Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από τις γωνιές της Ελλάδας


Τα έθιμα που κατά κανόνα τηρούνται την πρώτη μέρα του χρόνου στην χώρα μας χαρακτηρίζονται από την ποσότητα και την ποικιλία. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την τύχη όπως είναι το ποδαρικό, το ρόδι και η χαρτοπαιξία. 
Μια άλλη κατηγορία είναι τα αμιγώς εορταστικά όπως είναι τα πυροτεχνήματα και η διασκέδαση, ενώ τέλος υπάρχουν και κάποια που τείνουν να εξαλειφθούν όπως οι κολόνιες, το σφάξιμο του χοίρου και η κρεμύδα για γούρι. Φυσικά, κύρια θέση σε αυτά έχει η βασιλόπιτα, έθιμο το οποίο τελείται ευλαβικά από την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής οικογένειας. 

Η Βασιλόπιτα

Αναμφισβήτητα το κατεξοχήν Πρωτοχρονιάτικο έθιμο είναι η βασιλόπιτα, που ειρήσθω εν παρόδω, τη συναντάμε σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο με αρκετές βέβαια παραλλαγές. Οι παραλλαγές αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με την σύσταση της.

Έτσι σε κάποια μέρη είναι κέικ ή τσουρέκι, σε άλλα αλμυρή ή γλυκιά πίτα με φύλλα ενώ σε κάποια άλλα είναι ψωμί σαν το Χριστόψωμο. Διαφορές στις Βασιλόπιτες συναντάμε και στην διακόσμηση που φέρουν. Κοινό στοιχείο πάντως της διακόσμησης είναι ένας σταυρός και η αναγραφή του έτους. Σε όλες πάντως τις περιπτώσεις Βασιλόπιτα είναι στρογγυλή και μέσα της κρύβει ένα φλουρί.
Η βασιλόπιτα είναι συνδυασμός του «εορταστικού άρτου» και του «μελιπήκτου» των αρχαίων προσφορών, τόσο προς τους θεούς όσο και προς τους νεκρούς ή τους κακούς δαίμονες για την εξασφάλιση της υγείας, της καλής τύχης και της ευλογίας του Αγίου Βασιλείου.

Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες κόβουν τη βασιλόπιτα αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Σε μερικές όμως, περιοχές της Ελλάδας η Βασιλόπιτα κόβεται στο μεσημεριανό τραπέζι, ανήμερα του Αγίου Βασιλείου την 1η Ιανουαρίου. Όποτε πάντως και αν κοπεί, ακολουθείται το ίδιο εθιμοτυπικό: Ο νοικοκύρης την σταυρώνει τρεις φορές με ένα μαχαίρι και μετά αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο είναι του Χριστού, το δεύτερο της Παναγίας, το τρίτο του Αγίου Βασιλείου, το τέταρτο του σπιτιού και ακολουθούν τα κομμάτια των μελών της οικογένειας με σειρά ηλικίας.

Πυροτεχνήματα

Τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί τα πυροτεχνήματα στις κεντρικές πλατείες των πόλεων. Είναι με ευθύνη και διοργάνωση των δημοτικών αρχών που επίσης φροντίζουν για τον εορταστικό στολισμό των πόλεων, αλλά και τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η Καλή Χέρα 

Συνηθίζεται να δίνεται ένα χρηματικό ποσό σαν δώρο σε παιδιά που θα επισκεφτούν κάποιο σπίτι την Πρωτοχρονιά. Συνήθως πρόκειται για τα εγγόνια ή τα ανίψια.
Μερικές δεκαετίες παλιότερα, η «καλή χέρα» ήταν το μόνο δώρο που έπαιρναν τα παιδιά την Πρωτοχρονιά και σε πολλές περιπτώσεις ήταν απλά ένα κέρασμα μιας κι ούτε χρήματα υπήρχαν πολλά, αλλά ούτε μαγαζιά με παιγνίδια. 

Στα όμορφα Επτάνησα, ανάμεσα στο Ιόνιο πέλαγος και την Αδριατική θάλασσα, χαίρονται με ξεχωριστό τρόπο τις ημέρες του Δωδεκαημέρου. Οι άνθρωποι γιορτάζουν πηγαίνοντας στην εκκλησία, τρώγοντας, πίνοντας, τραγουδώντας αλλά και κάνοντας αστεία ο ένας στον άλλο.

Το Ποδαρικό

Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα σχετικά με το ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους, δηλαδή ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι τους τον καινούριο χρόνο.
'Έτσι, από την παραμονή λένε σε κάποιο δικό τους άνθρωπο, που τον θεωρούν καλότυχο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να τους κάνει ποδαρικό. Πολλές φορές προτιμούν ένα μικρό παιδί για να κάνει ποδαρικό, γιατί τα παιδιά είναι αθώα και στην καρδιά τους δεν υπάρχει η ζήλια κι η κακία. 

Οι Κολόνιες 

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το βράδυ, οι κάτοικοι της πόλης γεμάτοι χαρά για τον ερχομό του Νέου Χρόνου κατεβαίνουν στο δρόμο κρατώντας μπουκάλια με κολόνια και ραίνουν ο ένας τον άλλο τραγουδώντας:" Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε Χρόνους Πολλούς." Και η τελευταία ευχή του χρόνου που ανταλλάσσουν είναι "Καλή Αποκοπή" δηλαδή "με το καλό να αποχωριστούμε τον παλιό το χρόνο". "Πάλιν ακούσατε άρχοντες πάλι να σας ειπούμε 'Oτι και αύριο εστί ανάγκη να χαρούμε και να πανηγυρίζομεν περιτομήν Κυρίου, την εορτήν του Μάκαρος Μεγάλου Βασιλείου''.
[Από το βιβλίο της Αγγελικής Θ. Μαστρομιχαλάκη, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα] 

Οι παλιοί Αθηναίοι περίμεναν τον 'Aη Βασίλη από το βράδυ της παραμονής με ολάνοιχτες τις πόρτες των σπιτιών τους και επειδή σύμφωνα με την παράδοση, θα ήταν... κουρασμένος και πεινασμένος από το μακρινό ταξίδι του, έστρωναν ένα μεγάλο τραπέζι και το φόρτωναν με τα πιο εκλεκτά γλυκίσματα και φαγητά για να τον φιλοξενήσουν... γύρω από το τραπέζι αυτό μαζευόταν το βράδυ της παραμονής όλη η οικογένεια και περίμενε για ν' αρχίσει το φαγοπότι. ... Τα μεσάνυχτα έσβηναν τις λάμπες τους κι έδιωχναν με γιουχαΐσματα τον παλιό χρόνο, πετώντας πίσω του (!) στο δρόμο ένα παλιοπάπουτσο. 

Τα παιδιά κρεμούν, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, τα παπούτσια και τις κάλτσες τους στα παράθυρα ή στο τζάκι περιμένοντας να περάσει ο 'Aη Βασίλης να τα γεμίσει δώρα.
Στις Κυκλάδες θεωρούν καλό οιωνό να φυσάει βοριάς την πρωτοχρονιά. Επίσης θεωρούν καλό σημάδι αν έρθει στην αυλή τους περιστέρι τη μέρα αυτή. Αν όμως πετάξει πάνω από το σπιτικό τους κοράκι τους βάζει σε σκέψεις μελαγχολικές ότι τάχα τους περιμένουν συμφορές...

Το ρόδι

"Χίλιοι μύριοι καλογέροι σ' ένα ράσο τυλιγμένοι". Τι είναι;
Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο, ένα ρόδι. Μετά τη Μεγάλη Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χίλια κομμάτια κι έλεγαν: 

"Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!" 

Το έθιμο του ροδιού της πρωτοχρονιάς διατηρείται και σήμερα. Την ώρα που αλλάζει ο χρόνος στην εξώπορτα του σπιτιού πετάνε και σπάνε ένα ρόδι και μπαίνουν μέσα στο σπίτι με το δεξί πόδι κάνοντας το ποδαρικό, ώστε ο καινούργιος χρόνος να τα φέρει όλα δεξιά, καλότυχα.

Διασκέδαση


Όλη την περίοδο των γιορτών ο κόσμος βγαίνει περισσότερο τα βράδια κι η κίνηση στα μπαρ και τα κλαμπ είναι αυξημένη. Ειδικά το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς γίνεται το αδιαχώρητο μετά τα μεσάνυκτα κι η κίνηση στους δρόμους είναι τέτοια που τα αυτοκίνητα προχωρούν σημειωτόν. Η διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι την ανατολή του ήλιου.

Το σφάξιμο του χοίρου

Ένα παλιό έθιμο, που η πρόοδος και οι σύγχρονες ευκολίες το έχουν σβήσει, είναι το σφάξιμο του χοίρου. Κάθε οικογένεια μεγαλώνει στην αυλή του σπιτιού ένα χοίρο για να το σφάξει τις μέρες των γιορτών. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η νοικοκυρά έβραζε σ' ένα καζάνι πολύ νερό. 

Ο χασάπης με τη βοήθεια και άλλων αντρών έσφαζε το χοίρο. Μετά το σφάξιμο και το καθάρισμα του από τις τρίχες με κοχλαστό νερό, έσχιζαν το χοίρο και τον χώριζαν σε κομμάτια: κεφάλι, πόδια, έντερα, χοιρομέρια κλπ. 

Την ουροδόχο κύστη, τη «φούσκα» του χοίρου την καθάριζαν, τη φούσκωναν και την έδιναν στα παιδιά για να παίξουν. Τα έντερα τα έπλεναν καλά και τα έβαζαν στο ξύδι. Ψιλοκομμένα κομμάτια κρέας χοίρου τα έβαζαν για οχτώ μέρες στο κρασί και στη συνέχεια γέμιζαν μ' αυτά τα έντερα φτιάχνοντας τα λουκάνικα. 

Τα λουκάνικα και τα κρέατα του χοίρου αφού τα κρέμαγαν σ'ένα κοντάρι, τα κάπνιζαν σε φωτιά από σχοινιές, μερσινιές και ξισταρκές για να στεγνώσουν. Μετά τα κρεμούσαν στον ήλιο για να ξεραθούν καλά. Από το κρέας του χοίρου έτρωγαν όλο το χρόνο.

Κρεμύδα για Γούρι

Το σκυλοκρέμμυδο ή κρεμύδα (Scilla maritima) είναι συνηθισμένο φυτό στην Κρήτη. Φυτρώνει άγριο και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Τα ζώα δεν το τρώνε γιατί έχει δηλητήριο, που μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό από επαφή. Ακόμα και να το βγάλεις απ' τη γη και να το κρεμάσεις, δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη. 

Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι' αυτό την πρωτοχρονιά κρεμούν σκυλοκρέμμυδο στα σπίτια τους. Πρόκειται για αρχαίο έθιμο καλοτυχίας που αναφέρεται ήδη από τον 6 ο αιώνα π.Χ. Σήμερα τείνει να εγκαταλειφθεί.

Χαρτοπαιξία

Αγαπημένο έθιμο των Ελλήνων τις μέρες της Πρωτοχρονιάς είναι να δοκιμάζουν την τύχη τους. Εκτός από το κρατικό Λαχείο που κληρώνει 10.000.000 τη Πρωτοχρονιά, υπάρχει επίσης η χαρτοπαιξία και τα ζάρια σε καφενεία, λέσχες και σπίτια. 

Στα σπίτια είναι έθιμο να παίζονται χαρτιά το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου. Τα ποσά συνήθως είναι χαμηλά, τέτοια που να προσφέρουν απλά μια φιλική διασκέδαση χωρίς να στενοχωρούν τους χαμένους

Π. Χουντής: Ο Λούσιος εκπέμπει SOS στο 62ο χιλ. Τρίπολης - Πύργου - Κινδυνεύουν ζωές, κάντε κάτι οι αρμόδιοι

Παναγιώτης Β. Χουντής
Λαγκάδια Αρκαδίας (22003)
Τηλ. 6973350018 * 6977210364

Προς
- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
γραφ. Περιφερειάρχη & Αντιπεριφερειάρχη
- ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ Δ/ΣΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
γραφ. Υπουργού Περιβάλλοντος


Θέμα: Επικινδυνότητα λόγω καιρικών φαινομένων

Με την επιστολή μου αυτή, θέλω να σας εκφράσω την οργή μου και την αγανάκτησή μου, μαζί και την αγωνία των πολλών συμπατριωτών μου, για την συνεχιζόμενη και επικίνδυνη αδιαφορία, σε ένα περιβαλλοντικό και ιστορικό "έγκλημα".

 Αναφέρομαι στον ιστορικό ποταμό Λούσιο, οι πηγές του οποίου προσδιορίζονται στην περιοχή Αγ. Παρασκευή Λαγκαδίων, δηλαδή στο 62ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Τρίπολης - Πύργου. 

Η κατάσταση είναι εξοργιστική.
Από το 62ο χιλ. έως το 62,5ο χιλ. της Ε.Ο., ο ποταμός έχει καταντήσει σκουπιδότοπος, χώρος εναπόθεσης μπάζων και οικοδομικών υλικών όπου υπάρχουν σαφέστατες παράνομες πολεοδομικές κατασκευές, (μεθοδευμένα μπαζώματα, σαφέστατες αλλοιώσεις της κοίτης του ποταμού με επικίνδυνες στενεύσεις, εξόφθαλμες καταπατήσεις δημοσίου χώρου με παράνομες προκλητικές περιφράξεις!)

Από τα σκουπίδια και να ανεξέλεγκτα μπαζώματα, υπάρχει σαφέστατος κίνδυνος, ενόψει των χειμερινών βροχοπτώσεων και καταιγίδων, απρόβλεπτων, επικίνδυνων καταστάσεων, αφού για αρκετά χιλιόμετρα ο μπαζωμένος ποταμός ακολουθεί δίπλα-δίπλα την Ε.Ο. Τριπόλεως - Πύργου. 

Οι φόβοι μας, έχουν επαληθευθεί από τις βροχοπτώσεις του 2013, 2014, 2015, όπου είχαμε ανησυχητικές πλημμύρες γεωργικών εκτάσεων.

Έχω επικοινωνήσει 1-2 φορές με τον αντ/ρχη κ. Γιαννακούρα, στον οποίο έθεσα τους φόβους μας και την επικινδυνότητα απο τον ανεξέλεγκτο ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ που έχει καταντήσει ο  ιστορικός για την Γορτυνία ποταμός Λούσιος. 

Μας υποσχέθηκε την διάθεση ενός μηχανήματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για 1-2 μέρες και 1 -2 φορτηγά για να ξεμπαζώσει και να καθαρίσει τις μπαζωμένες κοίτες, με την καθοδήγηση της υπηρεσίας ρεμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Τόσο απλά! Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ. Τόσο απλά!

Θα ένιωθα ασυγχώρητες τύψεις ενοχής, εάν δεν κατέθετα την ένοχη, προκλητική και εξοργιστική απουσία του Δήμου Γορτυνίας, ο οποίος δεν συμμετέχει ούτε στη διαφύλαξη, ούτε στην προφύλαξη, ούτε σε κανένα περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, αλλά ούτε στην αστυνόμευση και πρόληψη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από τα σκουπίδια και τα μπαζώματα στο συγκεκριμένο σημείο του Λουσίου, δίπλα στην Ε.Ο. Τρίπολης - Πύργου!

Σας καλώ
να παρέμβετε με όλα τα μέσα που διαθέτετε σαν αρμόδιοι φορείς αφού ακόμα έχουμε παρατεταμένη ανομβρία, αν και ο χειμώνας είναι κοντά μας.

Κάντε κάτι για την αποφυγή, απρόβλεπτων, προβληματικών καταστάσεων και την απώλεια ζωών από τις έντονες για την εποχή μας καταιγίδες που έρχονται. 

Ζητώ με μεγάλη αγωνία
την άμεση επέμβασή σας ... σήμερα... τώρα....
γιατί αύριο ίσως να' ναι αργά, όταν θα κλάψουμε και θα θρυνήσουμε θύματα, οπότε όλοι θα έχουμε τις ευθύνες μας και τις τύψεις μας!

Ζητώ την παρέμβασή σας και την ευαισθητοποίησή σας

Παναγιώτης Β. Χουντής
Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκαδίων "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" 
&
Συντονιστής της επιτροπής κατοίκων Λαγκαδίων Αρκαδίας

Δήμος Μεγαλόπολης: Ενέργειες του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ για το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης (έγγραφο)


Τη συγκεκριμένη επιστολή απευθύνει ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, στον Υπουργό Υγείας για τα θέματα του Κέντρου Υγείας Μεγαλόπολης, μετά από παραίνεση του Δήμου Μεγαλόπολης.

Ακολουθεί η επιστολή:


Μηχανή του Χρόνου: Πρωτοχρονιά. Πότε αποφασίστηκε να αλλάζει το Γενάρη και ποιος ήταν ο Ιανός


Γιατί η πρωτοχρονιά έπεφτε Μάρτιο, φθινόπωρο ή ακόμη και τα Χριστούγεννα; Πότε αποφασίστηκε να αλλάζει η χρονιά το Γενάρη και ποιος ήταν ο Ιανός, που έδωσε το όνομά του στον πρώτο μήνα της χρονιάς

Η πιο αρχαία γιορτή που τιμούν με ενθουσιασμό όλα τα έθνη και οι φυλές, είναι η Πρωτοχρονιά. Ωστόσο στην αρχαιότητα ο χρόνος δεν ξεκινούσε πάντα την πρώτη Γενάρη. Οι πρώτοι που καθιέρωσαν γιορτή για το νέο έτος, ήταν οι Βαβυλώνιοι περίπου το 2.ΟΟΟ π.Χ στη Μεσοποταμία.

Καθώς οι Βαβυλώνιοι ήταν γνώστες των ουράνιων σωμάτων, είχαν δημιουργήσει ένα σεληνιακό ημερολόγιο, βάσει του οποίου ο νέος χρόνος ξεκινούσε κατά την εαρινή ισημερία, δηλαδή στις 21 Μάρτη. Η γιορτή ονομαζόταν Ακίτου, διαρκούσε 10 ημέρες και θεωρούνταν η σημαντικότερη του βαβυλωνιακού έτους. Οι Αιγύπτιοι με τη σειρά τους γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά βάσει του λαμπρότερου αστεριού Σείριου, τον μήνα του Θωθ, του θεού της σελήνης και της σοφίας. Στην αρχαία Ελλάδα ο καινούργιος χρόνος ξεκινούσε κατά τη φθινοπωρινή ισημερία και ήταν συνδεδεμένος με την κίνηση του ήλιου και όχι της σελήνης όπως στη Μεσοποταμία. Το ημερολόγιο των Ελλήνων διαδόθηκε με τις κατακτήσεις του Αλέξανδρου σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.



Ωστόσο η γιορτή της Πρωτοχρονιάς, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ρώμη. Τα πρώτα χρόνια οι Ρωμαίοι γιόρταζαν το νέο έτος την 1η Μάρτη, όταν ο αστερισμός του ταύρου ήταν ορατός. Αργότερα επί βασιλείας Νουμά Πομπιλίου προστέθηκαν άλλοι δύο μήνες ο Ιανουάριος και Φεβρουάριος. Ο πρώτος μήνας πήρε την ονομασία του από τον θεό του ρωμαϊκού πάνθεου, τον Ιανό. Ο Ιανός ήταν ο θεός με τα δύο αντίθετα προσωπεία. Θεωρούνταν ο θεός της καινούργιας αρχής και ήταν ο παλαιότερος Βασιλιάς των Ρωμαίων. Το ένα προσωπείο του κοιτούσε μπροστά και το άλλο πίσω, συμβολίζοντας το μέλλον και το παρελθόν.



Η πρώτη Γενάρη ορίστηκε αρχικά το 153 π.Χ. καθώς τότε ξεκινούσε η θητεία των Υπάτων και των Πραιτόρων. Ωστόσο ακόμα δεν γιορτάζονταν με ιδιαίτερη επισημότητα. Με την άνοδο του Ιουλίου Καίσαρα στην εξουσία το 46 π.Χ. καθιερώθηκε ως επίσημη γιορτή. Ο Καίσαρας παρατήρησε ότι το παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο δεν ήταν ακριβές και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα καινούργιο με βάση τη θέση του ήλιου και όχι της σελήνης. Τη δημιουργία του ανέλαβε ο αλεξανδρινός αστρονόμος Σωσιγένης....



Οι Ρωμαίοι γιόρταζαν την αλλαγή του χρόνου με τελετές όπου αντάλλαζαν δώρα και παράλληλα επιδίδονταν σε, αυτό που αργότερα οι χριστιανοί ονόμασαν, «ακολασίες». Με την επικράτηση του Χριστιανισμού η γιορτή των Ρωμαίων θεωρήθηκε ειδωλολατρική και καταργήθηκε. Την περίοδο του Μεσαίωνα η πρώτη μέρα του έτους εορτάζονταν είτε τα Χριστούγεννα είτε κατά τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου. Όταν έγινε πάπας ο Γρηγόριος “ΙΓ, το 1582 επανήλθε η πρώτη Ιανουαρίου. Τότε δημιουργήθηκε το γρηγοριανό ημερολόγιο το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα. Το γρηγοριανό ημερολόγιο βασίστηκε στο ιουλιανό αλλά υπολόγισε ακριβέστερα την μετατόπιση της ισημερίας. Τα επόμενα χρόνια υιοθετήθηκε από τις περισσότερες χώρες. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε το 1923.

Πρωτοχρονιά για... τα μάτια της Κλεοπάτρας

Μία από τις λίγες σταθερές στη ζωή μας είναι η πρώτη ημέρα του χρόνου. Λες «Πρωτοχρονιά» και η σκέψη σου πλημμυρίζει από γεύσεις βασιλόπιτας, άχνης και μελομακάρονου, ζέστη πυρωμένων κάρβουνων στο τζάκι και κουτιά δώρων κάτω από το δένδρο. Αλλά... από πότε γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Και ήταν ανέκαθεν καταμεσής του χειμώνα για... όλους;

Μπορώ να σας δώσω την απάντηση εν συντομία, στεγνά και με σαφήνεια, σαν να 'μαι η Βικιπαίδεια. Καθώς όμως οι γιορτινές ημέρες είναι οι ημέρες των παραμυθιών, λέω να σας πω την ιστορία σαν διασκεδαστικό παραμύθι. Ακούστε:
46 π.Χ.

Η ζεστή ηλιαχτίδα που χόρεψε στο δεξί του μάτι τον έκανε να ανοίξει το αριστερό. Αντίκρυ του, σε απόσταση μισού μαξιλαριού, βρίσκονταν τα υπέροχα μάτια Εκείνης που τον παρατηρούσαν αλληθωρίζοντας ελαφρά. «Ξύπνησες» του είπε γλυκά. «Τι ονειρευόσουν;».

«Είδα κάτι πολύ περίεργο: ότι μπήκαμε στο ίδιο σπίτι από διαφορετικές πόρτες και κινηθήκαμε ο ένας προς τον άλλον... αλλά ανοίγαμε συνεχώς λάθος πόρτες και δεν συναντιόμασταν ποτέ!».

Η Κλεοπάτρα ανακάθησε ανήσυχη αφήνοντας τώρα τo υπέροχο σώμα της στη θέα και του δεξιού ματιού του Ιούλιου. Κούνησε το κεφάλι της και με έναν στεναγμό άφησε διαμαντένιο δάκρυ να κυλήσει στο αλαβάστρινο μάγουλό της.
«Τι είναι; Τι σημαίνει αυτό;» ρώτησε ανήσυχος ο Καίσαρας.

«Είναι οι εχθροί μας που θέλουν να μας χωρίσουν» είπε περίλυπη η Κλεοπάτρα. «Είναι αυτοί που δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να μονοιάσουν οι Ρωμαίοι με τους Ελληνες. Σπέρνουν διχόνοια και μίση, με την ελπίδα να εξεγερθούν οι ανατολικές επαρχίες, αναγκάζοντάς σε να ξεχάσεις την κατάκτηση της Καληδονίας. Πιστεύουν ότι έτσι θα μαδήσουν τις δάφνες σου, θα σου στερήσουν τα πολύτιμα μεταλλεύματα του Βορρά και θα αποτρέψουν την αναγόρευσή σου από δικτάτορα σε αυτοκράτορα».

Ηταν η σειρά του Καίσαρα να ανακαθήσει τώρα σκεφτικός. Επειτα από ένα λεπτό σιγής σηκώθηκε και άρχισε να ντύνεται. Δένοντας και τον τελευταίο ιμάντα του θώρακά του έκλεισε τα μάτια και ρούφηξε μια τζούρα από την αύρα της καλοκαιριάτικης μέρας που υψωνόταν πάνω από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας. «Δεν θα τους περάσει!» είπε στο τέλος άγρια.

«Τι εννοείς;» είπε εκείνη δίπλα του.

«Την Πρωτοχρονιά θα μπούμε θριαμβευτές στη Ρώμη οι δυο μας και θα στεφθείς πλάι μου αυτοκράτειρα» της απάντησε.

Τον κοίταξε ανοίγοντας τα γατίσια μάτια της ορθάνοιχτα. «Μα... είσαι ήδη παντρεμένος» ψέλλισε.
«Το διαζύγιο από την Καλπουρνία δεν είναι το πρόβλημα» είπε εκείνος αποφασιστικά. «Το πρόβλημα είναι ότι για να είναι νόμιμος ο γάμος μας πρέπει να είσαι Ρωμαία. Ε, λοιπόν, αυτή η Πρωτοχρονιά θα βρει όλους τους πολίτες των πρώην ελληνικών βασιλείωνρωμαίους πολίτες».

Ολοι ρωμαίοι πολίτες

Δύο ώρες μετά μια έκτακτη σύσκεψη συγκλήθηκε από τον Καίσαρα, με τους στρατηγούς, τους λόγιους και τους γραφιάδες να έρχονται αλαφιασμένοι στη σύναξη. Οταν όλοι ήταν στη θέση τους, ο Καίσαρας μπήκε και τους καλημέρισε σοβαρός.

«Οπως όλοι γνωρίζετε» ξεκίνησε «στα νότια και στα ανατολικά της Ρώμης έχουμε πλέον ειρήνη. Είμαστε λοιπόν ελεύθεροι να ξανανοίξουμε τους αρχαίους δρόμους του Βορρά, προς τα μεταλλεία της Ιέρνης και της Καληδονίας, που θα διασφαλίσουν την παντοτινή στρατιωτική και οικονομική ηγεμονία της Ρώμης. Ωστόσο, για να αποδυθούμε απερίσπαστοι στους νέους στόχους, θα πρέπει να διασφαλίσουμε οριστικά τα νώτα μας με την ενοποίηση των λαών που διοικούμε, με την ομογενοποίηση του ρωμαϊκού και του ελληνικού πολιτισμού. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί όμως να προχωρήσει ενόσω οι υποτελείς μας των ελληνικών βασιλείων αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Γι' αυτό σκοπεύω να τους αναγορεύσω ρωμαίους πολίτες».

Σταμάτησε και κοίταξε τα υποκριτικά ανέκφραστα πρόσωπα όλων τους. «Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια τόσο αιφνίδια αλλαγή» συνέχισε «κρίνω ότι είναι να συνδυαστεί η έλευση του Νέου Ετους με την έλευση μιας Νέας Εποχής για τη Μεσόγειο. Εχω λοιπόν συντάξει μια επιστολή προς όλους τους επάρχους των πρώην βασιλείων των διαδόχων του Αλεξάνδρου, αντίγραφο της οποίας έχετε όλοι μπροστά σας. Σε αυτήν τους καλώ να αποστείλουν ως την Πρωτοχρονιά, στη Ρώμη, από μία κοόρτη και ένα σώμαβοηθητικών που θα συναπαρτίσουν όλες μαζί τη Μακεδονική Λεγεώνα. Ο ρόλος της θα είναι να υπερασπίζεται πρώτη αυτή τις ρωμαϊκές κτήσεις τόσο στην ελληνική χερσόνησο όσο και στα ελληνικά βασίλεια της Ασίας και της Αφρικής. Επειτα από μια πομπή θριάμβου, τα μέλη της Μακεδονικής Λεγεώνας θα χρισθούν την Πρωτοχρονιά ρωμαίοι πολίτες και μαζί με αυτούς όλοι οι πολίτες των χωρών προέλευσής τους. Λοιπόν, διαβάστε την και πείτε μου αν διαφωνεί κανείς».

Ακολούθησε σιωπή. Κανείς δεν έδειχνε την παραμικρή διάθεση αμφισβήτησης της θέλησης του Καίσαρα εκτός... από ένα μικρό βηξιματάκι που ακούστηκε από τον μέγα αστρονόμο του Μουσείου της Αλεξάνδρειας, τον Σωσιγένη. «Ναι;» έκανε ο Ιούλιος.

«Εεε... εκλαμπρότατε Καίσαρ» έκανε ο γέρος «μόνο περιδεής και ευγνώμων μπορώ να δηλώσω για την ευμένεια και εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλετε τους έλληνες υπηκόους σας με τούτη την απόφαση».

«Αλλά;» έκανε ανυπόμονα ο Καίσαρας.

«Επί της ουσίας, επομένως, ουδέν θα είχα να προσθέσω. Αλλά... να, επί του τύπου, θα παρακαλούσα να μου επιτρέψετε κάποιες λεκτικές παρεμβάσεις που, χωρίς να αλλοιώνουν διόλου την ουσία, θα καθιστούσαν ίσως πιο καταληπτές τις προθέσεις σας».

«Α, όχι, Σωσιγένη. Αυτή τη φορά δεν θα δεχθώ καμία διπλωματική διακόσμηση. Η επιστολή αυτή θα σταλεί ως έχει. Και θα απαιτήσω την απάντηση όλων τους εντός μηνός. Καλημέρα σας».

Πρωτοχρονιάτικος κυκεώνας
Ο μήνας πέρασε, με τον Ιούλιο να καταστρώνει σχέδια για την εκστρατεία στις σημερινές Ιρλανδία και Σκωτία και την Κλεοπάτρα να διαλέγει τα προικιά που θα κουβαλούσε μαζί της στη Ρώμη - σκόπευε να τα απλώσει πάνω σε ελέφαντες για να μπουν στο μάτι και της πιο στραβής ρωμαίας αρχόντισσας. Τελικά μαζεύτηκαν όλοι οι μαντατοφόροι από τις ανατολικές επαρχίες και το συμβούλιο επανασυγκλήθηκε.

Πρώτος παρουσιάστηκε ο απεσταλμένος του κυβερνήτη της Γαλιλαίας Αντίπατρου. Ο Ιούλιος ζήτησε από τον Σωσιγένη να διαβάσει την απάντηση μεγαλοφώνως, αντιπαρερχόμενος τις κλασικές εισαγωγικές κολακείες.
«Με ευγνωμοσύνη λοιπόν ασμένως αποδέχομαι την πρόσκλησή σας, Καίσαρ, και σπεύδω για την ετοιμασία των στρατιωτικών αγημάτων που μου ζητήσατε. Παρακαλώ, όμως, διευκρινίσατέ μου το εξής: τα στρατεύματα αυτά θα απαρτίζονται από Ιουδαίους, που παραδοσιακά υποδέχονται το νέο έτος κατά τη Ρος Χασανά, στην αρχή του φθινοπώρου. Δεδομένου όμως ότι η επιστολή σας αναφέρεται στον ελληνικό πολιτισμό, ενδεχομένως εννοείτε την αρχή του χρόνου σύμφωνα με το ημερολόγιο που επιβλήθηκε στην Ιουδαία από τη δυναστεία των Σελευκιδών. Σε μια τέτοια περίπτωση θα εννοείτε την άφιξή τους στη Ρώμη σε έξι μήνες από τώρα. Παρακαλώ ταπεινά για τη διασάφηση του θέματος».

Ο Ιούλιος κοίταξε ξαφνιασμένος τον Σωσιγένη και εκείνος... το πάτωμα. «Βρωμόγερε, αυτό λοιπόν εννοούσες τότε!» μουρμούρισε μέσα από τα δόντια του ο Καίσαρας. «Διάβασέ μας την επόμενη επιστολή» του φώναξε.

«Από την Αθήνα ο έπαρχος Φιλήμων λέει... δεδομένου ότι η έναρξη του νέου έτους είναι καθ' ημάς τον μήνα Ποσειδεώνα, αλλά κατά τους Ρωμαίους τον επόμενο μήνα, τον καθ' ημάς Γαμηλίωνα, πότε ακριβώς επιθυμείτε να βρίσκονται στη Ρώμη οι στρατιώτες μας;».

«Και η επόμενη;» βρυχήθηκε φουρκισμένος ο Ιούλιος.

«Από την Πέλλα ο έπαρχος Δημήτριος: ...να βρίσκονται τα στρατεύματα στη Ρώμη τέλος του Αυδυναίου ή αρχές του Περίτιου;».

«Μα τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη μαζί!» ανέκραξε τώρα απελπισμένος ο Καίσαρ. «Η επιστολή από τους Δελφούς τι λέει;».

«Το Μαντείο των Δελφών» συνέχισε ατάραχος ο Σωσιγένης «διαβεβαιοί τη μεγαλειότητά σας ότι θα στείλει τους Φωκαείς του όποτε επακριβώς του ζητήσετε, είτε στα τέλη του μηνός Δαιδοφορίου, που αλλάζει το έτος στα καθ' αυτών, ή στις αρχές του μηνός Αμαλίου, που αλλάζει στη Ρώμη».

Η γροθιά του Καίσαρα έπεσε με έναν γδούπο στο μακρύ μαρμάρινο τραπέζι των συσκέψεων κάνοντας τις μολυβένιες γαλέρες που είχαν συσσωρευτεί στις ακτές τις Καληδονίας να απογειωθούν από τον χάρτη. «Δεν κυβερνιέται μια αυτοκρατορία με έναν αχταρμά ημερολογίων» φώναξε. «Αναστέλλουμε όλες τις ετοιμασίες για πολιτική εξίσωση μέχρι να φτιάξουμε ένα ημερολόγιο κοινά αποδεκτό από όλους τους υπηκόους μας. Σωσιγένη, στρώσου στη δουλειά!» είπε και έφυγε από τη σύσκεψη.

Βγαίνοντας έπεσε πάνω στην Κλεοπάτρα που τα είχε ακούσει όλα.

«Λυπάμαι» πήγε να της πει, αλλά εκείνη τίναξε πεισματάρικα το πιγούνι της. «Μέχρι να βρεις το πότε πέφτει η Πρωτοχρονιά» του είπε «μην κάνεις τον κόπο να με ζητήσεις. Μπορείς να κοιμάσαι... με τον Βρούτο» του πέταξε και έφυγε λικνίζοντας υπέρμετρα τους γοφούς της.

Περιττό να προσθέσουμε ότι ο Σωσιγένης όρισε επακριβώς το πότε είναι η Πρωτοχρονιά, ο Ιούλιος την επέβαλε σε όλη την αυτοκρατορία και η χριστιανοσύνη μετέπειτα «εφηύρε» τον Αϊ-Βασίλη για να συμπλεύσει με τα δώρα που ανταλλάσσονταν κατά την παράδοση κάθε αρχή νέου έτους. Λέτε να οφείλουμε την ιδέα των δώρων στα... προικιά της Κλεοπάτρας;

Αστυνομικό Δελτίο: Εθελοντικά τα Α.Τ. της Πελοποννήσου πρόσφεραν φέτος διάφορα είδη σε φορείς και ιδρύματα

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, το προσωπικό των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας συγκέντρωσε εθελοντικά βοήθεια σε είδη (τρόφιμα, είδη ένδυσης για παιδιά και ενήλικες, παιχνίδια κ.α.)

Η βοήθεια σε είδη που συγκεντρώθηκε προσφέρθηκε σε διάφορους φορείς και ιδρύματα

Η Ελληνική Αστυνομία, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, διοργάνωσε πανελλήνια εθελοντική συγκέντρωση ειδών (τρόφιμα, είδη ένδυσης για παιδιά και ενήλικες, παιχνίδια κ.α.), με σκοπό την ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων σε όλη την χώρα.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αντιπροσωπείες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, προσέφεραν τρόφιμα, είδη ένδυσης και άλλα αγαθά σε διάφορους φορείς και ιδρύματα, ως μια συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αναγνώρισης της προσφοράς και του έργου τους.

Ειδικότερα, τα συγκεντρωθέντα δώρα και είδη δόθηκαν ως εξής:

  • Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αργολίδας, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου. 
  • Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αρκαδίας, στον Εθελοντικό Οργανισμό Κέντρου Στήριξης των Παιδιών «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». 
  • Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας, στον Εθελοντικό Οργανισμό Κέντρου Στήριξης των Παιδιών «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». 
  • Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας, στον Εθελοντικό Οργανισμό Κέντρου Στήριξης των Παιδιών «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». 
  • Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας. 

Εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων και ιδρυμάτων, εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες και ευχήθηκαν στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας καλές γιορτές, καθώς επίσης καλό κουράγιο και δύναμη για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η συγκέντρωση των δώρων και των ειδών αποτελεί πρωτοβουλία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή η Φυσική Ηγεσία της.

Η Ελληνική Αστυνομία, καθ’ όλη την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, θα βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών με σκοπό, όπως πάντα, να επιτελέσει την αποστολή της, που δεν είναι άλλη, από την προστασία του κοινωνικού συνόλου, από την διαφύλαξη της σωματικής του ακεραιότητας και της περιουσίας του.

Οι άγνωστες ποινές για όσους δεν πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας (εγκύκλιος)


Τις διατάξεις των άρθρων 12 και 17 του νόμου 4346/2015 με τις οποίες επιβλήθηκε το ειδικό τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ (τα πέντε λεπτά ανά στήλη) αλλά και τις μεταβολές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας κοινοποίησε με εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας δημοσίων Εσόδων Ιωάννης Μπάκας.

Στην εγκύκλιο, περιγράφονται και οι συνέπειες για όσους δεν πληρώσουν ή δεν πλήρωσαν στο παρελθόν τα τέλη κυκλοφορίας. Πέρα από το πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο ισόποσο των τελών κυκλοφορίας, υπάρχουν και άλλες ποινές τις οποίες υπενθυμίζει ο συντάκτης της εγκυκλίου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά,

-σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. 7 της υποπαρ. Ε7 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, προστίμων και δεν αρκεί η βεβαίωσή τους ή υπαγωγή, ενδεχομένως, σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να επέλθει μεταβίβαση.

-σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Δ4 του άρθρου τρίτου του ν.4254/2014(85 Α΄), σε κάθε περίπτωση εξαγωγής, επανεξαγωγής ή μεταφορά εκτός της χώρας οχήματος, δεν επέρχεται διαγραφή αυτού από το Μητρώο οχημάτων, εφόσον δεν καταβληθούν τα τυχόν οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμα από τον τελευταίο κάτοχο ή ιδιοκτήτη του.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Νέο “κανόνι” στην Αυτοδιοίκηση: Σε πτώχευση και επίσημα ο Δήμος Γόρτυνας – Ποιοι άλλοι βρίσκονται “στο κόκκινο”


O Δήμος Γόρτυνας στην Κρήτη είναι ο δεύτερος ΟΤΑ που τίθεται και επίσημα σε καθεστώς πτώχευσης. Είχε προηγηθεί πριν από πέντε εβδομάδες ο Δήμος Σαλαμίνας και όπως είχε γράψει τότε η aftodioikisi.gr, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ακολουθούσαν δύο δήμοι: Ο Γόρτυνας και ο Φαιστού. 

Η aftodioikisi.gr σας είχε ενημερώσει από τον περασμένο Μάρτιο, για τους συγκεκριμένους δύο δήμους, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Γόρτυνα και Φαιστός μαζί με τον Δήμο Σαλαμίνας, είναι οι τρεις πρώτοι μιας λίστας τουλάχιστον δέκα, για τους οποίους είχε μιλήσει ο τότε υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, επίσης, τον περασμένο Μάρτιο.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Γόρτυνας παρουσίαζε αδυναμία σύνταξης ισοσκελισμένου ισολογισμού και τίθεται σε πτώχευση με ΦΕΚ που υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας με βάση το N. 4270/2015.

Ο καλλικρατικός δήμος Γόρτυνας βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου, αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Κόφινα, Αγίας Βαρβάρας, Γόρτυνας και Ρούβα και με βάση την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 19.148 κατοίκους.



Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει την υποχρέωση εφαρμογής σειράς παρεμβάσεων, όπως μέτρα είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και 3‰, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% και περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η aftodioikisi.gr, αποκάλυψε ότι ακόμη 16 δήμοι βρίσκονται στο«κόκκινο», και δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ από τις οφειλές του κράτους στους ΟΤΑ λόγω υπέρογκων χρεών!

Ολοκληρώθηκε η έγκριση του ΕΣΧΑΣΕ για το έργο Kilada Hills στην Αργολίδα


Ολοκληρώθηκε η έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για το έργο Kilada Hills στην Αργολίδα και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 247/16-12-2015 Τεύχος Α.Α.Π..

Η Στρατηγική Επένδυση Kilada Hills αναπτύσσεται στην Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας σε συνολική έκταση 2,026 στρεμμάτων και αποτελεί έργο μεγάλης προτεραιότητας για την Dolphin Capital Investors (DCI) στην περιοχή. Δείγμα των έργων της Dolphin Capital Investors αποτελεί και το Amanzoe, το οποίο λειτουργεί στην περιοχή από τον Αύγουστο του 2012, και έχει ήδη αναγνωριστεί από τον διεθνή Τύπο ως το καλύτερο τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου και ένα από τα κορυφαία στον κόσμο. Επίσης, στο χαρτοφυλάκιο της (DCI) ανήκει και το Nikki Beach που λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2014. Την ανάπτυξη του Kilada Hills καθώς και όλων των έργων της Dolphin Capital στην Ελλάδα διαχειρίζεται η Zoniro.

Η επένδυση αποτελείται από ξενοδοχείο με 114 δωμάτια και σουίτες, 448 παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών σχεδιασμένο από τον Jack Nicklaus, καθώς και beach club. Ο μέσος συντελεστής δόμησης της επένδυσης είναι μόλις 10%. Επίσης έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω των όρων δόμησης ενώ το 50% της πολεοδομούμενης έκτασης θα αποτελεί κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης είναι 418 εκατ. ευρώ.

Μετά τη δημοσίευση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης αρμόδια για την έγκριση των Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Μελετών και για την έκδοση των επί μέρους Aδειών είναι η Διεύθυνση Αδειοδοτήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού. Η διεύθυνση θα συντονίζει και τη διαδικασία έγκρισης των επί μέρους Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Η ΓΔΣΕ λειτουργεί ως Υπηρεσία μιας Στάσης για την αδειοδότηση των Στρατηγικών Επενδύσεων με διαδικασίες Fast Track. 

Προχωρά η ενδιάμεση λύση διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Στέρεες βάσεις με κοινή αποδοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων μπήκαν κατά τη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη στον Πύργο Ηλείας υπό τον υπουργό Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλή, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με αντικείμενο την επανεξέταση των έργων που δύνανται να υλοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση απορριμμάτων πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα η διευρυμένη υπουργική επιτροπή υπό τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη.

Η κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ στην Τριανταφυλλιά Ηλείας είχε αποτελέσει αντικείμενο τριβών όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και μεταξύ μερίδας αιρετών με το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, αυτός ο σκόπελος φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στον Πύργο Ηλείας έδωσε εκείνα τα εχέγγυα, ώστε το κόστος του έργου να είναι πολύ χαμηλότερο από τα 17 εκατ. ευρώ. Το έργο αρχικά είχε σχεδιαστεί ώστε να δέχεται ετησίως 60.000 τόνους απορριμμάτων. Αλλά ασφαλείς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αξιοποιώντας τις πρακτικές του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων ο παραγόμενος όγκος θα μειωθεί σημαντικά.

Έχοντας επισκεφθεί τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Τριανταφυλλιά, ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευ. Καπετάνιο, κάλεσε χθες τον περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και τους δημάρχους του Νομού Ηλείας να αξιοποιήσουν κατάλληλα τον χώρο, ο οποίος είναι έτοιμος να λειτουργήσει στις αρχές του 2016. Υποστηρίζοντας ότι η ενδιάμεση λύση, η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξοπλισμού για τη μηχανική ανακύκλωση στην Τριανταφυλλιά, πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ο υπουργός κάλεσε τους αιρετούς να προσανατολίζονται στις πρακτικές που επιβάλλει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων. Να σημειωθεί ότι έως τις 12 Ιανουαρίου θα έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος, ο οποίος θα αναλάβει τη μηχανική ανακύκλωση.

Παράλληλα, ο υπουργός, αναγνωρίζοντας το εκτεταμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει οι δήμοι Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας με τους διάχυτους τόνους σκουπιδιών στους δρόμους, δεσμεύτηκε να επιχορηγήσει το τέλος ταφής 10.000 τόνων σε δυο ΧΥΤΑ στην Αιτωλοακαρνανία. Η προγραμματική σύμβαση θα ισχύσει για έξι μήνες κι έτσι από τις επόμενες μέρες οι δυο δήμοι θα στέλνουν εκεί τα σκουπίδια. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Πύργου έχει διάσπαρτους 10.000 τόνους απορριμμάτων και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας περί τις 3.000 τόνους.

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας "οδηγός" βέλτιστων πρακτικών στην υγεία


Οι βέλτιστες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στην υγεία, αξιοποιώντας τους κοινοτικούς πόρους του ΠΕΠ Πελοποννήσου κατά την περίοδο ΕΣΠΑ 2007 - 2013, παρουσιάστηκαν από τα στελέχη του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες στην Τρίπολη η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος και ομάδα συνεργατών του παρουσίασαν ανά θεματική ενότητα και ειδικό στόχο, όλα τα έργα που έγιναν μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου στη Μεσσηνία, συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ. Πρόκειται για έργα υγείας, σε ιατροτεχνολογικό, ηλεκτρομηχανολογικό και εξοπλισμό μηχανογράφησης και σε υποδομές.

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας αποτελεί πανελλαδικά το πιο φωτεινό παράδειγμα υποδειγματικής αξιοποίησης και απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, εφαρμόζοντας και ακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές.

Ιδιαίτερη αξία απέκτησε για το ακροατήριο, η αναφορά του διοικητή Γεωργίου Μπέζου, ότι το Γ.Ν. Μεσσηνίας έχει ήδη στη διάθεσή του ώριμες προτάσεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στην Μεσσηνία και για την νέα προγραμματική περίοδο.

Από την πλευρά των στελεχών του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, ηλεκτρολόγος μηχανικός Αναστάσιος Βλαχοδημητρόπουλος παρουσίασε το έργο του συγκροτήματος αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης και την προμήθεια νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ο υπεύθυνος της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Γιάννης Θεοδωρακόπουλος το νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο προϊστάμενος της Πληροφορικής, ηλεκτρολόγος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών Κωνσταντίνος Ζευγίτης το νέο εξοπλισμό μηχανογράφησης και τέλος η Σοφία Κορακοβούνη πολιτικός μηχανικός, τις κτηριολογικές υποδομές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα.

Prefadoros:Στο Ναύπλιο υπάρχουν νέοι συμπολίτες που ασχολούνται με την πραγματική ζωή. Ο Α.Γ.Ο.Ν. είναι το πρόσχημα...


Κατέβαινα προχθές το βράδυ γύρω στις δέκα, από Σταϊκοπούλου για Μεγάλο Δρόμο, πρόσεξα μαζεμένους σε ένα μεγάλο γραφείο καμιά δεκαριά νέους ανθρώπους, συμπολίτες, από τα μέρη μας.

Γνώριμες μου φάνηκαν οι φάτσες, μου κάνουν νόημα και ανοίγω την πόρτα.

"Τι κάνετε εδώ ρε μάγκες;"τους λέω.

"Έχουμε και μεις τα προβλήματά μας και τα συζητάμε", με το χαμόγελο η απάντηση.

"Για πέστε μου ονόματα να δω αν ξέρω τους γονιούς σας;"

"Αυτός είναι του...", "Έλα ρε, με τον πατέρα σου μεγαλώσαμε μαζί, εσένα πως σε λένε;"

"Εγώ είμαι του... εσείς είστε ο Prefadoros έτσι;"

"Ναι αγόρι μου και χαίρομαι που σας γνωρίζω, στείλτε μου ότι θέλετε να το δημοσιοποιήσω, θα καθόμουνα αλλά η παρέα με περιμένει..."

Το mail που πήρα την επομένη τα λέει όλα "Χτες το βράδυ κατά τις 22.00 κάπου στα στενά της παλιάς πόλης είχε συνάντηση η παρέα της ομάδας του ΑΓΟΝ. Τι να ετοιμάζουν άραγε; κλπ

Είμασταν οι Καββαδίας Δωρής Ροινιώτης Γκούβερης Ρουτσόπουλος Καπετάνος Κασκαφέτος"


Ψάχνω λίγο και ανακαλύπτω ένα πραγματικό διαμάντι, ένα διαμάντι που βρίσκεται εδώ, στον τόπο μας, μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, έξω από τη βαριεστημένη επανάληψη της μιζέριας μας, αδιάφορη για το μικρόκοσμο του συμφέροντος, της απληστίας, του πάθους της εξουσίας.

Νέοι άνθρωποι που χαίρονται πραγματικά τη ζωή, που κατάλαβαν ότι η ευτυχία βρίσκεται στις ανθρώπινες σχέσεις, τη φιλία, την ομάδα, το κέφι, στο ποδόσφαιρο της άθλησης, στο χαμόγελο και την καλή διάθεση.

Τα δικά μου κάλαντα είναι αυτά που γράφουν οι φίλοι μου, πια, στην ιστοσελίδα τους:

Ο Αθλητικός Γυμναστικός Όμιλος Ναυπλίου Α.Γ.Ο.Ν. δημιουργήθηκε από μια παρέα νέων με σκοπό να δημιουργήσουν μια διαφορετική ποδοσφαιρική ομάδα με κέντρο τους αθλητές-παίκτες και τα μέλη σε ένα οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

Ας φτάσουμε την ομάδα εκεί που αξίζει...


Καλή χρονιά σε όλους.

Prefadoros

http://www.agonfc.gr/

https://www.facebook.com/AgoNafpliou



"Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η μόνη που προχωρά το έργο του νέου Μουσείου της Σπάρτης, παρά τις τρικλοποδιές"


ΔΤ "Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η μόνη που προχωρά το έργο του νέου Μουσείου της Σπάρτης, παρά τις τρικλοποδιές".

Προς τον ιστοχώρο http://www.apela.gr

Με έκπληξη διαβάσαμε την επιστολή της κ. Ασπασίας Λούβη-Κίζη, που φιλοξενήσατε στον ιστοχώρο σας στις 29/12/2015 με τίτλο "Η Περιφέρεια βάζει ταφόπλακα στο νέο μουσείο Σπάρτης γιατί δεν το θέλει...". Μας έκανε εντύπωση η επίθεση της κ. Λούβη-Κίζη εναντίον της Περιφέρειας Πελοποννήσου επί παντός επιστητού, ιδίως σε θέματα στα οποία η Περιφέρεια όχι μόνον δεν έχει ευθύνη, αλλά είναι άξια συγχαρητηρίων για τις ενέργειες της.

Θα παρακάμψουμε το ζήτημα της νέας εισόδου της πόλης, στην οποία αναφέρεται η κ. Λούβη-Κίζη (φαίνεται ότι επιθυμία της είναι να ανατρέψει ολόκληρο τον σχεδιασμό του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρου-Σπάρτης, σχεδιασμό που είναι εθνικός και όχι περιφερειακός!) και θα επικεντρωθούμε στο θέμα του νέου μουσείου.

Η επιστολογράφος σας ασφαλώς θα γνωρίζει, ως πρόεδρος από τον Απρίλιο του 2015 του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού (ιδιότητα την οποία, περιέργως, δεν αναφέρει στην, κατά τα άλλα, μακροσκελή επιστολή της, υπογράφοντας ως "βυζαντινολόγος") ότι η ευθύνη για ένα νέο αρχαιολογικό μουσείο οπουδήποτε στην Ελλάδα ανήκει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αποκλειστικά στο Υπουργείο Πολιτισμού. Από το 1996, όμως, όταν πρωτοξεκίνησε το θέμα, το Υπουργείο δεν έκανε καμία ουσιαστική ενέργεια για την προώθησή του. Η μόνη πραγματιστική κίνηση προς τα εμπρός ήταν, μέχρι πρόσφατα, η αγορά του οικοπέδου από την Εθνική Τράπεζα το 2005, με μέριμνα του νυν Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, που τότε ήταν υφυπουργός Πολιτισμού. Όταν ο κ. Τατούλης έφυγε από το Υπουργείο, το θέμα του μουσείου έπεσε πάλι στη λήθη. Γι' αυτό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποφάσισε το 2012 να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και τον Μάρτιο του 2012 υπέγραψε Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού για να διεξάγει αυτή με τις δικές της δαπάνες και τις δικές της δυνάμεις τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και εν συνεχεία να αναθέσει τη μελέτη. Επειδή δε εκ παραδρομής στο σχέδιο που είχε προτείνει το Υπουργείο είχε παρεισφρήσει κάποια διάταξη για τη διαδικασία του διαγωνισμού, η οποία, μολονότι απολύτως νόμιμη, θα μπορούσε να παρερμηνευθεί, η διάταξη αυτή ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ με πρωτοβουλία της Περιφέρειας με τροποποιητική Προγραμματική Σύμβαση δύο μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2012, μολονότι δεν είχε προϋπάρξει καμία διαμαρτυρία. Αν η κ. Λούβη-Κίζη είχε κάνει τον κόπο να πληροφορηθεί τα ακριβή γεγονότα, θα το είχε μάθει.

Με την Προγραμματική Σύμβαση να θέτει για πρώτη φορά κάποιο χρονοδιάγραμμα για το έργο, η Περιφέρεια συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπήρχε κάποιο κενό. Η πρώτη της σημαντική απόφαση ήταν να ξεκαθαρίσει το τοπίο των επιτοπίων αρχαιοτήτων, καθώς κάποιες δοκιμαστικές τομές που είχαν γίνει το 2011 είχαν δείξει την ύπαρξη αρχαιοτήτων. Η Περιφέρεια δεν αντιμετωπίζει τη συνύπαρξη μουσείου και αρχαιοτήτων θετικά, αλλά κρίθηκε απαραίτητο να προηγηθεί αρχαιολογική ανασκαφή για να μην μπλέξει το μουσείο σε περιπέτειες, όπως είχε συμβεί με το μουσείο της Ακρόπολης. Και πάλι η Περιφέρεια μπήκε μπροστά, και με νέα Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο του 2012 ανέλαβε τη δαπάνη των ανασκαφών τις οποίες χρηματοδότησε με 120.000 ευρώ. Οι ανασκαφές, που έγιναν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, δυστυχώς καθυστέρησαν λόγω των γνωστών περιορισμών προσλήψεων βοηθητικού προσωπικού.

Ένα δεύτερο πρόβλημα που διαπιστώθηκε κατά τις προκαταρκτικές ενέργειες για τη σύνταξη του φακέλου έργου, ήταν η συνύπαρξη με το διατηρητέο κτήριο της Χυμοφίξ. Λόγω ρυμοτόμησης, το οικοδομήσιμο οικόπεδο ήταν το μισό από το αρχικό. Ενώ το αρχικό εμβαδόν ήταν 28.840,13μ2, μετά από ρυμοτομήσεις απομειώθηκε σε 21.824,98 μ2, διαιρέθηκε δε σε 2 τμήματα, τα οποία σύμφωνα με το νέο ρυμοτομικό σχέδιο θα χωρίζονται μεταξύ τους από οδό πλάτους 15,00μ. (που δεν έχει ακόμη διανοιγεί). Το μουσείο θα κτιστεί στο νότιο τμήμα, εμβαδού 14.376,29μ2. Το κτήριο όμως που έχει χαρακτηρισθεί ως "μνημείο" βρίσκεται στο κέντρο περίπου του οικοπέδου, και σε συνδυασμό αφενός με τη ζώνη προστασίας 15 μέτρων που έχει οριστεί στο ΦΕΚ του 1997 και αφετέρου με τις επιτόπιες αρχαιότητες που θα διατηρηθούν σε κάποια σημεία, καθιστά ουσιαστικά απαγορευτική τη σωστή ανάπτυξη του νέου κτηρίου, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας βλέποντας το τοπογραφικό σχέδιο που σας στέλνουμε (συνημμένο 1).

Επιπλέον, κατά την περαιτέρω εξέταση του θέματος, βρέθηκαν επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το κτήριο ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ Τ. ΖΕΝΕΤΟΥ, όπως είχε θεωρηθεί το 1997, ενώ οι υποστηρικτές της διατήρησης δεν παρουσίασαν κανένα απολύτως αξιόπιστο στοιχείο που να τεκμηριώνει ότι ήταν. Και όμως επιμένουν να το αναφέρουν ως "έργο Ζενέτου", στηριζόμενοι στην άγνοια του κοινού. Το ότι ο Τ. Ζενέτος σχεδίασε το "σπίτι της Σάσας", που αναφέρει η κ. Λούβη-Κίζη, δεν σημαίνει ότι σχεδίασε και τη Χυμοφίξ! Εμείς στηριζόμαστε σε κρατικά έγγραφα. Συνημμένα σας στέλνουμε την οικοδομική άδεια του έργου που αποδεικνύει ότι η μελέτη ήταν του πολιτικού μηχανικού Σ. Αγγελίδη και η επίβλεψη της αρχιτέκτονος Α. Φιλανθρωποπούλου (συνημ. 2). Η δε αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού που έκανε ακόμη πιο ενδελεχή έρευνα, κατέληξε στο ίδιο αποτέλεσμα με την Περιφέρεια: ότι το κτήριο δεν είναι του Τ. Ζενέτου, με επιπλέον αρνητικό παράγοντα το ότι δεν αποτελεί αντικείμενο ενιαίου σχεδιασμού αφού υπέστη διαδοχικές προσθήκες και αλλοιώσεις.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν χρειάζεται διαπιστευτήρια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα δεκάδες έργα που έχει χρηματοδοτήσει στον τομέα αυτό δείχνουν το ενεργό ενδιαφέρον της. Πιστεύει όμως ότι για το καλό της Σπάρτης, το συγκεκριμένο κτήριο πρέπει να αποχαρακτηρισθεί από μνημείο και να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο αρχιτεκτόνημα, ένα τοπόσημο μιας νέας εποχής για την πόλη. Και επειδή είμαστε ρεαλιστές, είμαστε βέβαιοι ότι με μια τέτοια λύση θα μπορέσουμε να βρούμε και χορηγούς που θα θελήσουν να συμβάλουν στο κόστος του νέου έργου (το οποίο κόστος, σημειωτέον, διπλασιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να διπλασιάσει το εμβαδόν του κτηρίου), ενώ κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγουμε έχει εμφανιστεί απροθυμία για συμμετοχή στο έργο με ένα μουσείο που θα παραπέμπει μορφολογικά σε βιοτεχνία της εποχής του '60. Αν ή κ. Λούβη-Κίζη, ως πρόεδρος του ΤΑΠΑ - και συνεπώς ως το ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού που διαχειρίζεται τα έσοδα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων - μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο, ας το συζητήσουμε. Αλλιώς, ας μην βάζει προσκόμματα στην υλοποίησή του από την Περιφέρεια.

Υπό τις παρούσες συνθήκες της χώρας, το διακύβευμα είναι απλό: Ή η πόλη θα διατηρήσει το "μνημείο" της Χυμοφίξ, ή θα δημιουργήσει ένα καινούργιο μνημείο του 21ου αιώνα, πραγματικά αντάξιο της μεγαλύτερης ακμής της ιστορίας της. Όσο κι αν τυχόν προσωπικές αναμνήσεις οδηγούν σε νοσταλγικές σκέψεις για την εποχή του '60, θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, στη νέα οικονομία. Να παράξουμε το νέο πλούτο, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας. Και στην προσπάθειά μας αυτή θέλουμε συνοδοιπόρους όλους τους Σπαρτιάτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. 

"Ο καθένας με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια", λέει ο λαός μας. Όποιος όμως καλοπροαίρετος πολίτης δει τα γεγονότα, θα διαπιστώσει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ο μόνος δημόσιος φορέας μέχρι στιγμής που έχει ενδιαφερθεί πραγματικά και με συγκεκριμένες ενέργειες για το μουσείο. Και επειδή ο τόπος μας είναι μικρός, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε αν αυτή η εμμονή για τη Χυμοφίξ και η εμπαθής επίθεση κατά της Περιφέρειας δεν κρύβει κάποια άλλα συμφέροντα, που μπορεί να έχουν σχέση και με την περίφημη μελέτη-φάντασμα που αναφέρθηκε στον ιστοχώρο σας στις 11/12/2015, όπου κατά λέξη γράφατε: "Από το 2010 η προμελέτη Φούρκα [...] προέβλεπε την εκμετάλλευση του υπάρχοντος κτηρίου ως συνεδριακό χώρο μαζί με διοικητικές υπηρεσίες κλπ., ενώ δίπλα θα κατασκευαζόταν νέο κτήριο για τα εκθέματα". Τί προμελέτη είναι αυτή (που φαίνεται ότι ανατρέπεται αν εκλείψει η Χυμοφίξ) και ποιοί μελετητές εμπλέκονται; Εμείς την προμελέτη δεν τη γνωρίζουμε, αλλά αν υπάρχουν κάποιοι που ονειρεύονται κατ' ευθείαν αναθέσεις με μια ετοιματζίδικη προμελέτη, ας έχουν υπόψη τους ότι η Σπάρτη θα αποκτήσει μουσείο αντάξιο της ιστορίας της μετά από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και σύμφωνα με όλα τα νέα δεδομένα.

Αστυνομικό Δελτίο: Παράνομος τζόγος, κλοπές και ναρκωτικά σε Κορινθία και Μεσσηνία - Απάτη και θάνατος από παράσυρση πεζού στη Λακωνία

Συνελήφθησαν επτά (7) άτομα για παράνομα τυχερά παιχνίδια στην Κορινθία

Κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Οι έλεγχοι αποσκοπούν στην καταπολέμηση του παράνομου «τζόγου»


Στο πλαίσιο των ελέγχων για την καταπολέμηση του παράνομου «τζόγου», συνελήφθησαν, χθες (30.12.2015) το μεσημέρι και το βράδυ, αντίστοιχα, στο Κιάτο Κορινθίας, σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κιάτου και του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, συνολικά επτά (7) άτομα, όλοι τους για παράνομα τυχερά παιχνίδια.
Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το μεσημέρι, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Κιάτου, πραγματοποίησαν έλεγχο σε κατάστημα – επιχείρηση αναψυχής καθώς και προσφοράς κατά κύριο λόγο οινοπνευματοδών ποτών, ιδιοκτησίας 47χρονου ημεδαπού και με προσωρινά υπεύθυνη 41χρονη ημεδαπή, όπου διαπιστώθηκε να έχουν εγκαταστήσει και να λειτουργούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με το παράνομο τυχερό παιχνίδι «Φρουτάκια», τη διεξαγωγή του οποίου είχαν επιτρέψει σε 59χρονο ημεδαπό.
Κατά τον έλεγχο κατασχέθηκαν δύο (2) ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Κιάτου.

Στη δεύτερη περίπτωση, χθες το βράδυ, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε κατάστημα, παροχής υπηρεσιών διαδικτύου - καφετέρια, όπου κατελήφθη 51χρονη ημεδαπή, ως προσωρινά υπεύθυνη του καταστήματος, να έχει εγκαταστήσει και να λειτουργεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με το παράνομο τυχερό παιχνίδι «Φρουτάκια», τη διεξαγωγή του οποίου είχε επιτρέψει σε δύο (2) ημεδαπούς ηλικίας 55 και 57 ετών, αντίστοιχα και σε ένα (1) 29χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας.

Κατά τον έλεγχο κατασχέθηκαν τέσσερις (4) ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει ακόμη ένα (1) 29χρονο ημεδαπό, ο οποίος αναζητείται.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου.

--------------------------------

Συνελήφθησαν τρία (3) άτομα για διενέργεια παράνομου τυχερού παιχνιδιού στην Μεσσηνία

Κατασχέθηκαν παιγνιόχαρτα (τράπουλα), μάρκες και χρήματα

Οι έλεγχοι αποσκοπούν στην καταπολέμηση του παράνομου «τζόγου»


Στο πλαίσιο των ελέγχων για την καταπολέμηση του παράνομου «τζόγου», συνελήφθησαν, χθες (30.12.2015) το βράδυ, στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γαργαλιάνων, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας από 42, 58 και 62 ετών, αντίστοιχα, για διενέργεια παράνομου τυχερού παιχνιδιού.

Ειδικότερα, χθες το βράδυ, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γαργαλιάνων, πραγματοποίησαν έλεγχο σε κατάστημα - καφενείο, ιδιοκτησίας του 62χρονου, όπου διαπιστώθηκε να έχει επιτρέψει στους υπόλοιπους, σε ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι, τη διεξαγωγή του παράνομου τυχερού παιχνιδιού «πόκερ», συμμετέχοντας και ο ίδιος.

Κατά τον έλεγχο βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, παιγνιόχαρτα (τράπουλα), μάρκες και το χρηματικό ποσό των -1.100- ευρώ, ως προερχόμενο από τη διενέργεια παράνομων παιχνιδιών.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

--------------------------------

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ
από 17.00 ώρα της 30.12.2015 έως 09.00 ώρα της 31.12.2015


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Συνελήφθη ένα (1) άτομο για κλοπή
Συνελήφθη, χθες (30.12.2015) το απόγευμα, στο Κιάτο Κορινθίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κιάτου, μία (1) 29χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Ουκρανίας, γιατί όπως προέκυψε, λίγο νωρίτερα αφαίρεσε από υπεραγορά τροφίμων, προϊόντα.

Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα για ναρκωτικά
Συνελήφθησαν, χθες (30.12.2015) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Κορινθίων Κορινθίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Κορινθίας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 21 ετών, γιατί κατείχαν μικροποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, οι οποίες κατασχέθηκαν. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου. 


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Συνελήφθη ένα (1) άτομο για ναρκωτικά
Συνελήφθη, χθες (30.12.2015) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, ένας (1) 24χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -7,7- γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. 


-------------------------------

ΓΕΝΙΚΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
[Δ.Α. ΛΑΚΩΝΙΑΣ]
Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα:
Ενεργείται προανάκριση
30-12-2015/10:05
1,5η χ/θ Επ. Ο. Σκάλας - Γερακίου
Ι.Χ.Φ. αυτ-το, που οδηγούσε 51χρονος, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα, 81χρονο πεζό.
-----------------------------

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ
από 09.00 ώρα της 30.12.2015 έως 17.00 ώρα της 30.12.2015


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Συνελήφθη ένα (1) άτομο μετά από Ένταλμα Σύλληψης
Συνελήφθη, σήμερα (30.12.2015) το πρωί, στην Κόρινθο Κορινθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, ένας (1) 24χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης του κ. Ανακριτή Αθηνών, για διακεκριμένη κλοπή και κοινής ειρήνης.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εξιχνίαση μίας (1) υπόθεσης απάτης
Εξιχνιάστηκε, ύστερα από αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, μία (1) υπόθεση απάτης σε βάρος ημεδαπής, η οποία είχε γίνει την 22.12.2015, στην Κόρινθο Κορινθίας. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός (1) 18χρονου ημεδαπού, για απάτη, η οποία περιλαμβάνει ακόμη έναν (1) άγνωστο συνεργό του.

Παράσυρση πεζού με θανάσιμο τραυματισμό
Σήμερα (30.12.2015) το πρωί, στο 1,5 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σκάλας - Γερακίου, Ι.Χ. φορτηγό όχημα, που οδηγούσε 51χρονος ημεδαπός, παρέσυρε 81χρονο ημεδαπό, πεζό, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σκάλας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Λαϊκή αγορά Μεγαλόπολης , Πέμπτη 24 και Πέμπτη 31 Δεκέμβρη



Η Λαϊκή αγορά Μεγαλόπολης Αρκαδίας 
μετατίθεται 
την Πέμπτη, 24 Δεκέμβρη 2015 
και την Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015 λόγω εορτών.

Δήμος Τρίπολης: Αλλαγή στις ημέρες λαϊκών αγορών στην Τρίπολη - Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο κ. Παυλής θα ανταλλάξει ευχές


Θα θέλαμε να ενημερώσουμε το κοινό ότι η λειτουργία των λαϊκών αγορών της Πλατείας Βαλτετσίου και της Πλατείας Θεοκρίτου, θα πραγματοποιηθεί αντί του Σαββάτου 2/1/2016 την Πέμπτη 31/12/2015, λόγω της Πρωτοχρονιάς.

Επίσης, λόγω της εορτής των Θεοφανείων. η λαϊκή αγορά της Πλατείας Μαντινείας θα πραγματοποιηθεί αντί της Τετάρτης 6/1/2016 την Τρίτη 5/1/2016

Η Διεύθυνση Τοπικής Ανάπτυξης, Τμήμα Αδειδοτήσεων κα Ρυθμίσεων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εύχεται σε όλους και σε όλες, Καλή Πρωτοχρονιά.

Εκ του Γραφείου Τύπου

--------------------

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής, Παραμονή και Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς θα ανταλλάξει ευχές και θα ακούσει τα Κάλαντα, στο γραφείο τού Παλαιού Δημαρχείου (Εθνικής Αντιστάσης & Δαρειώτου).

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα βρίσκεται από τις 9.30 μέχρι τις 12.00 όπου θα υποδεχτεί φορείς και πολίτες που επιθυμήσουν να πουν τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα και να ανταλλάξουν ευχές.

Την Παρασκευή 01 ιανουρόυ, Ανήμερα Πρωτοχρονιάς, μετά την επίσημη Δοξολογία που θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, θα υποδέχεται για ευχές τους πολίτες μέχρι τις 14.00

Εκ του Γραφείου Τύπου

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ανανέωση και έκδοση Δελτίων Κυκλοφορίας ΑΜΕΑ από 18-12-2015 έως 31-01-2016


Σύμφωνα με την αρίθμ.Δ24α/ΓΠ.11/Γ.Ποικ.58156/1009/14-12-2015 Διευκρινιστική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας  η ανανέωση αλλά και η έκδοση των Δελτίων Κυκλοφορίας Πολιτικών Αναπήρων (ΑΜΕΑ) για το έτος 2015  από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) αρχίζει από 18-12-2015 και λήγει στις 31-01-2016.

ΕΥΧΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ και ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2015 (ανανεώνεται συνεχώς)

   Αγαπητοί Συμπατριώτες !

Μέσα από αυτό το σύντομο σημείωμα και έν όψει του νέου έτους 2016, νοιώθω την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να ευχηθώ από καρδιάς, καλή χρονιά, χρόνια πολλά, υγεία, ατομική και οικογενειακή  προκοπή και ευτυχία, σε όλλους τους Αρκάδες που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και σε όλλους τους απόδημους Αρκάδες και Αρκαδιανές της διασποράς.
Ας ελπίσουμε ότι η νέα χρονιά θα φέρει μαζί της, έστω ένα μειδίαμα αισιοδοξίας, που τόσο έχουμε ανάγκη σαν λαός και σαν Έθνος.
Ιδιαίτερα εύχομαι και ελπίζω, να είμαστε Εθνικά ενωμένοι, για να μπορέσουμε όλοι μαζί, να ξεπεράσουμε τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και αυτές που νομοτελειακά έρχονται.
Για τους ´Ελληνες Εθνικιστές, στους οποίους έχω την τιμή να ανήκω, τους εύχομαι, με την ίδια πίστη του παρελθόντος να συνεχίσουν να αγωνίζονται για μια Πατρίδα ελεύθερη, από ντόπιους και ξένους δυνάστες.
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Νικόλαος Η. Σκαντζός
Πολιτευτής Αρκαδίας
Του Λαϊκού Συνδέσμου
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ  


-------------------------------------------------------------

Δ.Τ. Ευχές Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το 2016
               
«Το 2015 κλείνει και τελειώνει ένας επώδυνος χρόνος που γέμισε απαισιοδοξία και πόνο τους πολίτες. Για μία ακόμη χρονιά αποδείχθηκε ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών.
Το 2015 ήταν, ωστόσο, μια πλούσια χρονιά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά την οποία αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορούμε μαζί με τους πολίτες να δώσουμε λύσεις σε πολλά προβλήματα.
Εύχομαι το 2016 να είναι μια χρονιά που θα επικρατήσει η σύνεση, η δημιουργικότητα και η απαλλαγή από ιδεοληψίες και ιδεαλισμούς. Εύχομαι η μόνη σκέψη όλων των να είναι η αγάπη και κύριο μέλημα η σωτηρία των πολιτών.
Το 2016 η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα δοκιμαστεί σε νέες σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες για το μέλλον της χώρας.
Το 2016 θα είναι ο χρόνος για μεγάλες αποφάσεις προς όφελος των συμπολιτών μας.
Εύχομαι καλή χρονιά στους απανταχού Πελοποννησίους που διακρίνονται για τον άδολο πατριωτισμό τους και γιατί ξέρουν να ξεπερνούν τους κινδύνους για την προστασία της πατρίδας.
Εύχομαι καλούς αγώνες, καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2016».   



-------------------------------------------------------------------------

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

                ΜΕ ΥΓΕΙΑ,ΧΑΡΑ, ΔΥΝΑΜΗ,ΕΛΠΙΔΑ

                            και ΥΠΟΜΟΝΗ.

                                     ΝΑ ΕΙΝΑΙ

              ΓΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ

       ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ 2016

                                                    Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ (ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης)

                                              ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ


--------------------------------------

                  ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ μας
                       σας ΕΥΧΕΤΑΙ
                                              ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΥΓΕΙΑ – ΕΠΙΤΥΧΙΑ – ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ νέο ΕΤΟΣ


ΚΑΝΤΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 6 ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
ΑΦΜ: 042718753 Δ.Ο.Υ: ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΤΗΛ. & FAX: 2791024431 & 2791025531
       e-mail : kanteli@otenet.gr

---------------------------------

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλλωτών «Η Πρόοδος» σας στέλνουν τις καλύτερες ευχές τους για κάθε τι που θα κάνει την καινούργια χρονιά ξεχωριστή, γεμάτη υγεία, αγάπη και ευτυχία.
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!!!


-------------------------------


------------------------------------------


------------------------------------------


---------------------------------

Πολλούς χαιρετισμούς και ευχές από τη ΖΩΝΗ.
Και το 2016 σας θέλουμε κοντά μας.

Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος ΖΩΝΗΣ Αρκαδίας


-------------------------------


Πάντα όταν αλλάζει ο χρόνος ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια την αλλαγή και με την αλλαγή που ευχόμαστε να συμβεί.

Αλλαγή για εμάς τους ίδιους, εντείνοντας την προσπάθεια για αναζήτηση του δικού μας εσωτερικού κόσμου, αλλαγή για όσα δεινά θεωρούμε ότι μάς περιτριγυρίζουν.

Ευχή είναι όλο και περισσότεροι άνθρωποι με υγεία και φιλότητα να θελήσουν και να μπορέσουν να κάνουν περισσότερα για το μέσα και το έξω τους.

«Να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από όσα μπορούσαμε», με περισσότερη δράση και λιγότερα σχόλια.

Με αγάπη,
Δημήτρης Μπερτζελέτος



-------------------------------------------


-------------------------------------

----------------------------------


--------------------------------
Η εφημερίδα "Γορτυνία" και οι συνεργάτες της
σας εύχονται ολόψυχα
ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ & ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
με υγεία, ειρήνη και αγάπη σε όλο τον κόσμο.


----------------------------------


Ο Σύνδεσμος Βιώσιμης Ανάπτυξης σας εύχεται
                                          
                                          Καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένο                 και παραγωγικό 2016
                             Τάκης Καψάλης
--------------------------------
--------------------------------------


Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλλωτών "Η Πρόοδος" σας εύχονται από καρδιάς Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος 2016.

-----------------------------

Κάθε αστέρι που πέφτει είναι και μια παιδική ευχή.
Φέτος ας γίνουν όλες πραγματικότητα.
Καλή Χρονιά με Υγεία και Αγάπη.

Παντελής Γιαλαμάς
Παιδίατρος
Εντατικολόγος


------------------------------------

"Δέξου Χριστέ την προσευχή μας
και κάνε φάτνη Σου την ψυχή μας"
Ευχές για 
Χαρούμενα, Χριστιανικά Χριστούγεννα
Αποστόλης Γ. Σιαντίκος

-------------------------------------


Εύη Τατούλη: Ας αποτελέσουν αυτά τα Χριστούγεννα εφαλτήριο για αναγέννηση και πρόοδο

Η ελπίδα που γεννάται στο πρόσωπο του θεανθρώπου αυτές τις άγιες ημέρες και αναδεικνύει την πνευματική ισορροπία της θρησκείας μας, εύχομαι να γεμίσει την ψυχή όλων των Αρκάδων.

Τα φετινά Χριστούγεννα, τα πιο δύσκολα για το σύνολο των Ελλήνων, ας αποτελέσουν το τέλος του κύκλου της κρίσης. Ας αποτελέσουν το εφαλτήριο για αναγέννηση και πρόοδο κόντρα στον αναχρονισμό και την κατάρρευση.

Χρόνια πολλά με υγεία και τους αγαπημένους σας κοντά σας.

Εύη Τατούλη
------------------------------------------


---------------------------------

------------------------------
-------------------------------------


---------------------------------------


----------------------------------------


-------------------------


-------------------------------


---------------------------------


--------------------------------------


----------------------
Καλά Χριστούγεννα 
 και ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ  
με  Υγεία - Ειρήνη - Δημιουργία
----------------------------------------


-----------------------------------


-------------------------------


------------------------------------


--------------------------------------


-------------------------------------

Χρόνια Πολλά!
Να έχουμε μια υπέροχη χρονιά, γεμάτη υγεία, χαρά, τύχη, αισιοδοξία, χαμόγελα, δύναμη, αγάπη και όλα όσα επιθυμεί ο καθένας μας!
Να είστε καλά εσείς και οι οικογένειες σας.
Καλές γιορτές!

------------------------------------


-------------------------------


---------------------------------------


--------------------------------


------------------------------------


-----------------------------------------


------------------------------------------


-----------------------------------


---------------------------------------


Οι διευθύνσεις και το προσωπικό 
Των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών Α΄και Β΄ 
 και Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης 
σας εύχονται ολόψυχα καλές γιορτές 
και ένα χαρούμενο, ελπιδοφόρο και δημιουργικό 2016. 

Χρόνια Πολλά, υγεία και ευημερία σε όλους

------------------

Τις καλύτερες ευχές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

--------------------------------


-------------------------------

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ


Ο Διοικητής και το προσωπικό της Π.Υ. Τρίπολης σας εύχονται καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά.

Θεόδωρος Ι. Λαρέζος

Αντιπύραρχος

----------------------------

Σας ευχόμαστε ολόψυχα 



"Καλά Χριστούγεννα" 
και το Νέο Έτος να σας χαρίσει 
υγεία και αμέτρητες ευτυχισμένες στιγμές ! 
Γραμματειακή υποστήριξη γραφείου Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας
Δώρα Πετροπούλου και Βασιλική Σερέτη

Ευάγγελος Γιαννακούρας

-----------------------------


------------------------------------


---------------------------------


--------------------------------