Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Κλείνουν αστυνομικά τμήματα της Μεσσηνίας και αφήνουν ένα σε κάθε Δήμο

Μεγάλες χαμένες της πρότασης του Υπουργείου η Τριφυλία και η δίωξη ναρκωτικών

Άκρως αρνητική κρίνεται, εκ πρώτης όψεως, για τη Μεσσηνία η νέα- αλλά σχεδόν ίδια με την προηγούμενη- πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών.

Η πρόταση παρουσιάσθηκε χθες το πρωί στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου στην Τρίπολη, από το γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις και διαφωνίες εκδηλώθηκαν ήδη κατά την παρουσίαση.

Στη Μεσσηνία, η πρόταση προβλέπει κατάργηση όλων των αστυνομικών τμημάτων που δε βρίσκονται σε έδρες Δήμων (πλην αυτού της Κορώνης), κατάργηση της Υποδιεύθυνσης Κυπαρισσίας, μαζί με το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας, κατάργηση του αυτοτελούς Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και ένταξή του στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, κατάργηση του Τμήματος Περιφερείας Καλαμάτας και κατάργηση του Τμήματος Μεταγωγών, που είχε ιδρυθεί στα χαρτιά και ποτέ δε στελεχώθηκε, παρά την αναγκαιότητά του λόγω της λειτουργίας του Εφετείου Καλαμάτας.

Έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Τριφυλίας κ. Κατσίβελα, στο άκουσμα της πρότασης σε ολόκληρη την περιοχή να λειτουργεί μόνο ένα αστυνομικό τμήμα, ενώ κάθετη ήταν και η διαφωνία με την πρόταση του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καλαμάτας, Γιάννη Αδαμόπουλου.

Πρόταση
Στη χθεσινή παρουσίαση παρέστησαν όλοι οι αξιωματικοί της Αστυνομίας στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος. Από φορείς, την παρουσίαση παρακολούθησε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ενώ από τη Μεσσηνία ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη και Πέτρος Κωνσταντινέας, της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παν. Κατσίβελας και ο αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Γαϊτάνης.

Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσιάσθηκε για τη Μεσσηνία, το υπουργείο σχεδιάζει την εξής δομή για τις αστυνομικές υπηρεσίες:
-Διατηρούνται το Επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας και το Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας
-Καταργείται το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας ως αυτοτελές και εντάσσεται διοικητικά στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας
-Καταργείται το Αστυνομικό Τμήμα Περιφερείας Καλαμάτας
-Καταργείται το Τμήμα Μεταγωγών, που είχε ιδρυθεί στα χαρτιά και ποτέ δε λειτούργησε. Η λειτουργία του είχε κριθεί αναγκαία λόγω του Εφετείου και του μεγάλου αριθμού κρατουμένων που μετακινούνται από και προς την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας για την εκδίκαση των υποθέσεών τους
-Καταργείται η Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας, καθώς και η Τροχαία Κυπαρισσίας. Καταργούνται, επίσης, τα Αστυνομικά Τμήματα Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Κοπανακίου. Ολόκληρη η περιοχή της Τριφυλίας προβλέπεται να καλύπτεται μόνο από ένα αστυνομικό τμήμα, που θα ονομάζεται Τριφυλίας
-Καταργείται το Αστυνομικό Τμήμα Πεταλιδίου και παραμένει το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης
-Η περιοχή ευθύνης του Α.Τ. Κοπανακίου που καταργείται, περνάει στο Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά, που μετονομάζεται σε Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας
-Το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου μετονομάζεται σε Αστυνομικό Τμήμα Πύλου –Νέστορος. Διατηρείται το Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης
-Το Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλης μετονομάζεται σε Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Μάνης
Αντιδράσεις
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά την παρουσίαση αναφέρθηκε ότι στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχει σημειωθεί μικρή αύξηση της εγκληματικότητας. 
Η πρόταση για τη Μεσσηνία προκάλεσε αντιδράσεις, αρχικά από το δήμαρχο Τριφυλίας, ο οποίος τόνισε πως δεν μπορεί να καλυφθεί ολόκληρη η περιοχή της Τριφυλίας μόνο με ένα αστυνομικό τμήμα. 
Τη διαφωνία του με την πρόταση εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος είπε επίσης ότι η Τριφυλία δεν μπορεί να καλυφθεί με ένα τμήμα. Επισήμανε ακόμα ότι στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας λειτουργούν 2 Ανακριτικά Γραφεία, ενδεικτικό στοιχείο του όγκου των υποθέσεων που έχει, χωρίς να περιλαμβάνονται οι υποθέσεις της Τριφυλίας. 
Τέλος, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα λειτουργίας αστυνομικού τμήματος στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, στο οποίο έχει αυξηθεί η κίνηση.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου