Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

1 Μαρτίου οι 26 Δήμαρχοι της Πελοποννήσου στο Μαξίμου για τα σκουπίδια

Έκτατη σύσκεψη στην Αθήνα Δημάρχων και Κυβέρνησης για τα απορρίμματα!
Φαίνεται φως στο βάθος της διαχείρισης των απορριμμάτων
Συζητήσεις Δημοσίου και ΤΕΡΝΑ, Τατούλης… μαινόμενος κατά πάντων




Το… κουβάρι στο οποίο είχαν μπλεχτεί, ακούσια ή εκούσια, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, Περιφέρεια, ΤΕΡΝΑ και αρμόδια υπουργεία, μάλλον αρχίζει να… ξετυλίγεται.
Προχθές, τη διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής απασχόλησε και η τύχη του μεγάλου διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο (με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα - ΣΔΙΤ).
Η τελική απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει ακόμα γίνει γνωστή, όμως, σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί, αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Δημόσιο και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (προσωρινό ανάδοχο του έργου), τότε αυτή θα τεθεί υπόψη των δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΦΟΔΣΑ, πριν δοθεί το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης.
Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο ξεκίνησε μια άτυπη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την εταιρεία, προκειμένου να διευκρινιστεί αν μπορούν να βελτιωθούν κάποιοι από τους όρους της σύμβασης ή θα υπάρξει ακύρωση του διαγωνισμού.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, την επόμενη Τρίτη, 1η Μαρτίου και ώρα 14.00, θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη σύσκεψη, με θέμα: «Διαχείριση Απορριμμάτων», στην αίθουσα συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου. 
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, καθώς και οι είκοσι έξι (26) δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Από την άλλη πλευρά, «το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, που βρίσκεται εν αναμονή, θα γίνει», σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή την διάταξη που αφαιρεί την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια, δίνοντάς τη στους ΦΟΔΣΑ, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση αν δε θέλει το ΣΔΙΤ, να το καταργήσει με νόμο.

Παράλληλα, ο κ. Τατούλης καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για λαϊκισμό, ενώ εξέφρασε την απορία του για την αλλαγή στάσης του αντιπροέδρου της Ν.Δ. για το έργο των απορριμμάτων που ο ίδιος είχε επικροτήσεις.
Κατηγόρησε τους δημάρχους για "ανυπαρξία και αδυναμία στο ζήτημα της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων" και υπογράμμισε πως έρχονται πρόστιμα από την Ε.Ε. ύψους είκοσι εκατομμυρίων ευρώ για όλους τους Δήμους της Πελοποννήσου, ενώ τόνισε πως βλέπει να πληθαίνουν οι ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο.
Επίσης, ο Πέτρος Τατούλης ανέφερε πως "παραξενεύει τους πολίτες η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. στην ψήφιση του άρθρου 23 του νόμου για το παράλληλο πρόγραμμα», σημειώνοντας πως με έκπληξη διαπιστώνει ότι ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζιδάκης, τον Οκτώβριο του 2015 σε ερώτηση που είχε υποβάλει προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη, είχε χαρακτηρίσει το έργο «πρωτοποριακό και μοναδικό» και είχε εγκαλέσει, μάλιστα, τον υπουργό, γιατί δεν υπογράφει τη σύμβαση, η οποία είχε ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Και αναρωτήθηκε: «Τι μεσολάβησε κι άλλαξε στάση, όταν μάλιστα τον Ιούλιο του 2013, ως ενεργεία υπουργός, ήρθε στην Τρίπολη και εξήρε την Περιφέρεια για το συγκεκριμένο έργο, χαρακτηρίζοντάς το ως εθνικής σημασίας;».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

1 σχόλιο:

  1. Ποινή ενός έτους φυλάκισης και στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων επέβαλε το δικαστήριο Χαλκίδας στον δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου, Θανάση Μπουραντά.

    Οπως αναφέρει το lamiastar.gr, ο κ. Μπουραντάς έφθασε στην αίθουσα του δικαστηρίου, μετά από κάποιες υπογραφές που έβαλε για να προχωρήσει η δημιουργία μιας νέας Μονάδας της ΔΕΗ, η οποία εμποδιζόταν από κάποιον κοινοτικό δρόμο που περνούσε μέσα από αυτήν. Έτσι, χαρακτήρισε την οδό αγροτική για να προχωρήσει το έργο και να γίνει η νέα Μονάδα.

    Την κίνηση του αυτή κατήγγειλε μία ομάδα πολιτών από το διπλανό χωριό Πράσινο, η οποία τον μήνυσε γι’ αυτή του την ενέργεια. Ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου από την πλευρά του θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
    Πηγή: Ποινή-σοκ για δήμαρχο εν ενεργεία: Ενας χρόνος φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων |

    ΑπάντησηΔιαγραφή