Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Αργολίδα: χρόνιο το πρόβλημα με Τριστέτσα στα εσπεριδοειδή


Χρόνιο πρόβλημα αποτελεί αυτό του ιού της Τριστέτσας για τους καλλιεργητές πορτοκαλιών - μανταρινιών του Νομού Χανίων αλλά και τους παραγωγούς της Αργολίδας. Την άποψή τους για το ζήτημα κατέθεσαν στον ΑγροΤύπο οι γεωπόνοι από τα Χανιά κ.κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, Ευαγγελία Δικάρου, Νεκτάριος Καβρουλάκης και ο Διευθυντής της ΕΑΣ Αργολίδας κ. Γιάννης Δημάκης. Όπως είπαν οι ανωτέρω, το πρόβλημα της Τριστέτσας ταλαιπωρεί εδώ και αρκετά χρόνια τους παραγωγούς και δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνον με εκρίζωση των δένδρων που νοσούν. Ανακοίνωση εξέδωσε για το ζήτημα του ιού η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στην οποία αναφέρει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Πλατανιά Χανίων καθώς και ανατολικά της τεχνητής λίμνης της Αγυιάς.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Χανίων - που εντοπίζονται οι εστίες μόλυνσης
Σύμφωνα με την ανακοίνωση κατά την διάρκεια δειγματοληψιών στα εσπεριδοειδή της Π.Ε. Χανίων, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των επισκοπήσεων έτους 2015, βρέθηκαν δένδρα θετικά στον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών σε δύο περιοχές του δήμου Πλατανιά και μία του δήμου Χανίων.

Όσο αφορά στον δήμο Πλατανιά, οι εστίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Αη Κυρ Γιάννη στις περιοχές Βατολάκκου και Κουφού και στην περιοχή Μοδίου, περίπου 500 μέτρα νοτιοανατολικά του κόμβου της νέας εθνικής οδού προς Πλατανιά.

Στην πρώτη περιοχή σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν βρεθεί ξανά θετικά δείγματα, τα τελευταία έτη, ενώ στη δεύτερη, για πρώτη φορά πέρυσι. Η εστία του Δήμου Χανίων βρίσκεται ανατολικά της τεχνητής λίμνης της Αγυιάς, στην ευρύτερη περιοχή της οποίας έχουν ξαναβρεθεί στο παρελθόν θετικά δείγματα.

Στην ανακοίνωση της υπηρεσίας αναφέρεται ότι σύμφωνα με την υπ' αριθ. 121285/665/2006 Κ.Υ.Α. οριοθετούνται ζώνες υπό την μορφή ομόκεντρων κύκλων, στα 500 μέτρα (Εστιακή Ζώνη), 1000 μέτρα (Ζώνη Ασφαλείας) και στα 1500 μέτρα (Ουδέτερη Ζώνη) γύρω από τις περιοχές στις οποίες ευρέθησαν τα προσβεβλημένα από τον ιό δένδρα.

Όσον αφορά στις ως άνω ζώνες και σύμφωνα με την ως άνω Κ.Υ.Α., απαγορεύονται μέχρι της εξαλείψεως του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών:
Εντός των Εστιακών Ζωνών ( τουλάχιστον 500 μέτρα από την εστία) ,οι νέες φυτεύσεις, οι επανεμβολιασμοί σε εγκατεστημένες φυτείες, εκτός εκείνων που έχουν προετοιμαστεί για εμβολιασμό μέχρι το τέλος του επόμενου από την υπογραφή της παρούσας απόφασης έτους, υπό την εποπτεία της υπηρεσίας , η διακίνηση καρπών με ποδίσκους και φύλλα εκτός των εστιακών ζωνών ,η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα.
Εντός των ζωνών ασφαλείας (τουλάχιστον 1000 μέτρα από την εστία) η διακίνηση καρπών με φύλλα και ποδίσκους εκτός των ζωνών αυτών η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά και το παραγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα.
Εντός της Ουδέτερης Ζώνης (τουλάχιστον 1500 μέτρα από την εστία) η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων δεν θεωρείται πλέον προστατευόμενη ζώνη όσον αφορά στην ίωση της τριτσέτσας. Η διακίνηση των εσπεριδοειδών θα πρέπει να γίνεται χωρίς κοτσάνι και φύλλο ενώ τα φυτά των εσπεριδοειδών θα διακινούνται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Τα μέτρα αυτά έχουν ως σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης του ιού της τριστέτσας σε μη προσβεβλημένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας καθώς και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Επίσης, κατά την διακίνηση επί της συσκευασίας των καρπών εσπεριδοειδών θα πρέπει να υπάρχει ειδικό σήμα όπου θα αναγράφεται η χώρα καταγωγής. Όπως ακόμα αναφέρει η ανακοίνωση στους παραβάτες επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο 2538/97 κυρώσεις.

Οι Γεωπόνοι των Χανίων καταθέτουν την άποψή τους στον ΑγροΤύπο
Στον ΑγροΤύπο τοποθετήθηκε για το θέμα ο γεωπόνος και παραγωγός εσπεριδοειδών κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης: «Ο ιός της Τριστέτσας που σημαίνει θλίψη στα πορτογαλικά, είναι μια αρρώστια που προσβάλει όλα τα εσπεριδοειδή που έχουν υποκείμενο νεραντζιάς όπως είναι τα περισσότερα που βρίσκονται στον Νομό Χανίων. Προκαλεί σταδιακά ξήρανση των δένδρων. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια υποκείμενα που είναι ανεκτικά στον ιό, ωστόσο δεν είναι διαδεδομένα στην περιοχή διότι μαζί με τα θετικά τους έχουν και αρκετά αρνητικά. Το 90% των δένδρων είναι εμβολιασμένα σε υποκείμενο νεραντζιάς κατά συνέπεια έχουν πρόβλημα. Στο δένδρο που έχει προσβληθεί αρχίζουν σιγά - σιγά να κιτρινίζουν τα φύλλα, να πέφτουν, υπάρχει μικροκαρπία, στο τέλος πέφτουν και οι καρποί και ξεραίνεται το δένδρο την Άνοιξη. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και ξεκίνησε από φυτά που εισήχθησαν από την Ισπανία. Ο ιός μεταδίδεται με τις αφίδες, κατά συνέπεια είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια έξαρση να πούμε ότι υπάρχουν μαζικές ξηράνσεις δένδρων. Μέσα στα μέτρα που λαμβάνονται είναι και η διακίνηση των εσπεριδοειδών χωρίς φύλλα, κάτι το οποίο γίνεται μόνο στην Κρήτη. Προσωπικά βλέπω ότι αν πάτε π.χ στην λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης και κάνετε μια βόλτα θα δείτε τα μανταρίνια να πωλούνται κανονικά με τα φύλλα τους. Ο καταναλωτής όπως είναι φυσικό θα προτιμήσει το μανταρίνι που έχει φύλλο. Διακινούνται μεγάλες ποσότητες εσπεριδοειδών και ειδικά μανταρινιών με φύλλο από περιοχές εκτός Κρήτης και ενώ στην Κρήτη πέφτουν πρόστιμα στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό», καταλήγει ο κ. Ντουντουνάκης.

Για την Τριστέτσα και το πρόβλημα που υπάρχει στα Χανιά μίλησε στον ΑγροΤύπο και η γεωπόνος της ΔΑΟΚ ΠΕ Χανίων κ. Ευαγγελία Δικάρου: «Είναι μια ίωση, δεν υπάρχει γιατρειά οπότε λόγω της νομοθεσίας εκριζώνεται το θετικό δέντρο και ό,τι υπάρχει 15 μέτρα γύρω από αυτό. Την βρίσκουμε συνεχώς ιδιαίτερα τα τελευταία 6-7 χρόνια, έχει εγκατασταθεί, δεν είμαστε προστατευόμενη ζώνη όπως και η Αργολίδα. Παρ' όλα αυτά όπως γνωρίζετε οι τιμές παραγωγού στα εσπεριδοειδή και ειδικά στα πορτοκάλια βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα οπότε κάποια στιγμή κάποιοι διαμαρτύρονται, κάποιοι άλλοι προχωρούν σε εκρίζωση. Υπάρχει μια αποζημίωση που δίδεται είναι ένα πολύ μικρό ποσό που καλύπτει μόνο τα έξοδα εκρίζωσης και όχι την αξία του δένδρου. Στην περιοχή που έχει βρεθεί η Τριστέτσα απαγορεύεται να καλλιεργηθούν εσπεριδοειδή εκτός και αν επί τρία χρόνια τα δείγματα είναι αρνητικά, οπότε επειδή βρίσκουμε συνεχώς απαγορεύονται οι καινούριες καλλιέργειες εσπεριδοειδών, υπάρχει και η σχετική ΚΥΑ του 2006».

Σύμφωνα με τον γεωπόνο του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, κ. Νεκτάριο Καβρουλάκη: «Το πρόβλημα υπάρχει πράγματι, έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες στον Νομό και κάθε χρόνο η Περιφέρεια εκδίδει μια ανακοίνωση καθορίζοντας τα όρια των ζωνών προστασίας και καραντίνας. Στα Χανιά είναι έντονο το πρόβλημα όπου υπάρχει και μαζική καλλιέργεια εσπεριδοειδών, ενώ ο ιός εντοπίζεται και στον Νομό της Αργολίδας. Το ζήτημα υποτίθεται ότι είναι ελεγχόμενο, ο ιός έχει εμφανιστεί αρκετά χρόνια πάντως, προσωπικά κάνω ελέγχους από το 2009 και η Τριστέτσα υπήρχε ήδη. Είχαν έρθει κάποια μολυσμένα δενδρύλλια από το εξωτερικό τα οποία καταστράφηκαν και πριν δυο τρία χρόνια εντοπίστηκαν πάλι εστίες μόλυνσης.

Τα όρια των περιοχών αναπροσαρμόζονται συνεχώς έτσι ώστε να επιτευχθεί όσο γίνεται ο περιορισμός της Τριστέτσας. Το κατά πόσον αντιμετωπίζεται είναι μια πολύ καλή ερώτηση, στην πραγματικότητα ένας τρόπος υπάρχει, η αλλαγή του υποκειμένου της νεραντζιάς, να εκριζωθεί δηλαδή το δένδρο και να μπει κάποιο νέο με διαφορετικό υποκείμενο. Η νεραντζιά σαν υποκείμενο κάνει το δένδρο ευάλωτο στην ίωση. Ωστόσο η λύση αυτή δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί καθώς η νεραντζιά είναι δοκιμασμένη εδώ και χρόνια και ξέρουμε τις ποικιλλίες, έχει κάποια πλεονεκτήματα. Πάνω στην νεραντζιά γίνεται ως γνωστόν ο εμβολιασμός με πορτοκάλια, μανταρίνια ή κάποιο άλλο είδος. Τώρα λόγο της Τριστέτσας και επειδή η νεραντζιά δίνει μια ευπάθεια στο δένδρο οι οδηγίες είναι να φύγει η νεραντζιά και να χρησιμοποιηθούν άλλα υποκείμενα. Το ζήτημα είναι ότι γενικά στα εσπεριδοειδή υπάρχει θέμα οικονομικής βιωσιμότητας των φυτειών και των καλλιεργειών οπότε οι παραγωγοί είναι διστακτικοί να ξεριζώσουν τα δένδρα τους και να κάνουν φυτεύσεις με καινούρια υποκείμενα, αυτά τα πράγματα έχουν κάποια έξοδα.

Επίσης κάτι άλλο που κάνουν τελευταία οι παραγωγοί είναι να αντικαθιστούν τις πορτοκαλιές και μανταρινιές με λεμονιές δηλαδή ουσιαστικά κόβουν τις πορτοκαλιές και στο ίδιο δένδρο εμβολιάζουν λεμονιές. Οι λεμονιές παρόλο που μολύνονται και αυτές με Τριστέτσα είναι δηλαδή φορείς, δεν ξεραίνονται παρουσιάζουν ανεκτικότητα στην Τριστέτσα. Οι λεμονιές έχουν μια καλύτερη εμπορική αντιμετώπιση γι' αυτό και υπάρχει μια τέτοια τάση είναι πιο εύκολο κανείς να το πράξει αυτό παρά να ξεριζώσει το δένδρο και να φυτεύσει πάλι πορτοκάλια ή μανταρίνια».

Αργολίδα: γνωστό και σοβαρό το πρόβλημα
«Το πρόβλημα υπάρχει καθολικά, σε πολλές περιοχές στην Αργολίδα» δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής της ΕΑΣ Αργολίδας κ. Γιάννης Δημάκης. «Είναι σε μεγάλη έκταση και η λύση στην οποία έχουν καταφύγει οι παραγωγοί είναι η φύτευση ανθεκτικών υποκειμένων. Αυτή την στιγμή η καλλιέργεια πορτοκαλιών στην περιοχή βασίζεται σε υποκείμενο νεραντζιάς, οπότε τα δένδρα που νοσούν σταδιακά θα ξεραθούν. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και η μόνη λύση είναι η εκ νέου φύτευση. Παλαιότερα υπήρχε κάποια αποζημίωση από το Υπουργείο με την προϋπόθεση να έβγαζες τις πορτοκαλιές. Πλέον τα χρήματα είναι και λίγα και αργούν, γι' αυτό και ο κόσμος ήδη φυτεύει στα ενδιάμεσα καθώς ξέρει ότι αργά ή γρήγορα το μοιραίο θα επέλθει. Ο ιός υπάρχει στην περιοχή εδώ και δέκα χρόνια, στην αρχή δεν εμφανίζεται, κάποια κτήματα έχουν ήδη πολύ σοβαρό πρόβλημα, δεν σημαίνει ότι τα διπλανά δεν έχουν, απλώς δεν έχει γίνει ακόμα ορατή η ασθένεια. Ο κόσμος ελπίζει ότι θα προλάβει να αντικαταστήσει τα παλιά δένδρα με νέα, μήπως προλάβει και συνεχίσει να έχει εισόδημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου