Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Κώστας Βλάσης: "Τραγικές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας"

Τρίπολη, 13 Οκτωβρίου 2016 

Την άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων, που καθιστούν αδύνατη την ορθή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας, ζήτησε ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ., Κώστας Βλάσης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. 

«Κύριοι Ξανθέ και Πολάκη η υποκρισία σας δεν έχει τέλος. Είστε στην κυβέρνηση 2 χρόνια και οι σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας συνεχίζουν να υπάρχουν, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων που χρειάζονται ιατρική φροντίδα στην περιοχή».

Το Κ.Υ. Υγείας Δημητσάνας που εξυπηρετεί μια εξαιρετικά ευρεία περιοχή με μόνιμο πληθυσμό που αποτελείται από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, υπολειτουργεί, παρότι οι ιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του καταβάλλουν καθημερινά τεράστιες προσπάθειες, για να ασκήσουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υψηλού επιπέδου. Αιτία οι τεράστιες ελλείψεις σε στελέχωση αλλά και υλικοτεχνική υποδομή.

Το Κέντρο Υγείας διαθέτει ένα και μόνο απαρχαιωμένο ασθενοφόρο καθώς και μόλις έναν οδηγό για την εκτέλεση όλων των βαρδιών. Το ακτινολογικό εργαστήριο παραμένει ανενεργό ενώ και το μικροβιολογικό εργαστήριο αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των εφημεριών. Επιπλέον, σημαντικότατες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικά υλικά και φάρμακα, ενώ και η τροφοδοσία με πετρέλαιο παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις.

Ο κ. Βλάσης τονίζει πως “δυστυχώς, η δήθεν κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαντλείται σε ψεύτικες υποσχέσεις και αδυνατεί να εξασφαλίσει στους πολίτες της περιφέρειας το αξιοπρεπές επίπεδο υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης που τους αξίζει. Για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι των χωριών μας αισθάνονται ξεχασμένοι και αβοήθητοι”.

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Βλάσης ζητά την μετάβαση της ηγεσίας του Υπουργείου για αυτοψία στο Κ.Υ. Δημητσάνας καθώς και την άμεση επίλυση των σοβαρών ελλείψεων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Παραθέτουμε την ερώτηση:

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2016
Αρ.Πρωτ.: 335
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: Τραγικές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας

Το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας αποτελεί ένα ορεινό Κέντρο Υγείας (ζώνης γ'), με τεράστια περιοχή ευθύνης (από τη Νεστάνη και το χωριό Κάψια Μαντινείας μέχρι τα όρια των νομών Ηλείας και Αχαΐας) του οποίου η επισκεψιμότητα αυξάνεται ραγδαίως κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια των θερινών μηνών. Το έργο του Κ.Υ. Δημητσάνας αυξάνεται ακόμη περισσότερο με δεδομένο ότι ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής τους Δήμου Γορτυνίας αποτελείται κατά βάση από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (μέση ηλικία 55-75 έτη).

Παρότι οι ιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του Κ.Υ. καταβάλλουν καθημερινά τεράστιες προσπάθειες για να ασκήσουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υψηλού επιπέδου, τα πενιχρά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους και οι τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν δυσχεραίνουν το έργο τους και πολλές φορές δυναμιτίζουν τις προσπάθειές τους για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Συγκεκριμένα:
Το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο του Κ.Υ. είναι πεπαλαιωμένο κι έχουν ήδη αναφερθεί αρκετά περιστατικά με επικίνδυνη αστοχία του συστήματος πέδησής του.
Υπάρχει μόνον ένας οδηγός ασθενοφόρου, όταν για να καλυφθούν οι απαραίτητες βάρδιες απαιτούνται 5 άτομα.
Το ακτινολογικό εργαστήριο παραμένει ανενεργό καθότι είναι εξοπλισμένο μ' ένα ακτινολογικό μηχάνημα 25ετίας.
Το Κ.Υ. αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στην τροφοδοσία του με ιατρικά και μη αναλώσιμα, ενώ αντίστοιχα προβλήματα και τεράστιες καθυστερήσεις παρουσιάζονται και στην τροφοδοσία με πετρέλαιο τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα το ψύχος να είναι ένα από τα βασικά προβλήματα του προσωπικού και των ασθενών.
Το μικροβιολογικό εργαστήριο του Κ.Υ. δεν έχει τη δυνατότητα για παρακλινικό εργαστηριακό έλεγχο σε 24ωρη βάση με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, όπως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή κολπική μαρμαρυγή.
Εδώ και χρόνια παραμένει άλυτο το κτηριακό πρόβλημα του Κ.Υ. το οποίο χρήζει άμεσης επισκευής και συντήρησης.



Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μεταβεί στο Κ.Υ. Δημητσάνας για να πραγματοποιήσει αυτοψία της κατάστασης που επικρατεί;

β) Με ποιο τρόπο θα δώσετε άμεση και οριστική λύση στα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Δημητσάνας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Βλάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου