Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Μεγαλόπολη: απορριμμάτων συνέχεια....










Κυρία Δημητρακοπούλου,

Κατ' αρχήν, διαπιστώνω μια ιδιαίτερη ανησυχία του σχολιαστή, σχετικά με τα της "χαβούζας", που υποδεικνύει ότι ανησυχεί για την εικόνα της Κυβέρνησης και των (αριστερών;) πολιτικών της...
Δεν κατανοεί ότι το θέμα δεν είναι κομματικό, αλλά απόλυτα ΤΟΠΙΚΟ...

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του τόπου μας δεν είναι τόσο σοβαρό όσο άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της Πελοποννήσου. Μόλις 5.000 αστικών απορριμμάτων παράγονται ετησίως στην περιοχή μας, μακράν των εκατοντάδων χιλιάδων τόνων άλλων περιοχών.

Απασχολεί όμως η όλη υπόθεση την κοινωνία μας (ή πρέπει να την απασχολεί) γιατί πολλοί επιθυμούν, με κάθε τρόπο, να τα φέρουν σε αυτόν τον τόπο.

Από εκεί και πέρα. Πρέπει να καταλάβει, ο κατά τα άλλα γνώστης του θέματος, ότι η πολιτική της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Χώρα μας, δεν ασκείται από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, αλλά από μια ΚΛΙΚΑ υπηρεσιακών παραγόντων που έχουν φωλιάσει στην αμαρτωλή ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) η οποία είχε συσταθεί για την "περιβαλλοντική προώθηση" των Ολυμπιακών Έργων και, έκτοτε, ανανεώνεται με Προεδρικά Διατάγματα η λειτουργία της, για ευνόητους λόγους. Αυτή λοιπόν η Υπηρεσία κανονίζει ο,τιδήποτε έχει σχέση με τα αστικά αλλά και τα επικίνδυνα απόβλητα...

Εάν η σημερινή Κυβέρνηση δεν επιθυμούσε πχ το ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη, τότε γιατί δεν αποσύρεται της δικαστικής διένεξης, αλλά τη διατηρεί; Γιατί δεν αποσύρει την επίμαχη Υπουργική Απόφαση; Ρητορικό το ερώτημα...Αφού κανονίζει η ΕΥΠΕ...

Όσον αφορά στο νέο ΕΣΔΑ, προβλέπεται, όσο κι αν κόβεται περί άλλων ο κ. σχολιαστής, η λειτουργία ΑΕΔΑ (Αποκεντρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων) και "ΧΥΤΥ σε επίπεδο Δήμων"...

ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ είναι αυτό από τις ΜΕΑ-ΧΥΤΥ που προέβλεπε η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου;
 H διαφορά είναι (και καλά) ότι τα σύμμεικτα απορρίμματα θα βαίνουν μειούμενα από την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση...(ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ!!!).

Το παιχνίδι είναι απλό: έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί εγχώριοι και αλλοδαπών δυνάμεων και θέλουν να κάψουν το σχέδιο Τατούλη-ΤΕΡΝΑ για να το αντικαταστήσουν με ένα καινούριο που θα το διαχειριστούν άλλα αφεντικά...

Υ.Γ.: Μακρυά από εμένα κάθε συσχέτιση με ΠΑΣΟΚ (Μπρρρ...)

4 σχόλια:

  1. Αρχικά θα ήθελα ο κύριος άγνωστος Χ να μας λύσει την απορία και να μας πει για ποιόν λόγο εξακολουθεί να στέλνει τις απαντήσεις του ως άρθρα προς δημοσίευση αντί να κάνει την απλή κίνηση και να απαντήσει μέσω της φόρμας των σχολιασμών. Τόσο ψώνιο είναι, γιατί γνώστης σίγουρα ΔΕΝ είναι.
    Τώρα ο κύριος είτε είναι παντελώς άσχετος και γράφει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι (αυτό είναι και το επικρατέστεροι σενάριο κατά την άποψή μου βάση των όσων λέει), είτε νομίζει πως απευθύνεται σε ηλίθιους ή και τα δύο μαζί.
    Αρχικά να τον ενημερώσω πως εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια δεν υφίσταται ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) έχει γίνει πλέον Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και η σύνθεσή της σήμερα είναι αυτή που αναφέρεται στον παρακάτω σύνδεσμο
    http://helpdesk.minenv.gr/helpdesk/ypeka-dept1.asp?dept=%C4%E9%E5%FD%E8%F5%ED%F3%E7%20%D0%E5%F1%E9%E2%E1%EB%EB%EF%ED%F4%E9%EA%DE%F2%20%C1%E4%E5%E9%EF%E4%FC%F4%E7%F3%E7%F2
    Να σημειωθεί φυσικά πως η εν λόγω υπηρεσία αποτελούσε πάντα τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και δεν ήταν κάποια ανεξάρτητη αρχή η οποία αποφάσιζε μόνη της κι έκανε ότι της καπνίσει όπως αφήνει να αιωρείται ο κύριος.
    «το θέμα δεν είναι κομματικό» «δεν ασκείται από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, αλλά από μια ΚΛΙΚΑ υπηρεσιακών παραγόντων»
    Τα ανέκδοτα της ημέρας. Διευθυντής στην εν λόγω υπηρεσία υπήρξε αμετακίνητος από το 1999 ο Επαμεινώνδας Τολέρης. Επί 16 ολόκληρα χρόνια ο κύριος Τολέρης όσο κυβερνούσαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ έμενε στην θέση του ανεξάρτητα από τις εναλλαγές υπουργών από το υπουργείο περιβάλλοντος γεγονός μάλιστα που οδήγησε στο να τον αποκαλούν «υπουργό» οι συνάδελφοί του. Για την ιστορία ο κύριος Τολέρης αντικαταστάθηκε από τον κύριο Χρήστο Παπακωνσταντίνου τον Αύγουστο του 2015 ύστερα από απόφαση του υπουργού. Το ότι κάποια κόμματα και κυβερνήσεις που αποδεδειγμένα πλέον χόρευαν αγκαλιά με την διαπλοκή σε αυτή την χώρα, κρατούσαν στις ίδιες θέσεις τα ίδια πρόσωπα δεν σημαίνει πως οι υπηρεσίες αυτές ήταν υπεράνω της πολιτικής εξουσίας, μην τα μπερδεύει ο κύριος.
    Καλό θα ήταν να μην γράφει ανοησίες ο κύριος γιατί στις ημέρες μας και βάση των δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι ευρωπαϊκών συμβάσεων και οδηγιών η ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων δεν έχει τόση σημασία όση έχει ο τρόπος διαχείρισης τους. Οπότε καλό θα ήταν να μην γράφει πως δεν είναι τόσο σοβαρό το θέμα για τον Δήμο Μεγαλόπολης γιατί παράγει λιγότερη ποσότητα απορριμμάτων από άλλους Δήμους. Πώς την διαχειρίζεται την όποια ποσότητα απορριμμάτων όμως; Συλλογή και θάψιμο. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό για πάντα.
    Τα περί δικαστικής διένεξης κτλ. ειλικρινά τα αφήνω ασχολίαστα, ο άνθρωπος δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι εστί ΣτΕ προσφυγή σε αυτό κτλ.
    Προσωπικά το είχα καταλάβει από την αρχή πως ο κύριος είναι παπαγαλάκι του Τατουλιστάν απλά στην τελευταία του απάντηση δεν κρατήθηκε και αποκαλύφθηκε. Άλλωστε δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός πως επέλεξε να γράψει άρθρο το οποίο αναπαράγει τις αστήρικτες μπαρούφες και το ράδιο αρβύλα περί συγκέντρωσης όλων των αστικών απορριμμάτων της Περιφέρειας στην Μεγαλόπολη, τις ημέρες που οι Δήμαρχοι τάσσονταν με κάθε επισημότητα απέναντι στο κύριο Τατούλη κι ενώ είχε ήδη διαψεύσει με κάθε επισημότητα αυτά τα σενάρια - δημοσιεύματα ο ίδιος ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης στο δημοτικό συμβούλιο στις 27 Ιανουαρίου 2016 στο οποίο ανέφερε και τί είπε με τον υπουργό και τί απαντήσεις έλαβε.
    Πάμε τώρα να δούμε κάποια γεγονότα για το θεάρεστο έργο Τατούλη – ΤΕΡΝΑ και το πόσο διάφανο και καθαρό είναι.
    Ο Τατούλης έγινε Περιφερειάρχης στα τέλη του 2010 με την επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ τότε, σύμπτωση. Αρχές 2012 προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο που θα αναλάβει το έργο, την ίδια ώρα ψηφίζεται ο νόμος 4071/2012 ο οποίος περιλαμβάνει και την διάταξη η οποία περνούσε στην ουσία αρμοδιότητες του ΦΟΣΔΑ (των Δήμων) στον εκάστοτε Περιφερειάρχη για όσο αυτός γούσταρε, σύμπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην προκήρυξη η οποία κατά τα άλλα προάσπιζε το δημόσιο συμφέρον, υπήρχε διάταξη η οποία παραχωρούσε στην ανάδοχο εταιρία την αρμοδιότητα της χωροταξίας των εγκαταστάσεων. Τα αποτελέσματα βγήκαν και αναδείχτηκε ανάδοχος η ΤΕΡΝΑ, σύμπτωση. Όταν πλέον άρχισαν οι δημόσιες τοποθετήσεις της εταιρίας για το έργο και οι διάφορες επίσημες συγκεντρώσεις κι ενημερώσεις εκπρόσωπός της και μάλιστα συνοδευόμενος αρκετές φορές από τον κύριο Τατούλη ήταν ο κύριος Γιώργος Αγραφιώτης. Ας δούμε τώρα λίγο ποιός είναι αυτός ο κύριος γιατί παρακάτω ακολουθεί ένα μπαράζ συμπτώσεων. Αρχικά ας δούμε το βιογραφικό του όπως ο ίδιος το παρουσίαζε ως τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας όταν ήταν μέλος της ομάδας με την ονομασία Greentank (όσοι θυμούνται την πράσινη ανάπτυξη του ΓΑΠ και τις πράσινες μπαρούφες θα καταλάβουν) http://www.kathimerini.gr/377917/article/epikairothta/ellada/protaseis-apo-greentank
    Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ανάπτυξης, 2001-2004. Εθνικός εκπρόσωπος στα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας των χωρών-μελών της Ε.Ε. επί Ελληνικής Προεδρίας. Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων της ενεργειακής αγοράς, 2002-2004. Πρόεδρος του Δ.Σ. της AIS A.E., 2000-2001και Εντεταλμένος Σύμβουλος, 2005. Πτυχίο Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Προγραμματισμού Συστημάτων H/Y στο IBM Internal School.
    Ένας μαθηματικός λοιπόν που είχε περάσει από θέσεις του δημοσίου (με το αζημίωτο φυσικά) που είχαν να κάνουν με εξειδικευμένα ζητήματα του τομέα της ενέργειας!!! Ο άνθρωπος που υπήρξε δεξί χέρι του καταδικασμένου πλέον, πρώην Βουλευτή, Υπουργού και μεγαλοστελέχους του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου! Αξίζει επίσης να αναφερθεί και το γεγονός πως είχε κατέβει και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Βοιωτία. Αυτές και αν είναι συμπτώσεις.
    Ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο ανάπτυξης ο κύριος Αγραφιώτης προφανώς θα μαχόταν για την προάσπιση των συμφερόντων του δημοσίου ή μήπως όχι; Για να δούμε τι μας λέει η Καθημερινή της εποχής
    http://www.kathimerini.gr/136936/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ypoleipontai-se-kerdh-oi-idiwtikopoihseis-ston-energeiako-tomea
    http://www.kathimerini.gr/173143/article/oikonomia/epixeirhseis/o-dhkths
    Βλέπω καλά; Ο κύριος Αγραφιώτης στην ουσία ασχολιόταν με την ξεπούλα ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ;
    Και τί γράφει το δεύτερο άρθρο, ότι ο κύριος Γιώργος Αγραφιώτης το 2004 μεσολαβούσε ώστε να τεθούν εκτός διαγωνισμών αντίπαλες της ΤΕΡΝΑ εταιρίες και να λαμβάνει αυτή τα έργα με αδιαφανείς τρόπους και ξεδιάντροπες παρεμβάσεις από το υπουργείο; Πέφτω από τα σύννεφα.
    Το γεγονός πως σήμερα ο κύριος Γιώργος Αγραφιώτης κατέχει την θέση του διευθυντή ανάπτυξης στην ΤΕΡΝΑ ενεργειακή όντας μάλιστα μαθηματικός να υποθέσω πως απλά αποτελεί απλή συμπτωσάρα!
    Εάν επίσης αναφερθούμε και στις δημόσιες αναφορές του κύριου Τσιριγώτη πριν ένα χρόνο στο δημοτικό συμβούλιο για κρυφές συμφωνίες ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ για τον ΧΔΒΑ στην Μεγαλόπολη, βλέπουμε άλλη μία σύμπτωση με την ΤΕΡΝΑ πρωταγωνίστρια.
    Εδώ να υπενθυμίσω ότι για την κατάργηση της επίμαχης διάταξης του νόμου 4071/2012 τάχθηκε κατά το ΠΑΣΟΚ με τους Οδυσσέα Κωντσταντινόπουλο και Ευάγγελο Βενιζέλο (αυτό το αγγελούδι) να το κάνουν μείζον θέμα. Κοίτα να δεις κάτι μαζεμένες συμπτώσεις ρε παιδί μου.
    Το θέμα λοιπόν είναι μία ακόμη περίπτωση κλασικότατης νεοελληνικής ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ πολιτικών προσώπων, κομμάτων και ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων. Επειδή φυσικά παραμύθι χωρίς δράκο δεν γίνεται ο κύριος μας πέταξε και την μπαρούφα περί αλλοδαπών δυνάμεων μπας και τσιμπήσει κανένας χαχόλος. Ο κύριος Φούχτελ με τον οποίο ο κύριος Τατούλης είχε πολύ στενές σχέσεις μπας και είναι πατριωτάκι μας και δεν το ξέραμε;
    Η ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο είτε θα γίνει με τους όρους που θέτει το υπουργείο αφουγκραζόμενο τους Δημάρχους (που ο Τατούλης τους έχει χεσμένους), είτε πάμε για άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε μπορώ να μην αναγνωρίσω τις γνώσεις σου επί του θέματος. Ειλικρινά, χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας, μπορώ να πω ότι με όσα υποστήριξες παραπάνω, έχεις πολύ καλή γνώση των γεγονότων.
      Παραδέχομαι δε ότι τέτοιες λεπτομέρειες δε γνωρίζω σε βάθος. Η "αντιπαράθεση" μαζί σου βοηθά κι εμένα και το blog και όσους το παρακολουθούν. Εξέλαβε την όλη διαδικασία ως μια διαδικασία "μαιευτική", από την οποία μπορούν χρήσιμοι συμπολίτες, όπως εσύ (επαναλαμβάνω, δεν έχω καμία διάθεση ειρωνείας) να ενημερώνουν έτσι όπως θα έπρεπε να το κάνουν επίσημα χείλη.
      Το ότι χρησιμοποίησα το mail και όχι απ' ευθείας, δε σημαίνει ότι έγραφα "άρθρα". Απλά, έλεγα τη γνώμη μου και μόνον. Αποσύρω κάθε προσωπική αιχμή στο πρόσωπό σου και εύχομαι να συμμετέχεις με τον ίδιο τρόπο στο blog, για τόσο σοβαρά θέματα. Από το "μάθημα" που έλαβα, θα είμαι περισσότερο προσεκτικός στο εξής, επιλέγοντας να διαβάζω, παρά να γράφω (βλακείες πες τες ή ο,τιδήποτε άλλο, πλην όμως προσωπικές απόψεις).
      Και κάτι τελευταίο. Ούτε του Κωνσταντινόπουλου είμαι, ούτε του Τατούλη...

      Διαγραφή
  3. Αξιότιμοι κύριοι θερμά συγχαρητήρια και στους δυό σας . Κύριε , αρθρογράφε , γιατί είναι ανώνυμο το άρθρο σου ? Εχεις πολλά να πείς δημοσιοποίησε το όνομά σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή