Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Σε καραντίνα η Άνω Ακράτα μετά το πρώτο κρούσμα οζώδους – Σε επιφυλακή η Πελοπόννησος


Το επιβεβαιωμένο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας σημειώθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση των ΔΑΟΚ της Πελοποννήσου στην περιοχή της Άνω Ακράτας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ypaithros.gr την περασμένη Τετάρτη 13/7 κτηνοτρόφος από την περιοχή παρατήρησε περίεργα συμπτώματα στα βοοειδή του στην ορεινή Αιγιαλεία στην περιοχή της Άνω Ακράτας.
Δυστυχώς ήδη – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – αναμένονται τα αποτελέσματα για ακόμα δύο κοπάδια.

Αμέσως ειδοποίησε την ΔΑΟΚ Αχαΐας, στελέχη της οποία μετέβησαν στον χώρο που βρίσκονταν τα βοοειδή. Επί τόπου έλαβαν δείγματα αίματος τα οποία απέστειλαν στην Αθήνα. Διαπιστώθηκε ότι όντως υπήρχε πρόβλημα, και στη συνέχεια απομονώθηκε η περιοχή σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τον χώρο που βρίσκονται τα βοοειδή. Παράλληλα δόθηκε εντολή για προληπτικό έλεγχο σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν στη θανάτωση και ταφή του κοπαδιού.

Για το θέμα επικοινωνήσαμε άμεσα με τον κ. Τάκη Πεβερέτο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) ο οποίος μας επεσήμανε: «Δυστυχώς παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση (την μη επέκταση αυτής της επικίνδυνης για τα βοοειδή ασθένειας, έφτασε στην Πελοπόννησο, στην Αχαΐα)». Και πρόσθεσε: «χρειάζεται άμεσα να γίνουν εμβολιασμοί στα βοοειδή όλης της Πελοποννήσου μαζικά με την στήριξη και ιδιωτών κτηνιάτρων. Θεωρώ απαράδεκτο να θανατώνεται όλο το κοπάδι όπου εμφανίζεται ένα κρούσμα της ασθένειας. Να θανατώνεται μόνο το ζώο στο οποίο διαπιστώθηκε η ασθένεια όπως για παράδειγμα γίνεται στο Ισραήλ. Επίσης θα πρέπει να γίνεται επανεμβολιασμός στους 10 μήνες ώστε να “πιάνονται” και τα παράγωγα ζώα».

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ υπογράμμισε: «Οι αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται θα πρέπει να καταβάλλονται άμεσα στους παραγωγούς. Παράλληλα ο Σύνδεσμος ζητάει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι μετακίνησης ζώων. Στο σημείο αυτό μάλιστα θέλω να τονίσω την ευθύνη των υπηρεσιών αλλά και των ίδιων των κτηνοτρόφων που είτε πωλούν, είτε αγοράζουν».

Ειπλέον για το θέμα μίλησε στο ypaithros.gr o Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μπράμος: «Έχουν ακολουθηθεί όλες οι τυπικές διαδικασίες και δεν υπάρχει λόγος για πανικό». Στην Αχαΐα υπάρχουν συνολικά 199 κτηνοτροφικές μονάδες βοοειδών που αριθμούν 5.884 ζώα.

Πηγή: ypaithros.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου