην Μεγαλόπολη ημερίδες.....


Κυρία Δημητρακοπούλου,

Τελικά, ως φαίνεται, οι Τοπικές Κοινωνίες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από τους εκπροσώπους τους, έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται, σε ό,τι αφορά την προετοιμασία τους για τη μεταλιγνιτική περίοδο.
Το θέμα είναι ΕΔΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ...
Παρακάτω, θα γίνει μια προσπάθεια να δοθεί μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, μέσα από τα γεγονότα...
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

1) Στις 27 Ιουλίου 2016 οι τοπικοί φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συναντήθηκαν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, παρουσία του Προέδρου της ΔΕΗ ΑΕ, για να συζητήσουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, από κοινού, για την ουσιαστική αντιμετώπιση των συνεπειών της μεταλιγνιτικής περιόδου, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

2) Κατόπιν αυτής της συνάντησης, ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Ε. Ιωαννίδης, εκτιμώντας ότι από την παραπάνω συνάντηση δεν προέκυψε ο καθορισμός ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος, απέστειλε επιστολή στις 25 Αυγούστου 2016 στο κ. Υπουργό, τους κ.κ. Βουλευτές Π.Ε. Κοζάνης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τους Δημάρχους των Ενεργειακών Δήμων, με θέμα "Δρομολόγηση Περιφερειακής Στρατηγικής με στόχο τη βιώσιμη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας σε συνθήκες χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής".
Σε αυτή την επιστολή, πρότεινε τη σύσταση Ομάδας Εργασίας, αποτελούμενη από φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να επεξεργασθεί και να εισηγηθεί, έως το τέλος Νοεμβρίου 2016, προτάσεις για τη διαμόρφωση αυτής της Στρατηγικής.
ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ (Δημάρχου Κοζάνης) ΠΟΥΘΕΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ...

3) Κατόπιν της αποστολής της εν λόγω επιστολής, ο κ. Δήμαρχος Μεγαλόπολης, απέστειλε στις31 Αυγούστου 2016 επιστολή προς τους κ.κ. Βουλευτές Αρκαδίας και τον Περιφερειάρχη, κ. Π. Τατούλη, με θέμα "Δρομολόγηση Περιφερειακής Στρατηγικής με στόχο τη βιώσιμη μετάβαση των Ενεργειακών Δήμων, σε συνθήκες λιγνιτικής παραγωγής"...
Σε αυτή την επιστολή επισυνάπτεται και η επιστολή του κ. Δημάρχου Κοζάνης.
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΌΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ (Δημάρχου Μεγαλόπολης) ΔΕΝ ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΟΝ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ...


4) Στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Ο. Κωνσταντινόπουλος αποστέλλει στον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Αναφορά στην οποία επισυνάπτει τις δύο επιστολές, ζητώντας να ενημερωθεί σχετικά για τις προθέσεις και ενέργειες του Υπουργού. 
Προφανώς, ο κ. Κωνσταντινόπουλος, έστειλε την αναφορά του, προκειμένου να ενημερωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι με την Μεγαλόπολη, όχι με τη Δυτική Μακεδονία...

5) Στις 17 Οκτωβρίου 2016 ο κ. Υπουργός απέστειλε απάντηση στον κ. Κωνσταντινόπουλο, στην οποία αναφέρει ότι στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 πήρε σχετική Υπουργική Απόφαση για τη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, υπό τη Γ.Γ. Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου, με σκοπό "...τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάταξης της οικονομικής δραστηριότητας του ενεργειακού άξονα της Δ. Μακεδονίας...".

Κοντολογίς, ο κ. Υπουργός απάντησε στο Βουλευτή Αρκαδίας για το τι πρόκειται να γίνει στη Δυτική Μακεδονία, λες κι ο Βουλευτής αυτό ήθελε να μάθει!!! 
Πουθενά δεν αναφέρει δηλαδή, εάν και τι θα κάνει για τη Μεγαλόπολη!!!


Εκεί, στο Δήμο Μεγαλόπολης, τι έχουν να πουν άραγε; 
Αρκούνται στις ημερίδες;  
-------------------------------
(διαβάστε  τα  έγγραφα) Απόφαση Υπ. Περιβάλλοντος

Απάντηση Σκουρλέτη\

Αναφορά Κωνσταντινόπουλου

5 σχόλια:

  1. Κάποιες παρατηρήσεις για όσα αναφέρονται παραπάνω. Πρώτον ο φίλος/φίλη έχει μπλέξει κάποια πράγματα. Οι εισηγήσεις στις οποίες αναφέρεται ΔΕΝ αφορούν την μεταλιγνιτική εποχή σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη (ο νομός Κοζάνης έχει ακόμη πολύ πράγμα από αποθέματα κι έχει δρομολογηθεί ήδη η κατασκευή νέα λιγνιτικής μονάδας), αφορούν την μείωση της λιγνιτικής παραγωγής η οποία επιβάλλεται από περιβαντολλογικές δεσμεύσεις της χώρας και δεσμεύσεις σε μνημονιακό και μη επίπεδο για την αναδιαμόρφωση του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας.
    Άλλο η αναγκαστική μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κι άλλο η μεταλιγνιτική εποχή η οποία αφορά το τέλος της λιγνιτικής παραγωγής και δραστηριότητας σε μία περιοχή.
    Δεύτερον μια σημαντική διόρθωση, ο Δήμος (-Δήμαρχος) Μεγαλόπολης δεν απέστειλε καμία απολύτως επιστολή σε κανέναν φορέα με δικές του προτάσεις. Απέστειλε μια επιστολή που απλώς είχαν προσαρμοστεί σε αυτή με copy paste τμήματα από τις εισηγήσεις του Δήμου Κοζάνης.
    Τρίτον προφανώς και στην Μεγαλόπολη δεν έχετε αντιληφθεί πως ΔΕΝ είστε το ίδιο με τον νομό Κοζάνης. ΔΕΝ έχετε αντιληφθεί πως στην Κοζάνη από σήμερα έχουν αρχίσει τις πιέσεις και τις διαδικασίες για την διαμόρφωση προγράμματος για την μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ που έρχεται στο άμεσο μέλλον κι όχι για την μεταλιγνιτική εποχή ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ που ΘΑ έρθει στο έμμεσο μέλλον.
    Η Μεγαλόπολη είναι ΗΔΗ μέσα στην μεταλιγνιτική εποχή και δεν αναμένει να έρθει κάποια μείωση στην λιγνιτική παραγωγή διότι αυτή έχει ήδη συντελεστεί από το 2008 και πέρα και θα συνεχίσει γιατί φτάνουμε στο τέλος. Η 5η μονάδα κατασκευάστηκε, για να αντικαταστήσει στο σύστημα την παραγωγή ενέργειας που έδιναν και οι 4 λιγνιτικές της περιοχής. Οι δύο λιγνιτικές έχουν κλείσει οριστικά από το 2011 από τότε έχει μπει επίσημα η Μεγαλόπολη στην μεταλιγνιτική εποχή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως καμία λιγνιτική μονάδα και κανένα ορυχείο της Μεγαλόπολης δεν έχει περιληφθεί ποτέ προς αποκρατικοποίηση. Ποιός θα αγοράσει κάτι που είναι στην δύση του;
    Φυσικό κι επόμενο είναι να μην ασχοληθεί ο οποιοσδήποτε υπουργός που σέβεται τον εαυτό του το έτος 2016 για εκπόνηση μελέτης και προγράμματος για την μείωση της λιγνιτικής παραγωγής όσο και για την μεταλιγνιτική εποχή της Μεγαλόπολης. Να εκπονηθεί τί κατόπιν εορτής και να υλοποιηθεί πότε, για να προλάβει τί ακριβώς; Την ανεργία και την φυγή ανθρώπινου δυναμικού και κεφαλαίου η οποία έχει ήδη συντελεστεί εδώ και 10+ χρόνια στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης;
    Τώρα θα αναζητηθούν άλλοι τομείς απασχόλησης; Τώρα, στην δύση του έτους 2016; Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να εκδηλωθεί το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον, μετά να κατοχυρωθεί το επενδυτικό αυτό ενδιαφέρον, στην συνέχεια να αρχίσει να υλοποιείται αυτό το ενδιαφέρον και μετά να αρχίσει η απασχόληση και η απορρόφηση εργατικού δυναμικού σε θέσεις εργασίας. Εάν υποθέσουμε πως ξεκινάνε όλα αυτά από το 2017, το έτος που θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για ικανοποιητική μετάβαση της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης σε άλλους τομείς στην Μεγαλόπολη οι λιγνιτικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη θα αποτελούν μουσειακό έκθεμα και κεφάλαιο ιστορίας.
    Λυπάμαι αλλά δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Σε όλο τον πλανήτη γι’ αυτά ο χρυσός κανόνας είναι το ρητό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και η Μεγαλόπολη δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση ούτε με θαύμα.
    Εδώ στην Μεγαλόπολη δεν κατέστη ποτέ δυνατόν να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί μία τηλεθέρμανση, που πάτε ρε στην δύση του 2017 να ζητήσετε προγραμματισμό για την μεταλιγνιτική περίοδο η οποία είναι ήδη εδώ;

    Υ.Γ Ωραίος τύπος ο Κωνσταντινόπουλος. Ερώτηση για την μείωση της λιγνιτικής παραγωγής στην Μεγαλόπολη το τελευταίο 6μηνο του 2016! Από το 2008 η λιγνιτική παραγωγή της Μεγαλόπολης έχει μειωθεί κατά κάτι εκατομμύρια τόνους ετησίως, έχει φύγει εξοπλισμός ορυχείων (εκσκαφέας, εξοπλισμός ταινιοδρόμων) για Κοζάνη κι έχουν κλείσει οριστικά και δύο λιγνιτκές μονάδες (πράγμα το οποίο σημαίνει από μόνο του μείωση της λιγνιτικής παραγωγής) και ο Κωνσταντινόπουλος τώρα θυμήθηκε να υποβάλει ερωτήσεις στα υπουργεία για μείωση λιγνιτικής παραγωγής στην Μεγαλόπολη αχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τότε; Γιατί έγινε η ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρητορικό φαντάζομαι το ερώτημα.
      Σε διαφορετική περίπτωση η απάντηση είναι πολύ απλή δεδομένου πως ουδέποτε και πουθενά οποιαδήποτε ημερίδα, δεν έδωσε την παραμικρή λύση σε κανένα πρόβλημα. Κοινώς τροφή για τα πρόβατα. Μαζευόμαστε, κάνουμε μια κουβέντα φίσκα στις γενικολογίες και την αερολογία και το πόπολο αποκομίζει την εντύπωση πως κάτι κάνουμε.
      Όσες ημερίδες και να γίνουν, για την Μεγαλόπολη έχει πετάξει το πουλάκι. Όχι απλά για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από την μείωση της λιγνιτικής παραγωγής (όπως εξηγώ παραπάνω αυτό έχει ήδη συντελεστεί στην Μεγαλόπολη από το 2006 και πέρα) αλλά και για την αντιμετώπιση των ζητημάτων και των προκλήσεων που συνοδεύουν την μεταλιγνιτική εποχή. Όπως έχω γράψει παραπάνω, η Μεγαλόπολη δεν αναμένει να μπει στην μεταλιγνιτική εποχή, είναι ήδη μέσα σε αυτή, την διανύει. Δύο λιγνιτικές μονάδες έκλεισαν για πάντα, το ορυχείο Μαραθούσας καπούτ, εκεί δουλεύουν πλέον μόνο αποθέτες που "κλείνουν την τρύπα". Από την περιοχή του Ανθοχωρίου έως του Τριποτάμου οι εκσκαφείς είναι ήδη λίγα μέτρα πίσω από την γραμμή του τρένου και λίγα μέτρα δίπλα από την κόιτη του Αλφειού στο σημείο που ξεκινάει η εκτροπή του, πιο πέρα δεν γίνεται να πάνε. Στην πλευρά του Χωρεμίου οι δύο εκσκαφείς από τον "πύργο" των ταινιοδρόμων έως τον Τριπόταμο έχουν διανύσει – φάει κάτι παραπάνω από την μισή απόσταση. Το ορυχείο στα Κυπαρίσσια εγώ προσωπικά δεν το βλέπω να ανοίγει ξανά και να ανοίξει δεν νομίζω πως έχει και πολλά περιθώρια επέκτασης με την Τραπεζούντα από την μία και τον Αλφειό από την άλλη. Το κόστος για εκτροπή του Αλφείου και αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες γης στην γύρω περιοχή το καθιστούν νομίζω ασύμφορο κι ως σκέψη ακόμη.
      Οπότε καλό θα ήταν να προσγειωθούμε και να τελειώνουμε με τις αυταπάτες. Όπως είπα εδώ μία τηλεθέρμανση δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν στην Μεγαλόπολη η οποία σε τάξη μεγέθους είναι η μισή της μισής του νομού Κοζάνης. Τέλος πρέπει να πάψει αυτή η ανούσια πλέον σύνδεση Μεγαλόπολης και Κοζάνης επειδή έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Η Μεγαλόπολη διανύει ήδη την μεταλιγνιτική εποχή διότι τα αποθέματά της σε λιγνίτη είναι στο τελείωμα, στην Κοζάνη πάλι όχι.

      Διαγραφή
    2. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΟΛΑ... ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ... ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΡΘΙΟΙ...Ή ΜΑΛΛΟΝ ΤΡΩΝΕ (ΩΣ ΠΡΟΒΑΤΑ) ΤΟ ΣΑΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΠΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΙΣ ΛΕΝΕ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ ΑΦΟΥ ΜΟΝΟ ΣΥΓΧΙΣΗ ΚΑΙ ΣΚΟΤΑΔΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΠΟΛΟ...

      Διαγραφή