Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ηλεία:"Πάνε" οι ελιές - Η κακοκαιρία "έβγαλε" ζημιές στο παρά ένα

Την τελευταία ημέρα του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την Ηλεία, τελικά δεν αποφεύχθηκαν οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή. 

Όσοι δεν πρόλαβαν μέσα στον “καλοκαιρινό” Νοέμβριο να μαζέψουν τις ελιές τους – και ήταν πάρα πολλοί αυτοί – τις είδαν “στρώμα” στα λιοστάσια τους, μετά το πέρασμα ισχυρής καταιγίδας που συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση και σε κάποιες περιπτώσεις και χαλαζόστρωση. Σε περιοχές της Αμαλιάδας, της Πηνείας, της Κρέστενας και της Ζαχάρως οι ελιές ραβδίστηκαν από το χαλάζι και ότι απέμεινε στα δέντρα είναι αμφίβολο αν θα ραβδιστεί από τους παραγωγούς. Οι τελευταίοι περίμεναν πως και πως να περάσει αυτή η κακοκαιρία, ώστε οι ελιές ώριμες πλέον να σαγιστούν και να πάρουν το δρόμο για το ελαιοτριβείο. Αντίθετα σε πολλά λιοστάσια κατέληξαν στο χώμα…

Οι παραγωγοί περιμένουν πλέον να γίνει αναγγελία της ζημιάς στον ΕΛΓΑ για να διεκδικήσουν από εκεί αποζημιώσεις για την παραγωγή που χάθηκε, σε μια περίοδο που τα κέρδη από το ελαιόλαδο αν και με την τιμή να κινείται πτωτικά, να έχουν προορισμό προς τις υποχρεώσεις τους σε ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και σε όλα τα τρέχοντα έξοδα, με φόρους, ΕΝΦΙΑ και όσα άλλα συγκεντρώνονται στο τέλος του χρόνου. Πλέον νιώθουν να πνίγονται χάνοντας το εισόδημα που προσδοκούσαν ότι θα εξασφαλίσουν από την ελαιοκαλλιέργεια.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως από την περασμένη Τετάρτη που εκδηλώθηκε εκτεταμένα το κύμα κακοκαιρίας δεν είχε αναφερθεί κάτι σημαντικό σε ότι αφορά καταστροφές λόγω του καιρού και μόλις τις δύο τελευταίες ημέρες παρουσιάστηκαν προβλήματα πρώτα σε υποδομές και έπειτα στην αγροτική παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου